Paikallinen käy kaupaksi
Kakolassa pantu olut eksoottista muualla Suomessa
Synkän historian omaava, aikaisemmin vankilana toiminut Kakola on nykyisin värikäs ja eloisa paikka. Tästä esimerkkinä on esimerkiksi kolmen kaveruksen perustama Kakola Brewing Company, jonka panimo sijaitsee vankilan entisessä keittiössä. Kiven sisässä pannaan nyt turkulaista olutta, jota löytyy monen suomalaisen ravintolan valikoimista.
– Suurin osa oluistamme on myynnissä juuri ravintoloissa. 50 prosenttia oluistamme myydään Helsingissä, jossa turkulainen Kakolassa pantu olut on koettu eksoottiseksi, kertoo Alexander Törnroth, joka on yksi kolmesta Kakolanmäellä sijaitsevan naapurustopanimon yrittäjistä.
Kolmikko päätti perustaa yrityksen Turkuun, vaikka vain yksi heistä on turkulainen. Vuonna 2018 Turussa tuntui olevan myös panimonkokoinen aukko.
– Koimme, että täällä meillä on tilaa toteuttaa itseämme. Mielestäni yksi suurimpia saavutuksiani on ollut saada kaksi helsinkiläistä muuttamaan Turkuun, Törnroth naurahtaa.
Kakola tuntui kaverusten mielestä mielenkiintoiselta paikalta.
– Paikallahan on toki se hieman synkempi historia. Mutta kysymys onkin, että elämmekö nyt uudessa vai vanhassa Kakolassa. Tämä on uniikki, historiallinen ympäristö, joka on muokkaantunut kokonaan uudeksi kaupunginosaksi, Törnroth sanoo.
Hän toteaakin nykyisen Kakolan olevan eloisan pirskahteleva ja värikäs paikka, minne ihmiset tulevat nykyään viihtymään vapaaehtoisesti.
– Olisimme voineet vuokrata edullisemman peltihallin, mutta silloin emme olisi ole Museoviraston varjelemassa kauniissa rakennuksessa. Hiljalleen tänne Kakolaan on syntynyt yhteisö, ja meistä on hienoa olla osa tätä nykyistä kulttuuri- ja kaupunkihistorian muotoutumista.
Törnroth muistaa lapsuudestaan Kakolan paikkana, jonka lähistölle ei lapsien annettu mennä leikkimään. Hän muistaa hyvin myös vieressä sijainneen Auran panimon, jossa hänen mumminsa oli töissä.
– Lisäksi sukuni historia linkittyy Pizzeria Napoliin. On jotenkin jännä juttu, että huomaan itsekin myyväni olutta ja KBC Taproomin puolella meillä on pitsaa, hän pohtii.
Törnrothin liikekumppaneina toimivat alun perin Helsingistä kotoisin olevat Peter ja Eeva Torniainen.
– Tutustuimme Peterin kanssa ollessamme Vancouverissa opiskelijavaihdossa. En tuntenut, ketään joka panisi olutta kotonaan, mutta Pete sitä teki. Ja aina kun kävin heillä kylässä, niin hän oli keittänyt jonkin uuden oluen. Aloin miettiä, että hänen keitoksensa ovat todella hyvänmakuisia, Törnroth kertoo.
Kakola Brewing valmistaa oluen lisäksi virvoitusjuomaa.
– Meidän ensimmäinen olut eli Hurlum on Turun murteelle ominaisesta hurlumheistä nimensä saanut olut, on ollut aina meidän myydyin tuote.
Törnroth on huomannut, että Turussa voi ehdottaa järjettömänkin idean toiselle yrittäjälle.
– Esimerkiksi Leipomo Grynin ylijäämäleipää on hyödynnetty maltaana keittäessämme belgityylistä maalaisoluetta. Kun taas yhden tumman oluen valmistamisessa olemme käyttäneet viereisen kahvipaahtamo Fruktin vaaleapaahtoista kahvia. Tällä hetkellä selvitämme myös Hetkisen kanssa miten limonadissamme käytetyt appelsiinikuoret voitaisiin hyödyntää erinäisissä kodin tuotteissa, hän kertoo.
Marianne Rovio
Vuoden turkulaisin yritys -kisan finalisteja ovat Ravintola Dennis, Leluliike Casagrande, Kakola Brewing, Linnateatteri, Kui Design ja Nightclub Marilyn. Voittaja julkistetaan Turun päivänä 15. syyskuuta. Kisan järjestävät Turkuseura ja Turku Center.

















