Kokemus pitäisi saada valtiksi työmarkkinoille
Yli 50-vuotiaat ovat tällä hetkellä suurin ryhmä Varsinais-Suomen työttömissä työnhakijoissa, vaikka syyskuussa avoimia työpaikkoja oli 6 442. Raision kirjastolla järjestettiin viime torstaina yli 50-vuotiaille työnhakumessut teemalla ”Kun kokemus ratkaisee”.
– Syyt ovat todella yksilöllisiä työttömyyden takana. Taustalla voi olla pitkä työttömyys, jolloin voi olla vaikea palata takaisin työelämään. Osalla voi olla takana pitkä työura, ja sitten jää yhtäkkiä työttömäksi esimerkiksi YT-neuvottelujen vuoksi, tai sitten haluaa vaihtaa uraa ja toteuttaa oman työelämän unelmansa, kertoo Rasekon Joustavasti työhön -hankkeen projektipäällikkö Ilona Karilainen.
Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 19 800 työtöntä työnhakijaa. Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 7 200, joka on 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.
– Osa kertoo laittaneensa paljon työhakemuksia saamatta kutsua työhaastatteluun. Tässä asiassa yritän tsempata työnhakijoita. Kerron myös, että ikää ei kannata korostaa työnhaussa, vaikka sen ei pitäisikään vaikuttaa rekrytoinnissa.
Rasekon ja TE-palveluiden yli 50-vuotiaille järjestämillä työnhakumessuilla oli mukana rekrytoijia, jotka ovat juuri kiinnostuneet ottamaan kokemusta omaavia yli 50-vuotiaita töihin.
Karilaisen mielestä yli 50-vuotias on työnhakijana parhaimmillaan, sillä usealla on paljon hankittua kokemusta sekä osaa olla sinut itsensä kanssa.
Rasekon Joustavasti työhön -hankkeen yhtenä kohderyhmänä ovat yli 50-vuotiaat työnhakijat Rasekon omistajakuntien eli Raision, Naantalin, Maskun, Ruskon, Nousiaisen, Mynämäen alueella.
– Tarjoamme apua työnhakuun liittyvissä asioissa kuten CV:n teossa ja keskustelujen kautta kartoitamme jokaisen tilanteen yksilöllisesti. Meille voi soittaa tai lähettää sähköpostia, jos haluaa ajan, Karilainen kertoo.
Karilainen on huomannut, että yksi haaste yli 50-vuotiailla työnhakijoilla on aloittaa työnhaku pitkän tauon jälkeen.
– Jos on jäänyt pitkän työuran jälkeen työttömäksi jostain syystä tai harkitsee alanvaihtoa, niin opetamme myös, miten työnhaku on muuttunut kaiken sähköistyessä. Yleensäkin pidän tärkeänä sitä, että keskustelee työhakuun liittyvistä tunteista jonkun kanssa, siitä saa myös henkistä tukea työnhakuun liittyvän tuen lisäksi. Avaamme yhdessä osaamista ja vahvuuksia, joita on myös vaikea itsekseen tunnistaa.
Karilainen kannustaa yli 50-vuotiaita työnhakijoita lähtemään myös rohkeasti opiskelujen pariin.
– Aikuisiässä on hyvä aloittaa opiskelut, hankkia verkostoja ja osaamista ja löytää itselleen sopiva ura.
Marianne Rovio