Paahtamalla munakoison parhaat puolet esiin
Pian alkaa munakoison satokausi. Heviosastolta kannattaa valita tumma ja kiiltävä munakoiso. Munakoisoja ei kuorita ja nykylajikkeet on jalostettu niin miedoiksi, ettei niitä tarvitse enää ”itkettää”. Munakoison rakenne voi jäädä sitkeäksi, mikäli sitä ei kypsennetä riittävän kauan. Munakoison lihaisa rakenne tekee siitä erinomaisen grillattavan ja se pehmenee mehukkaaksi laatikkoruoissa ja kastikkeissa. Munakoisosta voi valmistaa herkullisia tahnoja. Paahdettu munakoisotahna sopii levitteeksi leiville, täytteeksi lettuihin, blineihin tai vaikkapa tortilloihin.
Munakoiso muhii paistinpannulla oliiviöljyssä ja sormisuolassa mielellään pitkäänkin, jotta siitä tulee oikein pehmeää ja suussasulavaa. Jos on kiire, voi munakoisot laittaa uuniinkin paahtumaan puoleksi tunniksi, mutta parhaan maun saa pannulla. Myös valkosipulinkynsi paahdetaan pannulla.
Paahdetut munakoisot pilkotaan pieneksi valkosipulin kynnen kera ja sekoitetaan majoneesiin. Tahna maustetaan pippurilla ja sitruunamehulla. Tahna on niin taivaallisen hyvää, että tämän jälkeen et enää koskaan ohita munakoisoa kaupassa nappaamatta sitä koriin.
Paahdettu munakoisotahna
1 munakoiso
loraus oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl majoneesia
sormisuolaa
mustapippuria
tilkka sitruunamehua
Huuhtele munakoiso ja leikkaa noin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Kuori valkosipulinkynsi. Lorauta reilusti oliiviöljyä paistinpannulle ja paista munakoison viipaleita keskilämmöllä, kääntele vähän väliä. Muutaman minuutin kuluessa munakoisot ”antavat periksi” ja alkavat pehmetä, ja ruskistua. Paistele rauhassa lisää. Laita valmiit palat lautaselle jäähtymään ja paista loput.
Paahda hetki myös valkosipulinkynttä. Pilko kaikki pieneksi. Sekoita joukkoon majoneesi tilkka sitruunamehua. Rouhaise joukkoon mustapippuria. Tarjoile leivän päällä, tai vaikka lettujen välissä.
Henriikka Fingerborg