Julmust raikastaa ruotsalaisen joulun – alkuperäisen reseptin tietää vain kolme ihmistä maailmassa
Suomalaiset ovat tottuneet juomaan glögiä joka joulu, mutta länsinaapurissamme nautitaan talvella kylmää joulujuomaa. Julmust kuuluu erottamattomana osana ruotsalaiseen joulupöytään ja on saavuttanut jo kulttuurisen perinneaseman lihapullien ja janssoninkiusauksen rinnalla. Juoma on oikeastaan limsaa ja muistuttaa ulkonäöltään Coca-Colaa tai kotikaljaa. Sitä ei juoda vain jouluna, vaan myös pääsiäisenä, jolloin juoman nimi on påskmust. Påskmust on täsmälleen samaa tavaraa kuin julmust, mutta sitä kutsutaan eri nimellä eri vuodenaikoina.
Julmust on hiilihapollista ja muistuttaa myös maultaan hieman kolaa. Se on kuitenkin selvästi makeampaa kuin amerikkalainen limsa ja sen maku on siirappisempi ja maltaisempi. Julmustin ainesosiin kuuluvatkin muun muassa humalat ja maltaat, karamelliväri, makeutusaine ja sitruunahappo. Yhteensä juomaan tulee yli kolmekymmentä ainesosaa, mutta niistä suurinta osaa ei tiedetä, sillä juoman alkuperäinen resepti on salainen, vähän kuin Coca-Colankin. Sen tietää vain kolme ihmistä koko maailmassa.
Julmustin tarina alkoi yli sata vuotta sitten, kun ruotsalainen kemisti Harry Roberts palasi kotiin Saksan matkaltaan. Hänen isänsä Robert Roberts oli juomatehtailija, ja yhdessä miehet kehittivät alkoholittoman joululimonadin vaihtoehdoksi jouluoluelle. Siitä tulee julmustin kotikaljaa muistuttava maku. Alkuperäinen resepti suljettiin pian julmustin tultua markkinoille lukittuun kassakaappiin, jossa sen sanotaan olevan vielä nykyäänkin.
Ruotsalaiset ovat julmustin suurkuluttajia. Yksi henkilö juo joulukuun aikana keskimäärin viisi litraa julmustia ja koko vuonna påskmust mukaan luettuna juomaa kuluu 40 litraa per ruotsalainen. Coca-Colan myynti laskee Ruotsissa aina joulukuussa dramaattisesti, kun ihmiset hylkäävät muut limsat ja juovat vain julmustia. Coca-Cola panostaakin Ruotsissa massiivisiin joulukampanjoihin.
Kampanjat eivät kuitenkaan ole toimineet, vaan ruotsalaiset pitäytyvät julmustissa.
Nykyään julmustia myy Ruotsissa yhdeksän suurta valmistajaa. Niiden juomat poikkeavat maultaan hieman toisistaan, mutta kaikista löytyy julmustin perusainesosat. Suomessa julmustia myytiin pitkään vain Ikeassa, mutta nyt sitä saa lähes mistä tahansa ruokakaupasta joulun aikaan. Suomessa julmustia valmistavat myös muutamat paikalliset tuottajat. Julmustia voi tehdä myös itse ja netistä löytyy monia erilaisia reseptejä. Valmiin juoman täytyy antaa levätä huoneenlämmössä pari päivää ennen kuin sitä voi juoda.
Julmust näyttää tulleen suomalaisten tietoisuuteen vasta hiljattain, mutta todellisuudessa se on tunnettu täällä jo pitkään. Suomenruotsalaisilla julmust on yhtä tärkeä joulupöydän perinne kuin glögikin. Matka suomenkielistenkään joulupöytään ei ole enää pitkä.
Elli Kummala