Resepti on sinapintekijän suurin salaisuus
Turku on aina tunnettu Suomen sinappipääkaupunkina. Kaupungilla on pitkä historia sillä sektorilla teollisuuden puolella, mutta ihan oma lukunsa ovat eri leipomoiden ja grillien itse sekoittamat sinapit. Oma salainen ja tarkoin varjeltu resepti onkin kunnia-asia monelle yrittäjälle. Grillit tekevät toki itse myös maanmainioita majoneeseja, mutta ne ovat 1970-luvun koulukunnan kasvatille liian moderneja hömpötyksiä.
Mantun ja Martinsillan Grillit sekä Naantalin Aurinkoisen ja Nurmi & Sulosen leipomot ovat eläviä esimerkkejä sinappiperinteen vaalijoista. Monen harmituksesksi Kauppatorin Grillin oman sinapin tuotanto on lopetettu. Sen salaisuus piili ripauksessa kahvia.
Mantun ja Martinsillan Grillit pitävät onneksi vanhan liiton nostalgisista snagariperinteistä tiukasti kiinni. Niiden tuotevalikoimiin kuuluu toki myös uudempia trendituotteita, mutta omatekoinen sinappi on silti edelleen yksi laatugrillin kivijaloista. Martinsillan Grillin omistajan, Mikko Nohkolan, tapauksessa grilliyrittäjyys on positiivinen sukuvika. Mikon isoäiti piti aikanaan kuuluisaa ”Nohkolan mamman grilliä” ja sinappiperinne on sieltä kotoisin.
Kun turkulaisen Viktor Elon valmistamia höyrynakkeja uittaa paikan omassa kullankeltaisessa sinapissa, ollaan perimmäisten asioiden äärellä. Mantun Grilli on myös mutkaton ja rehellinen grilli, josta löytyy vaikkapa porilaisen tai lihiksen väliin jytyä itsetehtyä laatutavaraa.
– Eiväthän ne sinapin ainesosat niin ihmeellisiä ole, mutta sinappijauheen pitää olla laadukasta ja tietysti oikeat sekoitussuhteet. Itse kun tekee, niin tietää laadun, sanoo Mantun Grillin Mika Viljanen.
Leipomo Nurmi & Sulonen on ollut Turun katukuvassa vuodesta 1947 lähtien. Heidän sopivasti rasvaa tihkuvat lihapiirakkansa ovat jo sellaisenaan lyömättömän hyviä, mutta parhaan makuelämyksen saa, kun pursottaa väliin talon omaa sinappia.
– Kahta en vaihda, lihistä, ja sinappia. Kahden euron maittava lounas, murjaisee leipomon Kauppahallin myyntipisteen tiskillä asioiva Olli Kuvaja.
Naantalin Aurinkoinen on vuonna 1989 perustettu kahvilaketju, joka on laajentunut Turun seudulla todella vauhdikkaasti. Vuonna 2011 Kolehmaisen perhe osti ketjun ja kaupan mukana tuli myös Leipurin sinappi, jota ostetaan paljon myös koteihin.
– Leipurin sinapin juuret ulottuvat yrityksen alkuvuosiin ja perinteestä pidetään myös jatkossa kiinni, toimitusjohtaja Petri Kolehmainen lupaa.
– Tarkka resepti on tietysti salaisuus. Kerran eräs Citymarket-kauppias soitti minulle ja sanoi asiakseen, että te teette kyllä parhaat sinapit. Ja kun anoppikin sanoo, että tämä on parasta sinappia, niin pakkohan se on uskoa, Kolehmainen naurahtaa.
Molempien leipomoiden liikeidea perustuu siihen, että heidän omia tuotteitaan saa vain heidän omista myymälöistään.
Heikki Möttönen



















