Käännytkö nukkuessa vatsallesi? Se on usein haitallista unelle ja terveydelle. Tässä syyt, seuraukset ja helppo ratkaisu!

Tutkimuksen mukaan suomalaisista 6,2 % nukkuu vatsamakuuasennossa ja 24,8 % useissa asennoissa, joihin voi kuulua vatsalla nukkuminen. Nykytietämyksen mukaan juuri tätä asentoa ei kuitenkaan suositella, sillä se voi aiheuttaa yllättäviä vaivoja. Yllättävää voi olla myös se, että vatsamakuuasentoa ei yleensä valita sen mukavuuden vuoksi, vaan muista syistä, joihin voi vaikuttaa.

Tempur Oy

Moni voi tunnistaa itsensä tästä: illalla asettelet tyynyn mukavasti pääsi alle ja nukahdat levollisesti hyvään asentoon, mutta aamulla herätessäsi huomaat olevasi vatsallasi ja niskasi on epäluonnollisessa asennossa. Silloin niska-hartiaseutu voi tuntua jäykältä ja vaivana saattaa olla myös orastava päänsärky. Yölliseen kääntyilyyn on olemassa selkeät syyt, joihin on helppo puuttua. Ota haltuun koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan (KNA) Tomas Storforsin vinkit, jotta et enää kääntyilisi öisin epäergonomisiin asentoihin!

Kova tai kulunut patja muuttaa nukkumisasentoa

”Yleinen syy miksi nukkuja kääntyy kylkimakuulta vatsamakuulle, on liian kova ja/tai kulunut patja; jämäkällä alustalla hartia ja lantio eivät pääse uppoamaan tarpeeksi syvälle patjan sisään ja kylkikaari jää ilman patjan tukea. Kun kylki laskeutuu liian alas kiinni patjaan, se aiheuttaa selkään virheasennon. Koemme sen ensin epämukavuuden tunteena ja jo kohta kipua. Viimeistään siinä vaiheessa luonnollinen reaktiomme on vaihtaa asentoa”, Tomas kiteyttää, ja lisää: ”vaihda patjaa”.

”Liian kova patja voi aiheuttaa myös puutumisoireita, jotka pakottavat kääntyilyyn. Vatsapuolemme on elastisempi, joten se sietää kovalla alustalla nukkumista paremmin kuin selkämme tai kylkemme. Liian kovan patjan yksi tunnusmerkki on se, että nukkuja kääntyilee ja muuttaa usein asentoa, koska pintaverenkierto on estynyt ja rangalle myös etsitään parempaa asentoa. Tämä on huonoa nukkumista, josta on terveyshaittoja. Ongelmia aiheuttaa tietysti myös liian pehmeä ja kulunut patja, sekin pakottaa asennon vaihteluun”, Storfors summaa problematiikkaa, jonka voi luoda kodin tärkein huonekalu; sänky.

Paine olkapäässä on yleinen ongelma – helppo korjata Tempur tyynyllä

”Toinen keskeinen syy kyljeltä vatsa-asentoon kääntymiselle on liian matala ja lyttyyn painuva tyyny; olkapäähän kohdistuu liian suuri paine, joka aiheuttaa epämukavuutta ja kipua. Asia korjataan siirtämällä olkapää kehon alta pois. Asento voi kääntyä silloin joko vatsalle tai osin selinmakuulle, ja näissä asennoissa keho ja ranka on usein haitallisesti kiertynyt”, Tomas linjaa huonon tyyny vaikutusta nukkuma-asentoon.

Vatsamakuuasento aiheuttaa usein vaivoja niska-hartiaseudulle ja selälle, sillä tässä asennossa kaula- ja rintaranka ovat kiertyneenä ja lanneranka voi yliojentua. Lopputuloksena on jäykkyyttä ja kipua. ”Kun tulet tapaamaan koulutettua nukkumisergonomian asiantuntijaa Tempurille, hän pyytää sinua näyttämään nukkumisasentosi ja kysyy, kääntyiletkö yön aikana vatsallesi tai selällesi. Syy asentoihin ja kääntyilyyn selvitetään ja sitten osataan neuvoa miten ja millä nukkuen voi säilyttää hyvän asennon läpi yön”.

Vatsa- tai selkäasennosta poisoppimiseksi on yhtenä keinona käytetty pyjamaan kiinnitettyä esinettä, joka estää nukkumisen ko. asennossa. Ensin tulisi kuitenkin selvittää mistä vatsa- tai selkäasento johtuu. Jos syynä asentoon on kylkimakuulle epäsopiva patja tai tyyny niin kylkiasentoa ei kannata tavoitella ennen kuin nämä nukkumisen apuvälineet ovat kunnossa.

”Hyvä muuten tiedostaa, että kaikille ei synny tuki- ja liikuntaelin haittoja epäergonomisesta vatsallaan nukkumisesta. Hyvin liikkuva nivelistö voi pelastaa vatsamakuuasennon aiheuttamilta jäykkyyksiltä ja kivuilta. Vaikka vatsallaan nukkuminen ei aiheuttaisikaan tuki- ja liikuntaelin-oireita, sitä ei suositella aivo-selkäydinnestekierron kannalta”, Tomas kertoo.

Yöllinen aivo-selkäydinnestekierto puhdistaa aivoja kuona-aineista ja kierron on todettu olevan tehokkainta kyljellään nukuttaessa. Tempurin toimeksiannosta tehdyn tutkimuksen mukaan suurin osa meistä nukkuukin kylkimakuuasennossa. Tulosten valossa herää helposti kysymys, miksi juuri kylkimakuuasentoa esiintyy eniten. Voisiko tehdä johtopäätöksen, että kylkimakuuasento on tarkoituksenmukaisin ja muut asennot seurausta kehnosta nukkumisergonomiasta tai jostain muusta ulkoisesta tekijästä, jota tulisi välttää?

Taulukosta selviää, että useissa eri asennoissa nukkuu noin neljännes. Määrä on varsin korkea. Oletuksena on, että näillä nukkujilla olisi haasteita patjan ja tyynyn yksilöllisessä sopivuudessa vartalolle. Patja on ehkä liian kova tai pehmeä tai esimerkiksi liian matala, jolloin siinä ei ole riittävästi joustovaraa olkapäälle ja lantiolle painua patjan sisään, jolloin kylkikaari jää tukematta.

TEMPUR-tyynyjen anatomisesti oikea muoto ja painetta vähentävät ominaisuudet lievittävät tehokkaasti niska-hartiaseudun kipuja, puutumisoireita ja niskan jännitystä sekä ohjaavat nukkujan oikeaan, ergonomiseen nukkuma-asentoon. Yksilöllisesti valittu tyyny voi vähentää niska-hartiaseudun kiputiloista johtuvaa päänsärkyä. Anna asiantuntijan auttaa myös tyynyvalinnassa. Tämä kannattaa koska riittävän pitkä ja laadukas uni on tärkeää terveydelle.

Tyynysuositukset eri asentoihin

Kyljellään nukkuvalle sopii TEMPUR-tyynymalleista esimerkiksi Original, jonka kaareva muotoilu tukee niskaa, palauttaa selkärangan luonnolliseen asentoonsa ja vähentää hartiaseudun jäykkyyttä. Myös uutuustyyny Sonata sopii hyvin kylkinukkujalle! Selinmakuuasennossa tai kylki-ja selinmakuuasennossa nukkuvalle paras tyyny on Millennium, jonka eteenpäin kallistuva reuna ja keskisyvennys tukevat selin- ja kylkimakuuasennossa nukkuvaa.

Voit keskustella verkkosivujemme chatissa asiantuntijan kanssa, joka arvioi sinulle sopivan tyynymallin. Hyödynnä myös tyynytarjouksemme!

Mikäli käännyt yöllä kyljeltä vatsa- tai selinmakuuasentoon, ns. pyörit vuoteessa paljon tai käsi tai selkä puutuu yöllä, ja oireesi vaikuttavat makuuasentoriippuvaisilta, sinun kannattaa varata veloitukseton nukkumisergonomian tarkistusaika koulutetulle nukkumisergonomian asiantuntijalle.

Asiantuntevan ja hymyilevän Tomaksen löydät Turun keskustan Tempur-myymälästä tai Raisiosta kauppakeskus Myllyn Tempur Brand Storesta. Lisätietoja Tempurbrandstore.fi.

Muiden mukavien nukkumisergonomian osaajien yhteystiedot valtakunnallisesti löydät nukkumisergonomia.fi sivustolta, jossa voit myös katsella aiheeseen liittyviä videoita tai lukaista oppaita.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen tästä! Ajanvaraajalle myös lahja ja kahvit.

Lähteet:

Hedok Lee, Lulu Xie, Mei Yu, Hongyi Kang, Tian Feng, Rashid Deane, Jean Logan, Maiken Nedergaard and Helene Benveniste. 2015. The Effect of Body Posture on Brain Glymphatic Transport.

Mannonen, S. 2019. Nukkumisergonomian yhteys koettuun selkä- ja niskakipuun : laaja nukkumisergonomiatutkimus

Uudet kosteikkoviljelytuotteet vähentävät päästöjä koko elinkaarensa ajan

Tuore tutkimus osoittaa, että osmankäämi soveltuu erinomaisesti rakennuslevyjen raaka-aineeksi lujan, kennomaisen rakenteensa ansiosta.

Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n tutkijat selvittivät kahden lupaavan kosteikkoviljelytuotteen elinkaaren päästövaikutukset. Suomen oloissa ja suureen mittakaavaan soveltuvista kasveista tutkimukseen valittiin järviruokopohjainen kasvualusta ja osmankäämipohjainen rakennuslevy. Tutkimus osoitti, että uudet kosteikkoviljelytuotteet vähentävät päästöjä koko elinkaarensa ajan.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Maahanmuutto yhä suosituin keino eläkkeiden rahoituksen vahvistamiseksi, eläkemaksuja korottaisi kolmannes

Reilut 60 prosenttia suomalaisista pitää työperäistä maahanmuuttoa hyvänä keinona, jos eläkkeiden rahoitusta pitäisi vahvistaa. Toiseksi myönteisimmin suhtauduttiin eläkemaksujen nostoon. Sitä kannattaa reilu kolmannes. Vain neljännes kannattaa eläkevarojen tuottojen kasvattamista sijoitustoiminnan riskinottoa lisäämällä, kertoo Eläketurvakeskuksen (ETK) tuore eläkebarometri.

Vuokralainen – huomioi nämä sopimusehdot vuokra-asuntoa hakiessasi

Moni etsii juuri nyt vuokra-asuntoa, mutta mihin asuntoa hakevan kannattaa varautua? Miten vuokrasopimus syntyy ja mihin sopimuksen myötä sitoudutaan? Suomen vuokranantajien neuvontalakimies Sami Hasunen avaa vuokrasopimusten tärkeimpiä ehtoja ja sopimuksiin liittyviä yleisimpiä virhekäsityksiä.

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Leipä-Suomi jakautuu itään ja länteen

Länsisuomalaiset leipoivat happamia ruisleipiä erillisessä pakarissa tai paistoivat leipää ulkouunissa pari kertaa vuodessa.

Suomalainen leipäkulttuuri juontaa juurensa historiasta, jossa Suomi jakautui leivän suhteen kahteen pääalueeseen: Länsi- ja Itä-Suomeen.

Tullin esitutkinnassa noin 80 EU-pakotteiden alaista kuljetusta

Tulli on aloittanut yli 130 esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien vienti- ja tuontipakotteiden alaisista kuljetuksista. Esitutkintaan on edennyt noin 80 tapausta.

Uhanalainen apolloperhonen taantunut merkittävästi 20 vuoden aikana Saaristomerellä

Apolloperhonen.

Apolloperhosen määrä on pudonnut Saaristomerellä 2000-luvun alusta 2020- luvulle tultaessa alle puoleen. Raju lasku on hälyttävä uhanalaisen lajin kohdalla: Saaristomeren kansallispuisto on ollut apolloperhosen vahvinta aluetta Suomessa. Turun yliopiston ja Metsähallituksen yhteisen tutkimuksen tulokset on otettu heti käyttöön. Metsähallitus on käynnistänyt löydettyjen esiintymien lähisaarilla apollotoukkien ja -perhosten elinympäristöjen kunnostustyöt.

Junnila kutsui Etyjin parlamentaarikkojen uudistustyöryhmän Suomeen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kutsui yleiskokouksen uudistamista pohtivan työryhmän syksyllä Helsinkiin puhuessaan yleiskokouksen istunnossa Britannian Birminghamissa keskiviikkona.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Uudenmaankadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään 5.–22. heinäkuuta osoitteessa Uudenmaankatu 5 b.

188-kukkavirtakulkue järjestetään jälleen elokuussa

Kansallismielisten liittouma ry järjestää elokuussa 188-kukkavirtakulkueen aikaisempien vuosien tapaan. Turussa kunnioitetaan lauantaina 20. elokuuta kello 12 Turun terrori-iskun uhrien lisäksi terrori-iskujen uhreja kaikkialla Euroopassa. Marokkolainen mies murhasi Turun kauppatorilla kaksi naista 18.8.2017.

Teatteriopastuksia Suomen Joutsenen tyrskyisästä menneisyydestä

Suomen Joutsenen historia aukeaa heinäkuussa teatteriopastuksilla.

Museolaiva Suomen Joutsen viettää parhaillaan juhlavuottaan. Aurajoen alajuoksun maisemaa hallitsevan, valtameriä kiertäneen vanhan rouvan vesillelaskusta tulee elokuussa kuluneeksi 120 vuotta.

Neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä, kolmen rokotuksen sarja puuttuu yhä monelta

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

Abacus Diagnostica tuo markkinoille uuden testin aivokalvontulehdusta aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen

Erno Sundberg.

Turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uudenlaisen pika-PCR-testin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saaneen GenomEra-testin (HSV-1/2, VZV + EV Assay Kit) avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat selvittää vain 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen aiheuttajana joku neljästä yleisimmistä viruksesta, jolloin oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi ja turhaa antibioottien käyttöä välttää. Testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (HSV-1 ja HSV-2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.

Kansanpuiston edustan vesiliikenteeseen rajoituksia Ruisrockin ajaksi, dronen lennättäminen kiellettyä

Rajoitukset koskevat merkityllä laivaväylällä ankkuroimista, pysäyttämistä ja uimista.

Lounais-Suomen poliisi rajoittaa vesiliikennettä Ruissalon Kansanpuiston edustalla Ruisrock-festivaalin ajan 8.–10. heinäkuuta. Dronen lennättäminen on kiellettyä alueella tapahtuman ajan.

DelSiTechille merkittävä lisenssisopimus amerikkalaisen lääkeyhtiön kanssa lääkeannostelun kehittämiseksi silmäsairauksiin

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja Yhdysvalloissa New Jerseyssä toimiva biolääkekehitysyhtiö Iveric bio, Inc. ovat solmineet yhteistyö- ja lisenssisopimuksen, jossa Iveric bio saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin lääkeannosteluteknologiaa pitkävaikutteisen lääkkeen kehittämiseksi Zimura-tuotteelleen silmäsairauksissa.

Kunnossapitotyö sulkee ajokaistan Ratapihankadulla

Ratapihankadulla tehdään keskiviikkona 6. heinäkuuta kunnossapitotöitä Kuljettajankadun ja Käsityöläiskadun välillä kello 9–17.

Eurojackpotin potissa perjantaina tarjolla noin 82 miljoonaa euroa

Eurojackpotin tiistaina suoritetussa arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten perjantaina tavoitellaan noin 82 miljoonan euron päävoittoa.

Urheilu

Interin ja FC Dritan ottelu nähtävissä VeikkausTV:ssä

Ruxin (vas.) ja Elias Mastokankaan Inter kohtaa keskiviikkona FC Dritan Konferenssiliigan karsinnassa.

Inter isännöi keskiviikkona kosovolaista FC Dritaa Veritas Stadionilla Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18. VeikkausTV välittää pelin suorana ja ilmaiseksi asiakkailleen.

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.