Maltainen Muru-olut syntyy jämäleivästä
Turun ammattikorkeakoulun (AMK) tiloissa on valmistettu erilaisia panimotuotteita yrityksen ja erehdyksen kautta jo yli neljännesvuosisadan ajan. Kupittaa Campus Brewery, joka sijaitsee vanhan Tunturin tehtaan tiloissa, esittelee uusimpana luomuksenaan Muru-oluen. Tämä innovatiivinen tuote sai alkunsa kaksi vuotta sitten Turun AMK:n vuosittaisella innovaatioprojektikurssilla.
– Kurssilla opiskelijat lähtivät kehittämään uutta tuotetta, kertoo Turun AMK:n elintarviketekniikan lehtori Eija Kulju.
– Toimin itse projektin tutorina ja olin asettanut tavoitteeksi kiertotalouden huomioimisen. Opiskelijat innovoivat tämän ajatuksen pohjalta idean valmistaa hävikkileivästä olutta.
Projektin alussa hävikkileipää saatiin Leipomo-konditoria KakkuAnnesta, mutta myöhemmin mukaan liittyi myös Sodexon ravintola. Näin syntyi Muru-oluen tarina.
Viimeisen vuoden ajan Kupittaa Campus Breweryä on pyörittänyt opiskelijapanimotiimi, jota johtavat lehtori Piritta Saipa ja insinööri Kati Mikkonen. Saipa vastaa laadunvalvonnasta ja omavalvontasuunnitelmista, kun taas Mikkonen huolehtii tuotannosta.
– Tiimissä on tällä hetkellä 14 kemiantekniikan opiskelijaa ja kaksi Turun yliopiston elintarviketekniikan opiskelijaa. He suorittavat opintojaan tuntiperusteisesti ja vastaavat tuotannon pyörittämisestä, Kulju selittää.
Opiskelijat osallistuvat panimopalavereihin muutaman kerran viikossa, joissa suunnitellaan seuraavan viikon toimintaa, tehtävien jakoa ja muita käytännön asioita. Mikkonen koordinoi toimintaa, ja Kulju ja Saipa tukevat sitä tarpeen mukaan.
Kuljun mukaan Muru-olut on vahva symboli leipähävikin hyödyntämisestä.
– Leivänmurunen nousee hävikkileivästä osaksi raaka-ainettamme. Tämä on kiertotaloutta parhaimmillaan, hän kuvailee.
Kupittaa Campus Brewery tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia tuotekehitystä ja esitellä osaamistaan yrityksille esimerkiksi harjoittelupaikkojen kautta.
– Opiskelijat voivat tehdä yrityksissä opinnäytetöitä ja tarjota innovaatioitaan ja tuotekehitysosaamistaan. Samalla voimme tukea alueellisesti yrityksiä ja verkostoitua pienpanimoiden kanssa, Kulju kertoo.
Vaikka yhteistyö paikallisten yritysten kanssa on vielä alkuvaiheessa, Kupittaa Campus Breweryllä on jo kontakteja muun muassa ravintoloihin ja vähittäiskauppoihin.
– Paikalliset ravintolat ja muutamat kaupat ovat ottaneet tuotteitamme valikoimiinsa. Lisäksi voimme tehdä pienimuotoista tuotekehitystä esimerkiksi testaamalla yrityksiltä saatuja raaka-aineita, Kulju kertoo.
Kuljulle henkilökohtaisesti suurinta iloa tuo opiskelijoiden oppimisprosessi.
– On ollut palkitsevaa seurata, kuinka opiskelijat pitkäjänteisesti kehittävät tuotettaan. He ovat tehneet lukuisia maistatuksia ja aistinvaraisia testauksia ja ymmärtäneet, ettei panimotuotannon prosessi ole aivan yksinkertainen.
Kurt Hedborg

















