Yli puolet suomalaisista luulee kinkun paistamisen syövän paljon sähköä
Kinkku kuuluu suomalaiseen joulupöytään. 87 prosenttia miehistä ja 76 prosenttia naisista aikoo syödä kinkkua tänäkin vuonna. Vaikka suomalaisilla on hyvin hallussa kinkun valmistus, kaipaavat monet muistin virkistämistä kinkkuohjeista.
Hankaluuksia tuottavat erityisesti kinkun esivalmistelut ennen kinkun paistamista. HKFoodsin teettämän kyselyn vastaajista yli puolet ei osaa arvioida, kuinka kauan pakastekinkun pitää sulaa jääkaapissa. Myös oikean paistoajan arvioiminen tuottaa hankaluuksia joka neljännelle.
Kinkun paistamisen sähkönkulutus arveluttaa myös monia. Oikeankokoisen kinkun ostaminen sen sijaan koetaan helpoksi ja kinkun kuorruttamiseen löytyy kyselyn mukaan perheissä yhteinen sävel.
– Kinkun sulatukseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Siksi on tärkeä muistaa ostaa kinkku riittävän ajoissa. Yli viiden kilon pakastekinkku sulaa jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Kun otat kinkun huoneenlämpöön, poista se pakkauksesta ja laita siihen heti lihalämpömittari kiinni. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta, voi kinkun laittaa uuniin, ohjeistaa HKFoodsin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.
Joka neljäs kyselyyn vastanneista kokee vaikeaksi kinkun sopivan paistoajan arvioimisen. Uunin oikean lämpötilan valitseminen sen sijaan on helpompaa. Yli 65-vuotiaista 95 prosenttia tietää, missä lämpötilassa kinkku kuuluu paistaa. Nuoremmat, alle 34-vuotiaat joutuvat tarkistamaan tämän useammin, heistä 79 prosentilla on muistissa oikea paistolämpötila.
– 100–120 astetta on sopiva uunin lämpötila kinkun paistamiseen. Liian kuumassa uunissa kinkun mehukkuus saattaa kärsiä. Nyrkkisääntö kinkun paistoajalle on puolitoista tuntia ensimmäiselle kilolle ja sitten tunti lisäkiloa kohden. Käyttämällä lihalämpömittaria, saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta, muistuttaa Järvinen.
Yli puolet (56 prosenttia) vastanneista luulee, että kinkun paistaminen vie paljon sähköä. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta. Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120 asteisessa uunissa kestää viidestä ja puolesta tunnista kuuteen tuntiin. Sähkönkulutus on tällöin, uunista riippuen, noin 2,5–3 kilowattituntia (kWh). Jos sähkön hinta olisi jopa 25 senttiä/ kWh, tulee kinkun paistaminen silloinkin maksamaan selvästi alle euron.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)


















