Sitruksinen rommilimonadi ja täyteläinen munatoti vaihtoehtoja glögille
Glögin makeus ja lämpö tuovat joulun mieleen, mutta parin lasillisen jälkeen moni alkaa jo miettiä juomalle sopivaa vaihtoehtoa. Sitruksisen rommilimonadin raikkaus on täydellinen vastakohta usein turhankin makealle glögille. Kylmänä juoma tuo mieleen lähinnä siiderin, mutta lämmitettynä sopii myös jouluun.
Sitrusjuoman voi myös terästää rommilla, joten vahvempia juhlajuomia suosivienkaan ei tarvitse glögissä pysytellä. Ja jos rommia kerran hankkii, kannattaa samalla opetella keittämään myös amerikkalaisista jouluelokuvista tuttua munatotia.
Lämmin rommilimonadi
200 grammaa inkivääriä
1,25 litraa vettä
1 litra omenatäysmehua
3 ruokalusikallista juoksevaa hunajaa
neljän sitruunan mehu
vaaleaa rommia
Viipaloi inkivääri ohuiksi viipaleiksi. Enemmän makua saat, kun jätät inkiväärin kuorimatta. Laita inkivääriviipaleet laakeaan kattilaan ja kaada päälle vesi. Kiehauta ja jätä poreilemaan 15 minuutiksi. Siivilöi inkivääriviipaleet vedestä. Lisää veteen omenamehu ja sitruunamehu. Lämmitä uudelleen poreilevaksi, älä keitä. Lisää hunaja. Sekoita ja anna hieman jäähtyä.
Juoma tarjoillaan lämpimänä. Juomaa kannattaa keittää kerralla isompi astia ja lämmittää tarvittava määrä mikrossa ennen tarjoilua. Jos haluat terästää limonadin, mittaa lasin tai mukin pohjalle neljä senttilitraa rommia ennen kuin lisäät limonadin. Koristele sitruunanviipaleella.
Reseptin lähde: Jamie Magazine.
Munatoti
2 desiä kuohukermaa
4 desiä maitoa
4 keltuaista
¾ dl fariinisokeria
½ desiä rommia
mausteeksi jauhettua muskottipähkinää
Munatoti on hyvin yksinkertainen juoma. Aloita vaahdottamalla kerma. Kuumenna sitten maito kiehuvaksi. Nykyisin kaupoista saa erityisesti keitettäväksi tarkoitettua, rasvaista maitoa, joka sopii munatotin pohjaksi hyvin. Vatkaa keltuaiset ja fariinisokeri kattilassa vaahdoksi, seosta samalla koko ajan lämmittäen. Vatkaa joukkoon kuuma maito ja rommi. Huomaa, että maito ei saa enää tässä vaiheessa olla yli 70-asteista, muuten rommin alkoholi haihtuu. Mausta seos muskottipähkinällä oman maun mukaan.
Kaada juoma kuumuutta kestäviin laseihin tai mukeihin. Nostele juoman pinnalle vaahdotettua kermaa. Koristele suklaaströsselillä.
Reseptin lähde: K-ruoka.fi.
Jarno Keskinen



















