Säästä aikaa – paista kinkku jäisenä
– Hifistelijä kokeilee kinkun grillaamista ja voihan kinkun myös keittääkin, ohjeistaa HKScan Finland Oy:n tuotekehityskokki Sami Lamminaho.
Joulukinkku on suomalaisten ylivoimaisesti suosituin jouluruoka. Miehistä lähes puolet mainitsee sen suosikikseen ja naisistakin lähes joka neljäs. Liki puolet ostaa kinkun pakastettuna ja reilu kolmasosa tuoresuolattuna. Länsirannikolla ja pääkaupunkiseudulla tuoresuolatut kinkut ovat suositumpia kuin pakastetut. Suosituin joulukinkku on edelleen noin 6–8-kiloinen juhlakinkku potkalla. Pienten kinkkujen suosio on kuitenkin kasvussa.
– Pienten kinkkujen suosio on ennakkotietojen perusteella tänä jouluna jälleen kasvussa. Suomalaiset suosivat entistä enemmän myös nahattomia ja rasvattomampia premium-kinkkuja. Lihan halutaan näkyvän jo ostohetkellä, kertoo HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen.
Näin paistat kinkun jäisenä:
1. Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
2. Laita uunipellille ja työnnä 90–100-asteiseen uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
3. Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.
4. Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2–3 tuntia per kilo.
5. Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75–90 astetta.



















