Nyt kannattaa kerätä villiyrttejä
Villiyrttisesonki on nyt parhaimmillaan. Villiyrtit ovat ilmaista, ravinnerikasta ruokaa ja lähempänä kuin marjamaastot. Seuraavien viikkojen ajan hyviä villiyrttejä ovat esimerkiksi nokkonen, siankärsämö, maitohorsman nuoret lehdet, poimulehti, vuohenputki ja voikukka.
Turkulainen maantieteilijä Virpi Hirvensalo pitää erilaisia koulutuksia ja blogisivustoa liittyen pitkäaikaiseen yrttiharrastukseensa.
– Kuivattu tai kevyesti ryöpätty nokkonen sopii esimerkiksi pastaan, smoothieen, leipään, salaattiin tai siitä voi tehdä teetä. Nokkosen siemeniä voi ripotella puuron päälle, Hirvensalo kertoo.
Lähes jokaisen vanhan pihamaan riesasta, vuohenputkesta, kannattaa kerätä nuoria, suppuisia pikkuversoja. Tätä voi tehdä koko kesän. Vuohenputki on miellyttävän makuinen, mieto yrtti, jota voi hyödyntää sellaisenaan salaattina tai leivän päällä: kannattaa kokeilla myös sushin valmistukseen makirullien väliin. Vuohenputki sopii myös keittoihin, munakkaisiin ja tomaattiruokiin.
– Vuohenputkisipsit ovat ihania! Nuoret versot voi huuhdella, jos niissä on pölyä tai multaa ja taputella kuivaksi pyyhkeen välissä. Lorauta oliiviöljyä ja ripaus suolaa yrttien päälle ja laita 150 asteeseen 15 minuutiksi uuniin. Kun yrtit ovat rapsahtavan rapeita, ne ovat valmiita, Hirvensalo vinkkaa.
Vuohenputki kannattaa opetella tunnistamaan hyvin, koska sen voi sekoittaa nuorena versona muihin putkikasveihin. Vuohenputkelle tunnistettavaa on esimerkiksi kasvutapa: se kasvaa laajana kasvustona puutarhoissa, joutomailla, puistoissa, metsän reunoilla ja purojen varsilla.
Maitohorsma on helppo tunnistaa ja sen nuoret lehdet käyvät salaattiin, kaalilaatikkoon, muffinsseihin ja gratiineihin. Niitä voi paistaa pannulla voissa tai öljyssä, kuten muitakin villivihanneksia. Myöhemmin kesällä maitohorsman kukkia voi käyttää koristeena kakuissa, jälkiruoissa ja salaateissa. Ne sopivat myös teeainekseksi. Niistä voi valmistaa simaa, viiniä ja hilloa.
Poimulehti on myös helppo tunnistaa. Lehtiä voi lisätä salaatin joukkoon nuorena versona. Siankärsämön kukkia ja lehtiä voi käyttää lisukkeeksi keittoihin ja salaatteihin, mausteeksi graavikalalle, tai tehdä siitä esimerkiksi yrttivoita.
– Nuorempia ja vaaleampia voikukan lehtiä voi kerätä pitkin kesää ravinnoksi. Lehdestä kannattaa ottaa käyttöön 2/3 kärjestä ja jättää paksu lehtiruoti pois. Voikukan lehdet sopivat smoothieen, salaatteihin, yrttivoihin, dippiin, kermaviilikastikkeisiin, marinadeihin, keittoihin ja pataruokiin tai pestoksi. Voikukan kukkanuppuja voi höyryttää tai paistaa öljyssä tai voissa lisukkeeksi. Niistä voi valmistaa myös kapriksen kaltaisia säilykkeitä. Kukista voi valmistaa myös hilloa tai viiniä.
Hirvensalo vinkkaa, että Luontoportin sivuilta voi tarkastaa yrttien tuntomerkkejä, jos on epävarma tunnistamisessa.
Marianne Rovio



















