International Seafood Day juhlistaa kalaa ja äyriäisiä
International Seafood Day juhlistaa 19. lokakuuta kaikkia meren tarjoamia herkkuja, kuten kalaa ja äyriäisiä. Päivän tarkoitus on rohkaista kokeilemaan uutta ja nauttimaan monipuolisista makuelämyksistä.
Helpoimmillaan juhlapäivän vietto onnistuu valitsemalla ravintolassa kalaa tai muita mereneläviä. Se voi olla myös hyvä hetki vierailla kalakaupassa tai asioida kaupan kalatiskillä ja valita testattavaksi jotain uutta.
Moni mieltää merenelävien käsittelyn ja valmistamisen vaikeaksi, mutta pienellä harjoittelulla ne tulevat nopeasti tutuiksi. Apuna toimivat Pro Kalan Vedestä ruokapöytään -sivuston videot, jotka näyttävät vaihe vaiheelta eri raaka-aineiden parhaat käsittelyniksit.
Videoiden avulla oppii käsittelemään esimerkiksi merten saksiniekkoja, eli hummeria ja merirapua. Yksi videoista opettaa sinisimpukoiden käsittelyn ja keittämisen, toinen keskittyy erikoissimpukoiden käsittelyyn.
Yksi suosituimmista videoista on yli 12 000 näyttöä kerännyt video kokonaisten katkarapujen kuorimisesta. Oman videonsa ovat saaneet myös osterit.
International Seafood Day tarjoaa hyvän syyn hakea kokkausinspiraatiota maailman eri keittiöistä. Katkaraputacot: rapeita katkarapuja, limeä, korianteria ja chiliä tortillassa. Bouillabaisse: klassikkokeitto, jossa yhdistyvät kala, äyriäiset, valkoviini ja sahrami.
Rapeat silakat: voissa paistetut silakkapihvit maistuvat perunamuusin kanssa. Kala-chowder: tuhti keitto, johon käytetään kalaa tai äyriäisiä.
Sushi : Maailman vallannut herkku, jonka voi tehdä myös suomalaisesta silakasta.
Meret kattavat yli 70 prosenttia maapallon pinta-alasta ja tarjoavat elannon miljoonille ihmisille. Merenelävät ovat erinomainen proteiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde. Suomessa kalan ja merenelävien kulutus on kasvussa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)