Vinossa tarjoilee viineilyä ja vinyylejä Vähätorilla
Turun viinibaarikulttuuri on elävöitynyt vauhdilla viimeisten vuosien aikana. Tuorein tulokas on parin kuukauden ikäinen Viinihuone Vinossa, joka sijaitsee Vähätorin kupeessa ravintola Paninin entisissä tiloissa. Sommelierit Jeremias Salonen ja Joona Liesilinna hymyilevät tiskin takana ammentaen asiakkaille räätälöityä viiniosaamistaan. Sisään astuvan asiakkaan ei tarvitse tietää ennalta viineistä yhtään mitään.
– Jokaiselle, joka tänne tulee, kerrotaan viineistä aika paljon, täsmentää Liesilinna.
Tällä viikolla pidetään jo ensimmäinen yleisötasting eli avoin viininmaistelutilaisuus, mutta Salosen mukaan tarkoitus on keskittyä alkuun yleiseen viinibaariarjen pyörittämiseen.
– Tastingeja varten meillä on 14-16 hengelle tila tuossa takana, hän vinkkaa anjovis-jalapeno-oliivipitoista pinxtoa Gildaa ja sienikreemisipsiä valmistaessa.
Liesilinna kaataa lasiin teneriffalaista pientuottajapunaviiniä, joka istuu originellien pikkusyötävien tapaan viinihuoneen filosofiaan.
– Pyrimme valikoimalla erottautumaan. Meillä on pitkälti eurooppalaisia luonnonmukaisesti valmistettuja viinejä, ja pyrimme pitämään viinien kierron aika tiiviinä. Viinit eivät jää myöskään hinnan takia pyörimään kaappiin, Salonen kertoo.
Tavoitteena on, että kaikki pääsisivät maistamaan hyviä viinejä edullisesti, kuuluivat ne sitten artesaanijaostoon tai perinteisempiin laatuvaihtoehtoihin.
– Tarkoitus on, että stillviini (kuplaton) maksaa maksimissaan 12,20 euroa lasi. Sillä saa jo maailmanluokan viinikokemuksen, Liesilinna lupaa.
Matalan kynnyksen viininmaistelun lisäksi Viinihuone Vinossan valttikortti on vinyyleiltä soitettu musiikki. Soittolistoja ei ole, vaan levyjä soitetaan fiilispohjalta. Sellaista on rento viineistä nauttiminen kynttilävalaistussa olohuoneessa, jossa kunkin asiakkaan makumieltymyksiin etsitään sopiva vaihtoehto.
– Esimerkiksi tuota punaviiniä voisin tarjota myös isoäidilleni, Salonen osoittaa liidulla kirjoitettua mehevää espanjalaista katonrajan viinilistassa.
Toista maata voi olla slovakialainen Rieslingistä tehty oranssiviini, joka on täysin erilainen kuin totuttu versio suomalaisten suosikkirypäleestä. Salonen tunnustautuu niin ikään tämän muuntautumiskykyisen ja kypsytyspotentiaalisen lajikkeen faniksi.
Sommelierit tahtovat kuitenkin viinihuoneessaan tarjota vaihtoehtoja perinteisille valinnoille, sillä viinivalikoimaa maailmasta totisesti löytyy.
– Mielenkiinto viinejä kohtaan on lisääntynyt vuosi vuodelta. Viini ei ole enää vain lisätuote varsinaiselle tuotteelle. Olutravintoloistakin löytyy nykyisin mielenkiintoisia viinejä, Liesilinna iloitsee viinikulttuurin kehittymistä Suomessa.
Viinibaareja on Turussa nyt uuden tulokkaan myötä viisi: Vinossa, Vinho, Veistämö, Tasting Room ja kohta 20-vuotias Viinille, joka oli pitkään Turun ainut viinibaari.
Eveliina Portnoj















