Kermatoffee on yhtä helppo kuin vastustamatonkin
Monen ruotsalaisperheen jouluperinteisiin kuuluu kolan, eli suomennettuna toffeen, valmistaminen. Toffeen keittäminen ei ole tarkkaa puuhaa; ainekset ladataan kattilaan ja keitellään miedolla lämmöllä puolisen tuntia, välillä sekoitellen. Vähitellen vastustamattoman kermainen ja kinuskinen tuoksu leviää koko kotiin.
Vaikein osa tämän herkun tekemisessä onkin odottelu. Toffeen jäähtymisessä kun kestää tovi.
Toffee on gluteenitonta ja munatonta, joten se sopii monelle herkuttelijalle. Maidottoman versionkin toffeesta saa korvaamalla kerman kookoskermalla, silloin seosta pitää kuitenkin keitellä tupla-aika.
Kermatoffee
50 g voita
3 dl sokeria
1 1/2 dl vaaleaa siirappia
3 dl kermaa
1tl valkoviinietikkaa
1/5 tl suolaa
Sekoita ainekset kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä noin 25–30 minuuttia, välillä sekoitellen. Voit kokeilla onko toffee valmista. Tiputa kylmään veteen muutama tippa toffeeta ja jos toffee hyytyy, se on valmista laitettavaksi astiaan.
Vuoraa pieni vuoka leivinpaperilla ja kaada toffee varovaisesti vuokaan. Ennen kun toffee jäähtyy kokonaan, ripottele pinnalle merisuolahiutaleita. Suolaisen ja makean yhdistelmä on vastustamaton. Leikkaa valmiista toffeesta paloja hyvällä veitsellä.



















