Elintarvikevalvonta tutki uppopaistorasvojen laatua, tarjoilupaikoista pääosin hyviä tuloksia
Elintarvikevalvonta toteutti alkusyksyllä valvontaprojektin, jossa tutkittiin tarjoilupaikkojen uppopaistorasvan laatua ja selvitettiin uppopaistoon liittyviä käytäntöjä. Näytteitä otettiin 47 toimipaikasta. Kaikki näytteet olivat kasvirasvoja.
Näytteistä mitattiin happoluku ja savuamispiste, jotka kertovat rasvan laadusta. Happoluku kuvaa rasvassa olevien vapaiden rasvahappojen määrää, ja sen avulla voidaan seurata rasvan pilaantumista. Savuamispiste taas kertoo, missä lämpötilassa rasva alkaa savuta. Pitkä käyttöaika laskee savuamispistettä.
Näytteenoton yhteydessä selvitettiin myös rasvan käyttöön liittyviä toimintatapoja, kuten rasvalaji, käyttöikä, päivittäinen kuumana pitoaika ja vaihtotiheys. Lisäksi tarkasteltiin rasvakeittimien puhdistusta, jäterasvan hävitystä ja akryyliamidin hallintaa.
Näytteistä 35 arvioitiin hyvälaatuisiksi ja 12 heikentyneiksi. Kokonaisuudessaan uppopaistorasvan käyttö oli tarjoilupaikoissa hyvin hallinnassa, ja käytössä oleva rasva oli pääosin laadukasta. Toimipaikoille annettiin ohjausta toimintatapojen parantamiseen.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

















