Näin uusit itse kuluneen silikonisauman
Silikonisaumat eivät ole ikuisia. Uusimistarve voi tulla muutaman vuoden välein, jos silikoni kellastuu. Ulkonäköä tärkeämpää on, että sauma pysyy elastisena ja kiinni sen raon reunoissa, joita tukkimaan se on laitettu. Tällainen uusimistarve voi tulla eteen yllättäen, esimerkiksi talon rakenteiden eläessä ikääntymisen tai ilmankosteuden vaihteluiden seurauksena.
Silikonisauman uusiminen aloitetaan vanhan sauman poistolla. Paras työkalu työhön on katkoteräveitsi. Terää kannattaa ottaa ulos useampi sentti, jolloin terän voi painaa vaikkapa työtason pintaa vasten kuten esimerkkikohteessamme. Näin terä viiltää silikonin pois kokonaan, eikä työtä tarvitse myöhemmin paikkailla. Varo tason pintaa. Varo myös viiltämästä liian syvältä, jos silikonisauman takana on vedeneriste.
Kun vanha sauma on viilletty auki molemmilta puoliltaan, se irtoaa helposti toisesta päästä vetämällä. Sauman poiston jälkeen tarkistetaan, että raon reunoihin ei ole jäänyt silikonin kappaleita ja tarvittaessa poistetaan jäämät. Vanhan sauman palasista ei kuitenkaan ole haittaa, jos ne ovat tiiviisti kiinni alustassa eivätkä ne jää näkyviin uuden sauman alta.
Seuraavaksi vanhan sauman poisto viimeistellään harjaamalla, esimerkiksi pienellä hammasharjalla. Älä käytä veteen kastettua liinaa, sillä vesi estää tehokkaasti uuden silikonin tarttumisen rakenteisiin. Lopuksi käsiteltävä alue pyyhitään asetoniin kastetulla rätillä. Huolehdi kunnon tuuletuksesta, ikkuna auki ja tuuletin täysille! Asetoni haihtuu ja poistuu asunnosta äkkiä, kunhan sillä on paikka, minne mennä.
Tässä vaiheessa kannattaa pitää tauko ja antaa avatun rakenteen kuivahtaa. Tämä on tarpeen varsinkin, jos vanha sauma on ehtinyt olla rikki jo jonkin aikaa. Silloin rakenteisiin on saattanut imeytyä vettä, vaikka et olisi purkutyössä vettä käyttänytkään.
Sitten teipataan raon molemmat ulkoreunat. Tämä kannattaa tehdä, vaikka käyttäisit uuden sauman muotoiluun saumauslastaa. Mahdolliset yli pursuavat silikonit on helpompi poistaa teippi irrottamalla kuin seinää pyyhkimällä. Teippi laitetaan niin, että rakennetta jää näkyviin vähintään millin verran molemmin puolin rakoa. Näin saadaan aikaan riittävän leveä sauma.
Seuraavaksi pursotetaan homesuojattua silikonia rakoon saumauspistoolilla. Esimerkkikohteessa sauma oli paikoitellen hyvin leveä ja syvä. Tällaiset kohdat kannattaa käsitellä ensin. Saumaussilikonin tehtävä ei ole tukkia timpurilta jääneitä rakoja, mutta näin kannattaa tarvittaessa tehdä, jotta lopullisen sauman saa siistiksi eikä sauman taakse jää rakoa, jonne sauma voi painua.
Tämän jälkeen ylimääräinen silikoni poistetaan joko saumauslastalla tai perinteisesti pesuaineveteen kastetulla sormella. Saumauslasta kannattaa hankkia, jos silikonisaumojen tekeminen on uutta. Saumattavasta kohdasta riippuen saumasta voi lastaa käyttämällä tulla hieman leveämpi, mutta siisti. Sormen etu on siinä, että sauman saa usein muotoiltua pienemmäksi ja huomaamattomaksi.
Jos käytät sormea, valitse sormi sauman leveyden mukaan. Leveä sauma kannattaa siistiä ennemmin peukalolla kuin etusormella, jotta sauma ei painu liian syvälle. Sormi ja saumauslasta kannattaa pyyhkiä puhtaaksi tiheään, jotta hankalasti siivottavia purskeita ei synny.
Varmista ennen teippien poistoa, että teipin päällä ei ole enää paksulti silikonia. Näin saumasta tulee teipin poiston jälkeen siisti. Jos silikonia on paksulti teipin päällä, silikoni leviää saumasta leveälle, kun teet teippien poiston jälkeen viimeistelyn. Silikoniset maalarinteipit ovat takuuvarmoja tahrojen aiheuttajia, joten kannattaa pitää valmiina avattua muovipussia, jonne teipit saa pudotettua.
Jarno Keskinen