ÅST:n Myrsky on tarina kyläyhteisön voimasta
– Tämä näytelmä on rakkauskirje Utölle. Tämä kertoo yhteisöstä ja yhteisön voimasta suuren kriisin hetkellä, luonnehtii ohjaaja Julian Garner Åbo Svenska Teaterin näytelmää Myrsky.
Nimestään huolimatta näytelmä ei liity William Shakespearen klassikkoon mitenkään. Hanna Åkerfeltin käsikirjoittama Myrsky on täysin uusi näytelmä, jonka kantaesitys on 1. helmikuuta Nauvossa. Kevään aikana Myrsky nousee myös ÅST:n Studionäyttämöllä. Näytelmä kiertää myös muualla saaristossa kevään aikana.
– Tässä tarinassa ei ole roistoa varsinaisessa merkityksessä, mutta tietyllä tavalla luonto on tarinan antagonisti. Protagonisti on Utön yhteisö, Garner kuvailee.
Myrskyn tarinan pohjana on kaksi historiallista haaksirikkoa. Myrsky kiinnittyy kuunari Drakenin tarinaan, joka haaksirikkoutui marraskuussa 1929 Utön edustalla. Puutavaralastissa Oulusta Kööpenhaminaan matkalla olleen aluksen haaksirikko johti viiden miehistöön kuuluneen kuolemaan.
Toinen vahvasti Myrskyyn vahvasti vaikuttanut tositapahtuma sattui 1947, kun höyrylaiva Park Victory joutui onnettomuuteen jouluyönä. Onnettomuudessa kuoli kymmenen merimiestä, mutta Park Victoryn kohtalo muistetaan myös Utön asukkaiden sinnikkyydestä ja halusta auttaa, kun kyläläiset lähtivät merta uhmaten pelastamaan vedenvaraan joutuneita merimiehiä.
Garner näkee tarinan yhteen hiileen vaikeuksien hetkellä puhaltavasta kyläyhteisöstä sekä inspiroivana että ajankohtaisena.
– Yhteisön vahvuus kriisin kohdatessa on inspiroivaa. Silloin ihmiset siirtävät syrjään omat erimielisyytensä ja toimivat yhdessä solidaarisuudesta toisia kohtaan. Sen näkee tälläkin hetkellä maailmassa, ennen kaikkea Ukrainassa.
Näytelmä on suuri haaste myös Myrskyn näyttelijöille. Lavalla nähdään Jon Henriksen, Henrik Heselius, Stella Laine ja Sofia Törnqvist. Nelikon tehtävänä on tuoda lavalle kokonainen kylällinen väkeä.
Haastavuutta lisää se, että katsomo on sijoitettu molemmille puolille näyttämöä. Näin näyttelijän täytyy olla tavallista tietoisempi siitä, mitä tapahtuu hänen selkänsä takana.
– Näyttelijöille tämä haastava projekti. Neljän näyttelijän voimin näyteltynä tekemistä on paljon. Jokaisella näyttelijällä on puolentusinaa roolia ja teimme myös ratkaisun, että kaikki ovat koko ajan lavalla. Näyttelijät ovat selvinneet urakastaan hienosti, Garner kehuu.
– Näytelmän tekeminen on myös ollut hyvin yhteisöllinen projekti, mikä sopii tarinaan. Kaikki näyttelijät ovat olleet luomassa kokonaisuutta omilla ehdotuksillaan ja työpanoksellaan, hän jatkaa.
Ilkka Lappi