Kahvi keskiössä Maalaistentalossa
Samuli Pääkkönen toteutti pitkään paahtuneen idean kahvilasta
Kesäkuun viimeisenä lauantaina toteutui Samuli Pääkkösen pitkään kypsyttelemä ajatus omasta kahvilasta, kun Frukt Coffee avasi ovensa Maalaistentalossa Puutarhakadulla.
Pääkkönen on tunnettu Kakolanmäellä toimivan Frukt Coffee Roasters -kahvipaahtimon yrittäjänä. Viisi vuotta toimineen paahtimon lisäksi Pääkkönen on viime vuosina ”verrytellyt” kahvilahaavettaan pitämällä parina kesänä Asemapuistossa kesäkahvilaa sekä pyörittämällä pop up -kahviloita.
– Olen välillä katsellut liiketiloja. Tämä tuli vastaan, tässä oli viemäröinnit ja muut kahvilalle tarvittavat jutut valmiina ja näin tässä paikassa paljon potentiaalia. Asiat tapahtuivat oikeastaan aika orgaanisesti, Pääkkönen kuvailee.
Intohimoisesti kahviin suhtautuva Pääkkönen haluaa tarjota turkulaisille vaihtoehdon, jossa kahvi on keskiössä. Frukt Coffeen kahvi on laadukkaiden tuottajien erikoiseriä ja kahvilaadut vaihtelevat. Kahveja on myös mahdollisuus ostaa kotiin.
– Konsepti, se millainen kahvila haluamme olla, on ollut valmiina mielessäni pitkään. Se on ollut avaamisessa kaikkein helpoin juttu, koska sitä ei ole tarvinnut miettiä oikeastaan lainkaan.
Frukt Coffee hyödyntää tuotteissaan kotimaisten maataloustuottajien raaka-aineita. Pääkkönen näkee tuotteiden ja vuokranantajana toimivan ProAgria Farman Säätiön välillä selvän yhteyden.
– Tässä kohtaa ajateltuna en tiedä, mikä paikka Turussa olisi sopinut paremmin. Alvar Aallon suunnittelemassa Maalaistentalo on valtavasti potentiaalia kahvilalle.
Ennen avaamista Pääkkönen kuuli muutamaan kerran, että Maalaistentalo olisi sijaintina huono. Pääkkönen ei ajatusta osta.
– Tästä on torille matkaa pari korttelia. Jostain syystä turkulaisten on vaikea nähdä potentiaalia jossain uudessa paikassa ennen kuin joku tekee jotain ja näyttää sen potentiaalin. Tässä on aiemmin ollut kampaamo, mutta uskon ihmisten löytävän tänne myös kahvin vuoksi.
Pääkkönen on itse viehättynyt paikoista, joiden löytämiseen pitää nähdä hieman vaivaa.
– Omaan ajatteluuni kuuluu ehkä muutenkin se, että emme yritä olla kaikille. Totta kai tarvitsemme asiakkaita, jotka haluavat meidän tuotteitamme, mutta jos ihmiset etsivät meidät ja tykkäävät meistä, niin sitten tämä on todistanut potentiaalinsa.
– Etukäteen kuulin myös kommentteja siitä, että kahvilassa pitää olla terassi. Se on ehkä asia, johon Turussa on totuttu, ja on perusteltua esimerkiksi jokirannassa. Mutta on olemassa muunkinlaisia kahvilakonsepteja, Pääkkönen muistuttaa.
Ilkka Lappi



















