Miksi luomukinkku maksaa enemmän?
Suomessa toimii vajaa kymmenen luomusikalaa, joiden tuottaman luomusianlihan suurin menekki kohdistuu joulusesonkiin. Luomukinkku on pitänyt pintansa vaikeassakin taloustilanteessa, ja sen kysyntään on varauduttu kaupoissa myös tänä vuonna.
Vuoden 2024 joulusesonkina on tarjolla Pro Luomun arvion mukaan noin 62 000 kiloa suomalaista luomukinkkua. Määrä on laskenut hieman viime vuoteen verrattuna. Luomukinkkuja voi ostaa S- ja K-ryhmän myymälöistä, Lidlin valikoimasta ei luomukinkkua löydy.
Kaupat arvioivat, että suurin luomukinkkujen kysyntä kohdistuu tänä vuonna luuttomaan pikkukinkkuun.
– Odotamme luomukinkkumyynnin noudattelevan samaa tasoa kuin viime vuonna. S-ryhmän valikoimissa on tarjolla kotimainen noin 2,5-kiloinen luuton luomukinkku, kertoo SOK Marketkaupan ketjuohjauksen ryhmäpäällikkö Juha Nieminen.
Myös K-ryhmässä uskotaan pikkukinkun suosioon.
– Luomusianlihan kysyntä on hieman kasvanut edellisvuoteen verrattuna, ja luomukinkkujen kysynnän osalta olemme varautuneet samaan kuin viime vuonna, kertoo Keskon osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistö.
Pakasteena löytyvien joulukinkkujen kilohinnat vaihtelevat noin 6–30 euron välillä. Luomukinkku maksaa enemmän, sillä tuotannossa on lainsäädännön perustasoon verrattuna lukuisia lisävaatimuksia ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.
Luomutuotanto perustuu EU:n luomulainsäädäntöön, joka takaa luomusioille esimerkiksi enemmän karsinatilaa kuin suomalaiset minimivaatimukset. Luomusiat syövät kestävästi tuotettua luomurehua ja niillä on vapaus ulkoilla vähintään kesäisin. Luomusikalassa vähintään puolet lattiapinta-alasta täytyy olla kiinteää, mikä helpottaa sikojen makuumukavuutta sekä liikkumista.
Makuutilaa pitää olla niin paljon, että kaikki eläimet voivat levätä yhtä aikaa. Tavanomaisessa sikalassa näitä ei edellytetä, vaikka riittävä tila ja liikkumismahdollisuus vähentävät eläinten stressiä, häiriökäyttäytymistä ja sairastavuutta.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)


















