Marinoitu grillijuusto persilja-valkosipuliöljyllä on kesän maukkain lisuke
Valkosipulilla ja persiljalla marinoitu grillijuusto sopii tarjoiltavaksi salaatin, grillikasvisten tai uusien perunoiden kera, tai muiden grilliruokien lisukkeeksi. Juusto kruunataan rouhaisulla mustapippuria ja muutamalla lusikallisella persilja-valkosipuliöljyä. Grillijuustoa käytetään halloumin tapaan paistettuna tai grillattuna. Ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan grillijuusto ja halloumi ovat samankaltaisia.
Juustoja voidaan syödä kylmänä salaatissa, mutta niiden todellinen luonne tulee esiin vasta lämmitettäessä, sillä kumpikaan juusto ei sula kokonaan paistettaessa tai grillatessa. Vain juuston sisus pehmenee ja pinnasta tulee kauniin kullanruskea. Halloumi on valmistettu lampaan-, vuohen- ja lehmänmaidosta. Grillijuusto taas on valmistettu lehmänmaidosta, eikä sen valmistuksessa ole käytetty minttua. Grillijuustossa on vähemmän suolaa ja rasvaa kuin halloumissa. Grillijuusto on halloumia miedompi, joten se sopii jokaiseen makuun.
Marinoitu grillijuusto
puolikas ruukku tuoretta persiljaa
1 valkosipulin kynsi
1/2 dl oliiviöljyä
400 g grillijuustoa
loraus öljyä paistamiseen
puolikas sitruuna
mustapippuria
Silppua persilja veitsellä. Kuori ja raasta valkosipuli. Sekoita kulhossa keskenään persiljasilppu, raastattettu valkosipuli sekä oliiviöljy. Kuivaa grillijuusto talouspaperiin. Marinoi juusto öljyssä. Grillaa tai paista juusto pannulla joka puolelta. Grillaa tai paista myös puolikas sitruuna. Leikkaa grillattu juusto sopiviksi viipaleiksi ja mausta mustapippurirouheella.
Lusikoi päälle persilja-valkosipuliöljyä. Purista vielä päälle hieman grillattua sitruunaa. Tarjoile esimerkiksi salaatin tai uusien perunoiden kera, tai muiden grilliruokien lisukkeena.
Henriikka Fingerborg