Omenat karamellisoituvat uunissa pehmeäksi marmeladiksi
Omenoista valmistuu uunissa ihanan täyteläistä ja karamellisoitunutta uuniomenahilloa, jota kutsutaan myös nimellä apple butter, eli omenavoi. Kun uunista leijailee huumaava omenan ja kanelin tuoksu, ei tämän reseptin jälkeen ole enää paluuta hellalla keitettyyn omenahilloon. Uuniomenahillo sopii niin puuron, kuin jogurtinkin päälle ja vaikkapa kakun täytteeksi.
Parasta apple butter on paahtoleivän kanssa, kun sipaisee päälle kerroksen voita ja hilloa. Uuniomenahillo on herkullista myös juustojen kanssa. Hillo valmistetaan uunissa, ja omenat saavat muhia kattilassa sokerin ja kanelin kanssa pari tuntia, mielellään jopa kolme. Omenoita sekoitetaan muutaman kerran, ja pikkuhiljaa ne alkavat karamellisoitua uunissa niin, että neste muuttuu kullankeltaiseksi siirapiksi.
Tässä reseptissä oikaistaan hieman, sillä omenoita ei tarvitse edes kuoria. Jos pienet kuorenpalaset häiritsevät, voi valmiin hillon paseerata vielä siivilän läpi ennen purkittamista. Hillon voi purkittaa kuumennettuihin lasipurkkeihin, mutta jos hillon homehtuminen ja purkkien kuumennus epäilyttää, voi mennä helpomman kautta ja purkittaa suoraan pakastepurkkeihin. Pakastimessa hillo säilyy pitkään hyvänä.
Uuniomenahillo eli apple butter
2,5 kg kirpeitä omenoita
1 kg hillosokeria
1 rkl kanelia
Lämmitä uuni 150 asteeseen. Huuhtele omenat. Pilko omenat neljään osaan ja poista kota. Omenoita ei tarvitse kuoria. Laita omenalohkot isoon kattilaan, lisää sokeri ja kaneli ja sekoita. Laita kattila uuniin vähintään kahdeksi tunniksi ja sekoita muutamaan otteeseen välillä.
Paista uunissa, kunnes omenat ovat pehmeitä ja neste muuttunut kullankeltaiseksi siirapiksi. Ota kattila uunista, anna hetki jäähtyä ja survo sauvasekoittimella soseeksi. Jaa jäähtynyt hillo puhtaisiin pakasterasioihin ja siirrä rasiat jääkaappiin kylmenemään. Kun hillo on jäähtynyt kokonaan, siirrä rasiat pakastimeen.
Henriikka Fingerborg


















