Milloin joulukalat kannattaa hankkia?
Joulu on vuoden kiireisintä aikaa kalakaupoissa ja kauppojen kalatiskeillä. Ostoskoreihin ja -kärryihin hankitaan perinteisiä herkkuja, kuten eri tavoin marinoituja sillejä ja silakoita, monenlaisia graavi- ja savukaloja sekä mätiä. Jalansijaa ovat saaneet myös muut meren herkut, kuten osterit ja meriravut.
Turun kauppahallissa sijaitsevan Kalaliike S. Wallinin yrittäjä Jaakko Manelius sanoo, että joulun suosituimpia kaloja määrällisesti mitattuna ovat lohi, kirjolohi ja siika. Niitä myydään niin tuoreena, savustettuna, kylmäsavustettuna kuin graavattunakin.
– Moni ostaa lohta reilun kilonkin eri muodoissaan. Silakkaa ja silliä voi olla myös lukumäärältään yhtä monessa paketissa kuin vaikka lohta, mutta niitä ostetaan usein pienempiä määriä, yleensä muutamia satoja grammoja.
Jouluaatto on ensi tiistaina, joten sitä edeltävään viikonloppuun on tiedossa vilkkaita kauppapäiviä. Todennäköisesti kiireisin kauppapäivä on aattoa edeltävä maanantai.
Manelius sanoo, että marinadissa olevat sillit ja silakat voi hankkia vaikka heti, sillä ne säilyvät mainiosti reilun viikon. Sen sijaat tuoretiskistä ostettavat graavikalat ja savukalat kannattaa ostaa vasta mahdollisimman lähellä niiden nauttimista, mieluiten vasta maanantaina.
Vakuumiin ja suojakaasuun pakatut kalat säilyvät avaamattomassa pakkauksessa määriteltyyn viimeiseen käyttöpäivään, kunhan ne säilyttää jääkaapissa oikeassa lämpötilassa. On hyvä idea hankkia useampia pienempiä pakkauksia kuin yksi iso, sillä pienempiä pakkauksia voi avata aina tarpeen mukaan.
– Jääkaappi kannattaa säätää muutaman asteen normaalia kylmemmäksi jo ennen jouluostosten tekoa, sillä jääkaapissa on usein jouluna normaalia enemmän ruokaa ja jääkaapin ovi saattaa käydä tiuhaan, Manelius sanoo.
Kaloja – kuten muitakin jouluruokia – kannattaa laittaa tarjolle kerrallaan aina sen verran kuin mitä yhdellä aterialla syödään. Pahinta on ottaa vaikkapa kokonainen savukala pariksi tunniksi pöydälle ja sitten laittaa se taas jääkaappiin – ja toistaa samaa jokaisessa ruokailussa.
– Kalavadin alle voi laittaa kylmäkallen, sillä huoneenlämmössä esimerkiksi ohueksi leikattu graavikala lämpenee varsin nopeasti, vinkkaa Manelius.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)


















