Kahvin ja teen voi jouluistaa mausteseoksilla ja makusiirapeilla
Marttaliiton ruoan ja ravitsemuksen johtava asiantuntija Marjo Rantapusa kannustaa kahvinjuojia kokeilemaan joulun aikaan erilaisia mausteita kahvin joukossa. Jo pieni lisäys voi tuoda kuppiin uudenlaista lämpöä ja ripauksen juhlan tuntua.
– Joulunajan mausteisiin lukeutuvat muun muassa kaneli, inkivääri, neilikka ja kardemumma. Myös suklaa, piparminttu ja appelsiini sopivat hyvin joulunaikaan, Rantapusa kertoo.
Kahvin maustamiseen on Rantapusan mukaan useita eri tekniikoita.
– Yksinkertaisimmillaan suodatinkahvia voi maustaa laittamalla kahvinkeittimen suodatinsuppiloon kahvipurujen joukkoon ripauksen jouluisia mausteita, kuten kanelia ja kardemummaa. Kahvia voi myös keittää kattilassa mausteiden kera.
Lounais-Suomen Martat ry:n kotitalouden asiantuntija Emmi Lukkarila nostaa myös maustamisen mahdollisuuksia jo kahvin säilytysvaiheessa.
– Joulumakuja saa sekoittamalla esimerkiksi kanelitankoja, kokonaisia neilikoita tai tähtianista kahvinpurujen tai teeruohojen joukkoon jo säilytyksessä, Lukkarila toteaa.
Myös ylijäämäkahvista saa taiottua herkullisen joulujuoman. Yhteen sekoitetaan esimerkiksi valmis pannukahvi, maito, kaakaojauhe, sokeri ja minttusuklaa.
– Kahvia kannattaa aina keittää harkiten ja vain tarvittava määrä. Välillä voi kuitenkin käydä niin, että sitä jää yli. Tällöin kahvi kannattaakin ottaa talteen ja keittää siitä ihanaa suklaista kahvia, Rantapusa ehdottaa.
Teetä voi maustaa jouluiseksi esimerkiksi mausteseoksella, johon tulee kanelia, kardemummaa, neilikkaa, inkivääriä ja vaniljasokeria. Teejuoman päälle voi halutessaan vatkata myös kookos- tai vispikermavaahtoa.
– Kahvia ja teetä voi myös maustaa makusiirapeilla tai usein leivontaan käytetyillä uutteilla tai aromeilla, kuten piparminttu- tai karvasmanteliaromeilla.
Jouluisen teen kohdalla Rantapusa suosittelee valmistustapaa, joka muistuttaa glögin keittämistä.
– Teetä voi valmistaa keittämällä ensin haluamiaan mausteita vedessä ja lisäämällä sitten teelehdet joukkoon hautumaan teen pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Näin maustuvat muun muassa Intialainen maitotee, Rantapusa sanoo.
Koristelulla voi olla yllättävänkin suuri vaikutus paitsi juoman jouluiseen ilmeeseen myös sen makuun.
– Appelsiininkuorella maustettuun teemukilliseen sopii hyvin appelsiiniviipale mukin reunaan ja suoraan juomaan aseteltu kanelitanko tai rosmariinin oksa. Ne vaikuttavat aromimaailmaan, vaikka lisätään vasta lopussa juomaa koristamaan. Monen jouluisen kahvin ja maitopohjaisen teejuoman, kuten kardemummakahvin, päälle sopii puolestaan kevyesti vatkattu kerma ja ripaus kanelia tai kardemummaa.
Julia Ekblom

















