Vahingossa syntynyt
Yksi tunnetuimista maustekastikkeista on Bloody Mary -drinkinkin raaka-aineena käytetty Worcester-kastike. Kastikkeen syntytarina ajoittuu 1830-luvun Englantiin. Worcesterin kylässä toimi tuolloin kemistintaidoistaan kuulu apteekkarikaksikko John Lea ja William Perrins. Lean kontolla oli tutkimus- ja tuotekehittely ja Perrins hoiti talouspuolen.
Heidän juttusilleen saapui vuonna 1835 paikallinen lordi Sandys, joka toimitti vaimonsa asiaa. Lady oli ihastunut heidän Intian-vuosinaan paikalliseen maustekastikkeeseen, jota pyysi kemistikaksikon valmistavan. Apteekkarit ottivat haasteen vastaan ja kastiketta alettiin koostaa monimutkaisista raaka-aineista.
Liemeen laitettiin muun muassa saksanpähkinöitä, sieniketsuppia, sherryä, konjakkia, sianmaksaa, anjovista, pirunpihkaa ja tamarindia sekä muita hedelmiä. Lopputulos ei kuitenkaan vastannut alkuperäistä maustekastiketta ja niinpä asia jäi sikseen. Mutta kaksikko unohti hävittää kastikkeen ja se jäi muhimaan puutynnyrissä kellarin perukoille.
Kun miehet sitten parin vuoden päästä raivasivat lisää varastotilaa, löysivät he unohtuneen tynnyrin. Ennen epäonnistuneen tuotoksen hävittämistä he päättivät maistaa sitä ja huomasivat yllätyksekseen, että kastike oli vuosien kuluessa käynyt ja muuttunut täyteläisen pehmeän makuiseksi.
Kastikkeesta tuli hitti ja miehet rikastuivat vahingossa syntyneellä tuotoksellaan. Vuonna 1838 saatiin markkinoille ensimmäiset pullot Lea & Perrins Worcestershire -kastiketta. Miehet rakensivat uuden tehtaan hyvien rautatieyhteyksien päähän ja lähettivät muun muassa myyntiedustajiensa mukana kastiketta englantilaisille matkustajalaivoille ravintoloiden pöytämausteeksi. Siten se rantautui Japaniin saakka.
Nykyään Worcester-kastiketta valmistavat muutkin. Eri valmistajien kastikkeiden ainekset ja valmistustavat muistuttavat toisiaan, mutta eivät ole identtisiä. Tumma englantilainen kastike valmistetaan pääosin tamarindipuun hedelmistä, chilistä, mallasviinietikasta, melassista ja muista mausteista. Raaka-aineluettelo on lyhentynyt alkuperäisestä, sillä enää siihen ei lisätä esimerkiksi alkoholia tai sianmaksaa. Anjovis on ainoa eläinkunnan tuote, jota kastike sisältää.



















