Raitsikkaliikenne päättyi Turussa 50 vuotta sitten
Turun raitiovaunuliikenne päättyi 50 vuotta sitten kun viimeiseksi jäänyt raitiovaunulinja 3 ajettiin viimeisen kerran lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1972. Samoihin aikoihin raitiovaunuliikenne ajettiin alas monessa muussakin kaupungissa aina Sydneystä Kööpenhaminaan.
Nyt voidaan kuitenkin puhua raitiovaunuliikenteen renessanssista, sillä 1990-luvulta lähtien raitiotieverkostoja on rakennettu uudestaan moniin kaupunkeihin. Raitiovaunuliikenteellä on merkittävä rooli kestävänä liikennemuotona, mutta sen lisäksi raitiovaunu on ollut tärkeä osa kaupunkikulttuuria.
50 vuotta raitsikasta – Raitiotiekulttuurin historiaa Turussa ja Euroopassa -tilaisuus järjestetään Åbo Akademi Arkenissa Armfelt-salissa lauantaina 1. lokakuuta kello 14.
Tilaisuudessa kerrotaan turkulaisen ja eurooppalaisen raitiotiekulttuurin historiasta ja raitiotieliikenteeseen liittyvistä muistoista ja kokemuksista sekä julkiseen liikenteeseen liittyvästä tutkimuksesta. Alustajina ovat PUTSPACE (Public Transport as Public Space in European Cities) -projektin tutkijat Adam Borch (MA, Åbo Akademi) ja Silja Laine (FT, dos. Turun yliopisto / Åbo Akademi) sekä taiteilija Aleksandra Ianchenko (Åbo Akademi / Tallinnan yliopisto) sekä kehittämispäällikkö Juha Jokela (Turun kaupungin kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus). Tilaisuudessa esitellään myös aiheeseen liittyvää näyttelyä.
Ohjelma (Åbo Akademi, Armfelt-sali, Tehtaankatu 2)
• klo 14–14.10 Tervetulosanat
• klo 14.10–14.30 Silja Laine: Turkulaiset raitsikat eurooppalaisessa kontekstissa – Trams and their European Context.
• klo 14.30–14.50 Adam Borch: Copenhagen Trams: Memories and Renaissance – Kööpenhaminan raitiovaunut: muistot ja renessanssi.
• klo 14.50–15.10 Aleksandra Ianchenko: Tram Chalk Walk and Tram Art – Taidetta raitiovaunuissa.
• klo 15.10–15.30 Juha Jokela: Turun raitiotien suunnittelu
• klo 15.30–16.00 Keskustelua
• klo 16–16.30 Tutustuminen näyttelyyn – Exhibition presentation. Kahvitarjoilu.
Esitelmät ovat suomeksi ja englanniksi. Kysymyksiä voi esittää myös ruotsiksi ja paikalla on tulkki.
PUTSPACE -projekti tarkastelee joukkoliikennettä julkisena tilana ja haastaa pohtimaan vallitsevia käsityksiä ja käytäntöjä. Projektissa tutkitaan muun muassa kulttuurista vuorovaikutusta, sosiaalista integraatiota ja julkisen liikenteen oikeudenmukaisuutta.
Tilaisuuden järjestää Turun museokeskus yhteistyössä PUTSPACE -projektin tutkijoiden kanssa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)