Helppo ja raikas raparperimehu
Raparperi on alkukesän herkku, sillä sen maku on parhaimmillaan touko-kesäkuussa. Raparperia voi hyödyntää myös myöhemmin kesällä, mutta silloin sen maku on puisempi. Myös kuoresta tulee paksu, jolloin käsittely on työläämpää, sillä paksut kuoret kannattaa useimmiten kuoria. Raparperi on yleensä hyvin satoisa ja varsia voi kerätä pitkin kesää, mutta koko kasvustoa ei kannata korjata kerralla.
Raparperin lehtiruodit nykäistään irti kokonaisina käsin juuresta kiertämällä. Leikatessa tyngät saattavat pilaantua ja houkutella paikalle tuholaisia. Pienet, ohuet varret ovat mehukkaimpia ja makeimpia. Jos raparperista poistaa kukinnot ensimmäisen sadon jälkeen, kasvattaa se toisen sadon loppukesästä tai alkusyksystä.
Itse tehty mehu maistuu aina parhaimmalta, puhumattakaan siitä ihanasta tuoksusta joka mehun valmistuksesta leijailee kotiin. Helpon raparperimehun valmistamiseen ja pullotukseen kuluu aikaa puolisen tuntia. Tällä reseptillä mehusta tulee hieman kirpsakkaa, mutta mehun voi maustaa ja makeuttaa oman maun mukaan sokeria lisäämällä. Raparperimehun joukkoon voi lisätä myös muutaman mansikan tuomaan lisää makua ja väriä. Tämä raikas, vaaleanpunainen mehu on ihanan virkistävää jäiden kera tarjoiltuna.
Raparperimehu
1 litra raparperia
1 litra vettä
1 dl sokeria (lisää oman maun mukaan)
(halutessa ripaus kardemummaa, kanelia tai vaniljaa)
Mittaa vesi isoon kattilaan. Pilko raparperit sormenpään kokoisiksi paloiksi ja laita veden joukkoon kattilaan. Anna raparperien ja veden kiehahtaa kattilassa, keittele reilut 10 minuuttia. Lisää viimeiseksi sokeri ja halutessasi ripaus kardemummaa, kanelia tai vaniljaa. Sekoita ja anna sokerin sulaa. Jäähdytä mehua hetki. Siivilöi mehu kattilaan ja pullota puhtaisiin pulloihin. Mehua voi säilyttää jääkaapissa muutaman päivän, tai sen voi myös halutessaan pakastaa.
Henriikka Fingerborg

















