Turussa vieraillut Riikka Purra kannustaa ihmisiä menemään lähiöihin

Riikka Purra kertoo Turussa vierailun herättävän aina positiivisia tunteita. Hän käy Turussa usein myös perheensä kanssa. "Joki, Tuomiokirkko ja koko alue vanhassa keskustassa ovat suosikkipaikkojani". Riikka Purra kertoo Turussa vierailun herättävän aina positiivisia tunteita. Hän käy Turussa usein myös perheensä kanssa. "Joki, Tuomiokirkko ja koko alue vanhassa keskustassa ovat suosikkipaikkojani". Kuva: Eveliina Portnoj

Perussuomalaisten puoluejohtaja Riikka Purra vietti perjantaina Turku-päivän vanhassa opiskelukaupungissaan. Hän esiintyi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen vaalisarjassa, jossa keskuksen johtaja Markku Jokisipilä haastattelee puoluejohtajia. Purra veti salin täyteen politiikasta kiinnostuneita turkulaisia ja opintopisteitäkin vaalisarjan seuraamisesta saavia opiskelijoita. Aamuset jututti puoluejohtajaa ennen esiintymistä Turun kauppatorilla. Slogan "Kiss my Turku" on aistittavissa Purran innossa kaupunkia kohtaan:

– Turkuun on aivan ihana tulla. Yhdistän tunteen samanlaiseksi kuin Tampereella käymisen, joka on lapsuuden ja -nuoruudenkaupunkini, mutta täällä olen opiskellut. Olen asunut yliopiston lähellä Lonttisissa ja muuallakin keskusta-alueella.

Vuonna 2004 Turun yliopistosta valmistunut Purra opiskeli valtio-oppia ja taloustiedettä. Yhteiskuntatieteilijän intohimo nousee esiin keskustellessa tämän hetken kuumista puheenaiheista, alueellisesta eriytymisestä ja koulushoppailusta.

– Tämä ei ole nyt syntynyt ongelma, vaan tämä on jatkunut koko 2000-luvun. Mutta nyt siitä ensimmäistä kertaa oikeastaan näin paljon puhutaan. Yleisesti ottaen Turkukin on sen kokoinen kaupunki, että täällä alkaa olla aika oleellista, millä alueella asuu, ja erityisesti minkälaisiin kouluihin tai varhaiskasvatukseen lapsensa laittaa. Pääkaupunkiseudulla tämä on kaikkein kriittisintä, ja se näkyy asuntojen hinnoissa.

Turussa ja koko Suomessa paljon käytetty esimerkki Varissuo on niittänyt kielteistä mainetta, vaikka lähiön asukkaat ovat myös kertoneet viihtyvänsä asuinalueellaan.

– Varissuo on aika poikkeava jopa Suomen mittakaavassa. Vieraskielisten prosentti on niin korkea, ettei edes pääkaupunkiseudulla ole paljon tällaisia alueita. Siinä on varmasti asuntopolitiikalla ollut suuri vaikutus ongelmiin.

Turussa poliitikot vaikuttavat olevan yhtä mieltä siitä, että Turku on epäonnistunut alueiden eriytymisen ehkäisyssä. Pormestari Minna Arve on kannattanut Varissuolle edullisen omistusasumisen lisäämistä ja vanhojen vuokratalojen purkamista. Purra ei näe tätä ratkaisuna ongelmiin.

– Yleisesti ottaen sekoittuva asuntotuotanto on hyvä asia. Mutta tässä vaiheessa, kun Varissuolla on jo tämä ongelma. Vaikka sinne rakennettaisiin omistusasuntoja ja niiden hinnat jäisivät markkinahintaa selvästi alhaisemmaksi, miten sinne saataisiin houkuteltua perheitä, jotka eivät sitten shoppaa koulua jostain muualta? Tilanteiden ei pitäisi antaa mennä näin pahoiksi.

Ylen kohutun koulukoneen mukaan Varissuolla S2-ryhmäläisten eli suomea toisena kielenä puhuvien oppilaiden määrä on koulusta riippuen 62–80 prosenttia. Lukema on täysin toinen kuin esimerkiksi Hirvensalossa, jossa vieraskielisten osuus jää muutamaan prosenttiin.

– Usein puhutaan, että ongelma on pienituloisuudessa. Mutta se ei pidä paikkansa esimerkiksi Varissuon kohdalla. Totta kai sosioekonomisetkin luvut ovat keskimääräistä selvästi heikompia, mutta määrittävä tekijä on maahanmuuttajataustaisuus. Enemmän tai vähemmän tämä koskee kaikkia perinteisiä vanhoja lähiöitä myös pääkaupunkiseudulla. Maahanmuuttajaväestö on sosioekonomisesti keskimäärin heikommassa asemassa kuin kantaväestö. Näitä ei voi irrottaa toisistaan, maahanmuuttokriittisyydestään tunnetun puolueen johtaja toteaa.

– Ihmiset haluavat lapsilleen rauhallisen ja turvallisen koulun, jossa oppiminen on mahdollista. Näihin asioihin puuttuminen ei ole ollut tehokasta. Toki asuntopolitiikalla voidaan vaikuttaa paljon, mutta se että yritetään kieltää, etteivät vanhemmat saisi valita koulua, on ollut väärä suunta. Mitä enemmän segregaatioon on yritetty ylhäältä päin vaikuttaa, sitä pidemmälle se on mennyt.

Purra toteaa tilanteen vallitsevan monissa Euroopan maissa.

Perussuomalaisista tietokirjankin kirjoittanut Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä haastatteli Turkuun saapunutta Riikka Purraa yliopiston vaalisarjatilaisuudessa. Perussuomalaisista tietokirjankin kirjoittanut Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä haastatteli Turkuun saapunutta Riikka Purraa yliopiston vaalisarjatilaisuudessa. Kuva: Eveliina Portnoj

– Ruotsi on meitä edellä. Samat ilmiöt tulevat olemaan myös Suomessa, mikäli mitään ei tehdä. Nyt jo katujengit, koulujen ongelmat ja viime päivien väkivaltauutisoinnit ovat sellaisia, jotka Ruotsissa alkoivat 10-15 vuotta sitten selvästi nousta.

Ruotsia usein esimerkkinä käyttävä Purra pitää näitä eduskuntavaaleja merkittävänä tulevan kehityksen kannalta Suomessa. Perussuomalaiset odottaa tällä viikolla vieraakseen Ruotsidemokraattien puheenjohtajaa Jimmie Åkessonia, jonka kanssa aiheesta on tarkoitus keskustella.

– Ruotsi on voimakas luokkayhteiskunta, jonka sisäinen turvallisuus on pahasti järkkynyt. Ruotsi laittaa hirveästi rahaa poliiseihin ja kouluihin, ja toivon tietenkin, että se auttaa, mutta lukemat näyttävät huonoilta.

Auktoriteettiongelmia kouluissa Purra ei näe vain opettajan luonteesta riippuvana asiana.

– Kehitys on mennyt siihen suuntaan, ettei lapsilta voi vaatia mitään. Mikäli lapsi ei saavuta tavoitteita, pitää uskaltaa antaa ehdot ja nelonen. Pyrimme, että kouluissa edes olisi rajat, kun ne tästä yhteiskunnasta usein puuttuvat.

Purra itse ei välttele huonomaineisiakaan lähiöitä, mutta pitää ihmisten hakeutumista turvallisille elinalueille luonnollisena.

– Haastan itseäni menemällä paikkoihin, jotka ovat vieraita. Olen suositellut pääkaupunkiseudulla erityisesti, että ihmisten kannattaisi käydä katsomassa lähiöissä, mihin suuntaan Suomi kulkee. On hirvittävän rikastuttavaa keskustella ihmisten kanssa eri puolella Suomea. Minun on helppo samaistua nimenomaan heihin, joilla ei ole kaikki mennyt aina putkeen. Huonot kortit on käännetty voitoksi. Se hyörinä, mitä politiikassa käydään näin vaalien alla on todella pientä, mitä ihmisen elämässä voi yleisesti olla.

Purra viittaa myös omassa elämässään opettaneisiin vaikeuksiin.

– Niitä on mahtunut elämään useampikin. Niistä on selviytynyt muuttuneena, mutta kuitenkin on selviytynyt. Olen kiitollinen siitä mitä on. Yritän nähdä asioiden positiiviset puolet.

Purralta on vielä kysyttävä hänen vihreydestään perinteisessä "äijäpuolueessa".

– Kaikki eivät syö makkaraa, on myös kasvissyöjiä, Purra naurahtaa. – En ole brändännyt itseäni tarkoituksella, kyllä olen minä itse oikeasti. Olen saanut ympäristöherätyksen nuorena ja pyrkinyt elämään mahdollisimman järkevästi, kulutuskriittisesti ja terveellisesti.

Vihermehuistaan tunnettu Purra hörppi vihreää nektaria myös yliopiston tilaisuudessa. Hän mainitsee hyväksi peruspohjaksi lehtikaalin, omenan, appelsiinin ja varsisellerin.

– Monille avokadot ja perushedelmät maksavat tällä hetkellä liikaa, mutta ravinteikasta kasvisruokaa voi syödä myös edullisesti. Suosikkini on tomaattinen linssikeitto.

Purraa on vaikea lokeroida puolueessa, jonka vahvuus on hänen mukaansa kaikista selkein poliittinen profiili.

– Monesti nostetaan esille, että olen äänestänyt Vihreitä, mutta olen äänestänyt useimpia muita puolueita. Siirryin kannattamaan Perussuomalaisia paljon ennen kun politiikkaan lähdin, vaikken ollut kaikesta samaa mieltä. Oleellinen tekijä oli maahanmuutto, ei sitä sovi kiistää. Se oli ainoa puolue, joka tunnusti ongelmat.

Eveliina Portnoj

.

Klonatsepaamia sisältävien lääkkeiden myyntiä rajoitetaan niiden riittävyyden varmistamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt lääkelain nojalla, että klonatsepaamia sisältäviä lääkevalmisteita, joita myydään tabletteina ja jotka ovat Suomessa kaupan, saa myydä tai luovuttaa kulutukseen avohuollon apteekista kerralla enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Matintalon tilalle tulossa uusi asuin- ja liikerakennus

Matintalo aiotaan purkaa.

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että muutettu asemakaavanmuutosehdotus Aninkaistenkatu 8 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Sähköhyvitykset uhkaavat lykkääntyä puuttuvan hyväksynnän takia

Edelleen roikkuva valtiontukihyväksyntä uhkaa johtaa siihen, että marras-joulukuun laskuihin perustuvat sähköhyvitykset lykkääntyvät, arvioi Energiateollisuus ry. Monella sähkönmyyjällä olisi tekninen valmius lähettää asiakkaille laskuja niin, että juuri säädetyn lain mukainen sähköhyvityksen ensimmäinen erä saataisiin näkymään vähennyksenä huhtikuun alkupuolella erääntyvillä laskuilla.

Baltic Princess palaa liikenteeseen, tekninen vika saatu korjattua

Baltic Princessin tekninen vika on korjattu.

Tallink Siljan Turku–Kapellskär-reitillä liikennöivän Baltic Princessin tekninen vika on saatu korjattua ja laiva palaa liikenteeseen keskiviikkona 22. maaliskuuta iltalähdöllä Turusta kello 18.30.

Yhteiskunnan uudistamisen foorumi Naantali 24h avaa haun uusille keskustelijoille

Suomen vaikuttajat yhteen kokoava yhteiskunnan uudistamisen foorumi Naantali 24h järjestetään 13.–14. kesäkuuta Naantalissa. Naantali 24h kokoaa Suomen ja Euroopan tulevaisuuden kysymysten ääreen jälleen laajan joukon keskustelijoita yhteiskunnan eri osa-alueilta. Viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman kutsuvat koolle Naantalin kaupunki, Alma Talent, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, Miltton ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK.

Lil Yachty ja The 1975 liittyvät Ruisrockin esiintyjäkaartiin

Lil Yachty.

Ruisrock järjestetään 7.–9. heinäkuuta Ruissalossa. Yhdysvaltalaisräppäri Lil Yachty nousee lavalle Ruisrock-perjantaina. Lil Yachty tunnetaan genrejä yhdistelevänä tekijänä, jonka tuotantoa kuvaavat röyhkeän kokeileva ote ja sarjakuvamaiset elkeet. Minnesota -hitillään suuren yleisön tietoisuuteen nousseen artistin leimallinen flow ja camp-henkiset melodiat tuovat Lil Yachtyn tuotantoon tyylikkään humoristisen alavireen, jota trap-kentällä ei ole juuri aiemmin nähty.

Näin kypsennät kalan oikein

Kala on monipuolinen raaka-aine, ja parhaimmillaan todellista pikaruokaa. Kala valmistuu kotikeittiössä esimerkiksi nopeasti pannulla tai vaivattomasti uunissa. Tärkeintä kala-aterian valmistuksessa ovat laadukkaat raaka-aineet, hyvä maustaminen ja maltti, sillä kalaa ei tule kypsentää liian kauaa.

Naisten osuus eduskuntavaalien ehdokkaista suurempi kuin koskaan aiemmin

Naisten osuus vuoden 2023 eduskuntavaalien ehdokkaista on 42,9 prosenttia, mikä on 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Naisten osuus ehdokkaista on nyt suurempi kuin kertaakaan aiemmin. Eduskuntavaalien ehdokkaista enemmistö on aina ollut miehiä. Nyt ehdokkaista miehiä on 1 385 ja naisia 1 039. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen Eduskuntavaalit-tilastoon.

Messuilta uutta inspiraatiota mökeille ja merelle

Kalatalousasiantuntija Janne Antila jakaa messuyleisölle parhaat kalastus- ja kalankäsittelyvinkkinsä.

Turun Messukeskuksen järjestetään 24.–26. maaliskuuta Turun Kevät -tapahtumakokonaisuus. Siihen kuuluvat Piha & Puutarha ja Mökki & Vene -messut tarjoavat uutta inspiraatiota mökkeilyyn, veneilyyn, pihoille ja puutarhoihin.

Oikaisu

Pääkirjoituksessa (15.3.) oli virhe. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna 17 900 ihmistä, vanhuuseläkkeelle 54 000. Työikäisen väestön joukosta poistuu vuosittain yli 10 000 henkilöä enemmän kuin tilalle tulevan nuoren ikäryhmän koko on, nettovähenemä on yli 10 000 henkilöä työikäisen väestön määrässä. Kun tähän lisätään työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät, menetetään nettomääräisesti tuplamäärä työkyvyttömyyseläkkeelle vuosittain muun kuin demografisen välttämättömyyden vuoksi eli kahden syyn takia 30 000 henkilöä.

Kaksikielinen lääkärikoulutus käynnistyy Turun yliopistossa syksyllä, pilottiryhmä aloittaa Ahvenanmaalla

Turun yliopistossa käynnistyy syksyllä kaksikielinen lääkärikoulutus yhteistyössä Åbo Akademin kanssa. Opintojen kliinisen vaiheen pilotointi alkaa jo tänä keväänä, kun ryhmä opiskelijoita aloittaa sisätautien harjoittelunsa Ahvenanmaalla.

Maaperätutkimus sulkee ajokaistan Helsinginkadulla

Helsinginkadulla tehdään 22.–24. maaliskuuta maaperätutkimusta Assistentinkadun ja Kongressikujan välillä. Työmaan kohdalla on yksi ajokaista pois käytöstä.

Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi nyt hankkia lääkkeitä Espanjassa

Suomalaista sähköistä reseptiä voi käyttää Euroopassa entistä laajemmin, nyt myös Espanjassa. Aluksi resepti käy Espanjassa kuudella alueella.

Hämärissä kirkoissa musiikkia ja runoja

WWF:n maailmanlaajuinen ympäristötapahtuma Earth Hour antaa valomerkin luonnon ja ilmaston puolesta jälleen lauantaina 25. maaliskuuta. Silloin kirkotkin pimenevät Turun keskustan alueella tunnin ajaksi kello 20.30–21.30. Valomerkkiä ovat antamassa Turun tuomiokirkko, Mikaelinkirkko ja Martinkirkko. Earth Houria vietetään seurakunnissa myös musiikin ja runojen parissa sekä rukoilemalla luomakunnan puolesta.

Eurojackpotissa jahdataan seuraavaksi noin 65 miljoonan euron pottia

Tiistaina arvotussa Eurojackpotissa ei tällä kertaa löytynyt yhtään täysosumaa, joten perjantaina potissa on tarjolla noin 65 miljoonan euron päävoitto.

Unihäiriöiden aiheuttamat pitkät sairauspoissaolot nelinkertaistuneet

Sairauspäivärahan saaminen psykiatrisen unihäiriön perusteella nelinkertaistui vuodesta 2010 vuoteen 2022. Pitkät sairauspoissaolot unihäiriöiden vuoksi ovat yleistyneet sekä miehillä että naisilla, mutta erityisesti 35–54-vuotiailla naisilla.

Nuorten vaaleissa annettiin ennätykselliset 90 435 ääntä – perussuomalaiset, kokoomus ja SDP suosituimmat puolueet

Alle 18-vuotiaille järjestetyissä Nuorten vaaleissa äänesti 90 435 nuorta. Nuorten vaalien tarkoitus on tarjota kokemus äänestämisestä ja siten luoda pohjaa varsinaisissa vaaleissa äänestämiselle ja muulle päätöksentekoon osallistumiselle. Suosituimmaksi puolueeksi nuorten keskuudessa nousi perussuomalaiset.

Ilman sinua -kantaesitys näkee pitkän avioliiton kipupisteet ja komiikan

Mikko Kouki, Sonja Pajunoja, Eino Heiskanen ja Minna Hämäläinen.

Miten uskottomuus muuttaa elämää ja ihmistä? Kuka minä olen ilman tuttua kumppaniani? Näitä kysyy Satu Rasilan kirjoittama ja ohjaama kantaesitys Ilman sinua , joka nähdään Turun kaupunginteatterissa 23. maaliskuuta alkaen.

Urheilu

TPS jyrää finaaliin

TPS ei ole hävinnyt peliäkään naisten F-liigassa.

TPS etenee määrätietoisesti kohti finaalia naisten salinbandyn F-liigan pudotuspeleissä murjottuaan toisessa pelissä Helsingissä EräViikingit 6–0. TPS vei EräViikinkien kotikaukalossa avauserän Olivia Pietilän ja Milla Nordlundin osumilla 2–0, ja toisen erän lopussa Noora Rantanen kasvatti eroa. Sama tahti jatkui kolmannessa erässä, jossa mestarit pöllyttivät kotijoukkueen verkkoa vielä kolmesti. Noora Vuorelan nollapeli irtosi tällä kertaa 11 torjunnalla.

Loimu otti avausvoiton puolivälieräsarjassa

Loimu juhli voittoa lauantaina.

Paikallispelien hengessä iskettävä lentopallon Mestaruusliigan puolivälieräsarja Raision Loimun ja Hurrikaani-Loimaan välillä käynnistyi lauantaina Raisiossa kiihkeissä tunnelmissa. Kolme ensimmäistä erää oli perinteistä play off -peliä, eli katsojat olivat liekeissä heti alusta alkaen, joukkueilla vähän poltteli käsissä.

RNK Flyers eteni SM-finaaleihin

Susanna Tapani johdatti RNK Flyerisin SM-ringeten finaaliin.

SM-ringeten playoffit jatkuivat lauantaina välieräsarjojen kolmansilla koitoksilla. RNK Flyers nappasi kolmannen tarvittavan voiton ja eteni finaaleihin. NoU Ringette ja Helsinki ratkoivat kolmannen osaottelun voittajaa pitkän kaavan mukaan, ja voittajaksi jatkoerässä ottelussa nousi NoU.

TPS:n ylivoima jatkuu välierissä

TPS:n voittokulku jatkuu.

EräViikingit onnistui viime keväänä nipistämään tulevalta naisten salibandyn F-liigan mestarilta TPS:ltä yhden välierävoiton, mutta tällä kertaa eivät kauden kaikki ottelunsa voittaneet turkulaiset olleet yllätettävissä. TPS voitti avauskohtaamisen 5–1.

Loimu käynnistää alumnitoiminnan ja kutsuu entisten edustusjoukkueiden jäsenet mukaan

Raision Loimu on voittanut Suomen mestaruuden viimeksi vuonna 2001.

Pisimpään yhtäjaksoisesti lentopallon pääsarjassa pelannut ja maratontaulukon piikkipaikalla oleva Raision Loimu tuo alumnitoiminnan lentopalloon tiettävästi ensimmäisenä lentopalloseurana Suomessa. Loimun edustusjoukkueisiin vuosien saatossa kuuluneita henkilöitä on valtava määrä ja nyt näitä halutaan koota yhteen alumniverkostoon. Alumneiksi hyväksytään missä tahansa edustusjoukkueen roolissa vähintään yhden virallisen ottelun verran olleet henkilöt.

TPS:lle toinen voitto, Miko Kailialalle sadas pudotuspelimaali

Olli Laine ja Miko Kailiala.

TPS otti jo toisen kiinnityksen välieräpaikkaan, kun se kaatoi perjantain ainoassa miesten ottelussa Espoossa Westend Indiansin 5–4. Sarja katkeaa neljällä voitolla, ja joukkueet kohtaavat kolmannen kerran sunnuntaina Turussa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.