Portugalilaisesta folkmusiikista argentiinalaiseen kitaramusiikkiin
Sibelius-museossa koetaan laaja kattaus musiikillisia elämyksiä maaliskuussa. Kuukauden ampaisee käyntiin portugalilaisen folkmusiikin merkittävimpiin nykysäveltäjiin ja -tulkitsijoihin kuuluva João Afonso, joka esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa. Konserttisalissa soittimensa virittelevät myös muun muassa Orfeus Barock Stockholm, kitaristi Janne Lehtinen ja Duo Arkipelag.
Sibelius-museon maaliskuun käynnistää Fredagar på Sibbe -konserttisarja 3. maaliskuuta, kun portugalilaisen folkmusiikin merkittävimpiin nykysäveltäjiin ja -tulkitsijoihin lukeutuva João Afonso esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa. Hänen levyjään on julkaistu ja esitetty ympäri maailman. Konsertissa João Afonso esittää tuoreimman albuminsa Livros (= kirjat). Häntä säestävät kitaroilla Miguel Fevereiro ja António Pinto.
Sibbe Live! -konserttisarjassa 8. maaliskuuta pureudutaan lied-musiikkiin. Suomalais-turkkilainen mezzosopraano Melis Jaatinen ja simolaissyntyinen Juho Alakärppä esittävät Gösta Nystroemin, Alf Hurumin, Pauline Hallin, Leevi Madetojan ja Toivo Kuulan teoksia Impressions du Nord – Nordic Songs -illassa.
Jaatinen tunnetaan monipuolisena laulajana, joka viihtyy yhtä hyvin oopperalavalla kuin oratorio- ja kamarimusiikin tulkitsijana. Alakärppä taas on saanut tehdä yhteistyötä useiden menestyneiden suomalaisten ja ulkomaalaisten laulajien kanssa. Hänen lied-pianisminsa on palkittu moneen otteeseen.
Argentiinalaisesta kitaramusiikista päästään nauttimaan 15. maaliskuuta, kun kielensä virittelee Suomessa ja ulkomailla niin solistina kuin kamarimusiikkona esiintynyt kitaristi Janne Lehtinen. Ohjelmassaan Lehtinen soittaa kolmen argentiinalaisen ystävänsä, Juan Falún, Jorge Cardoson ja Gustavo Nasutin musiikkia. Argentiinalainen musiikki on paljon muutakin kuin Buenos Airesin tango.
Kansanmusiikki on yhtä laaja kuin maakin ja vaihtelee pampan surumielisestä milongasta Andien villiin chacareraan ja pohjoisen sademetsien romanttiseen guaraniaan. Kitara on tärkeä soitin Argentiinassa ja maa on täynnä soittimen taitajia.
Maaliskuun 17. päivänä salissa soi barokkimusiikki. Orfeus Barock Stockholm on vakiinnuttanut asemansa Tukholman musiikkitarjonnassa omalla konserttisarjallaan ja nyt se nähdään Suomen ja Turun kamaralla. Yhtye nostaa esille erityisesti maallisen musiikin aarteita 1600–1850-luvuilta historiallista soittotyyliä kunnioittaen. Tukholmassa vuodesta 2015 huomiota herättänyt barokkiyhtye saapuu Turkuun kuuden soittajan kokoonpanossa. Yhtyeen taiteellinen johtaja on sellisti Johannes Rostamo ja konserttimestari barokkiviulisti Elin Gabrielsson.
Uuden musiikin illassa 22. maaliskuuta kuullaan nimenmukaisesti uutta ja kokeellista nykymusiikkia. Tapahtumassa esitetään Kalle Ylitalon kolme läsnäoloa eri näkökulmista käsittelevää sävellystä. Netta Madetoja ja Senni Eskelinen esittävät maadoittavan ja rauhallisen sävellyksen Olla alttosaksofonille ja konserttikanteleelle. Presence on uusi soolosaksofoni-teos, joka peilaa läsnäolon ja häiriöiden suhdetta. Rituaalinomaisessa teoksessa Sade ja ukkonen sähköbassolla, laululla ja äänimaisemilla toteutettu musiikki yhdistyy nykytanssin liikekieleen. Teoksen esittää Kalle Ylitalo.
Sibelius-museon maaliskuun konsertit päättää Duo Arkipelag 29. maaliskuuta. Klassista ja nykymusiikkia yhdistelevä Duo Arkipelag on varsinaissuomalainen huilu-kitaraduo, joka kokoonpanollaan Visa Turunen (huilu) ja Tuomo Tirronen (kitara) on konsertoinut vuodesta 2004 esittäen instrumenttiensa klassikkoteoksia ja uutta innovatiivista aikansa nykymusiikkia. Duo Arkipelagin ensilevytys Duo Arkipelag julkaistiin keväällä 2018. Levyn ohjelma koostuu suomalaisista teoksista.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)