Kevättyöt etenevät, mutta hitaasti

Kevätkylvöt ovat edenneet viimeisen kahden viikon aikana hitaasti koko maassa. Pisimmällä ollaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa. Monin paikoin Itä-Suomea ollaan vasta alussa ja Keski-Suomessa kylvöjä ei ole päästy kunnolla aloittamaan.

Varsinais-Suomessa kylvötöissä päästiin vauhtiin äitienpäivän jälkeen ja myös Etelä-Suomessa kylvöt ovat hyvässä vauhdissa. Tästä huolimatta osalla alueista, erityisesti Kymenlaaksossa pellot ovat kuivuneet huonosti kylvökuntoon, mikä on hidastanut kylvöjen etenemistä.

Kevättyöt ovat viikosta kymmeneen päivään myöhässä keskimääräisestä aikataulusta. Lisäksi sateet ja kevään kylmyys haittaavat kevään etenemistä. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan alueella kylvöistä on tehty noin 40 prosenttia. Varsinais-Suomessa kylvöistä on tehty noin puolet, mutta alueelliset erot ovat valtavia. Osassa Varsinais-Suomea ei ole päästy kunnolla alkuun.

Pohjois-Suomessa kylvöt ovat myös vasta alussa. Kainuussa ja Lapissa kevättyöt eivät ole vielä alkaneet. Pääosa herneestä ja härkäpavusta on kylvetty. Lisäksi myöhäisen kasvuajan viljalajikkeet on pääosin kylvetty. Ensimmäiset kevätkylvöt ovat tulleet oraalle, mutta viileässä säässä orastuminen on ollut hidasta. Paksun roudan vuoksi Varsinais- ja Etelä-Suomessa savimaat ovat muokkautuneet tänä keväänä hyvin.

Jos sateet jatkuvat tällä viikolla, voidaan viljelysuunnitelmia joutua muuttamaan aikaisemman kasvuajan kasveihin ja lajikkeisiin. Jos kylvöt myöhästyvät, kasvilajikkeissa vehnä ja valkuaiskasvit vaihtuvat kauraan ja ohraan, mutta myös rypsi on hyvä vaihtoehto viljelykiertoon.

Toukokuussa on saatu sateita, mikä on hyvä asia syyskasvien ja nurmien kasvulle. Lisäksi jo kylvetyt kasvit saavat tärkeää kosteutta kasvua vauhdittamaan. Kylvöjen kannalta paikoin saadut suuret sadekuurot ovat katkaisseet kylvötyöt jopa useiksi päiviksi.

Syyskasvit voivat hyvin Etelä-Pohjanmaalla. Länsi-, ja Etelä-Suomessa tuhoutuneita syyskasvustoja on jouduttu kylvämään uudelleen. Syysvehnää on vaihdettu kevätvehnään ja muihin viljoihin. Syysöljykasvien tilalle on kylvetty viljaa tai kevätöljykasveja. Etelä- ja Varsinais-Suomessa osaa syyskasveista vielä odotellaan lähtemään kasvuun siinä toivossa, ettei tarvitsisi ryhtyä uudelleen kylvöihin.

Nurmet ovat selvinneet talvesta kohtalaisen hyvin koko maassa. Nurmien lannoituksia on tehty eniten Länsi-Suomessa ja Etelä-Suomen alueella. Samoin täydennyskylvöjä on tehty. Tämänkin vuoden vitsaus ovat hanhet, jotka ovat tehneet tuhoja nurmille erityisesti Etelä-Karjalan alueella.

Varhaisperunan istutukset on saatu pääosin päätökseen koko maassa. Perunan kasvu on viileydestä johtuen ollut kuitenkin hidasta, mikä todennäköisesti myöhästyttää uuden sadon tuloa kauppoihin. Kesäperunan istutukset ovat vasta alussa ja suotuisimmilla alueilla noin puolet kesäperunasta on saatu istutettua. Varastoperunan istutukset odottavat maan lämpenemistä.

Viileydestä johtuen rikkakasvitilanne pelloilla on vielä rauhallinen. Jos sää lämpiää, rikkakasvit lähtevät kovaan kasvuun. Erityisesti syysviljapelloilla kannattaa seurata rikkakasvitilannetta ja torjua oikeaan aikaan. Syysöljykasveilla ensimmäiset kasvustot tulevat kukintavaiheeseen tämän viikon aikana, ja myös ensimmäiset tuholaiset on havaittu kehittyvissä nupuissa.

Vaikka Etelä- ja Länsi-Suomesta on jo parin viikon aikana saatu mansikkasatoa kasvihuoneista, on kasvukausi suuressa osassa maata myöhässä viileiden säiden takia. Osa pelloista ei ole vielä kuivunut viljeltävään kuntoon ja viljelysuunnitelmat ovat menneet uusiksi. Puutarhatiloilla on jonkin verran pulaa työntekijöistä, koska osa ukrainalaisista on jäänyt tulematta.

Mansikka kukkii jo lämmittämättömissä tunneleissa Etelä-, Länsi- ja jopa Keski-Suomessa. Mansikalla ei ole avomaalla havaittu isommin määrin talvituhoja paitsi Itä-Suomessa, jossa esiintyy runsaasti myyrätuhoja. Vadelman ja herukoiden kasvu on lähtenyt käyntiin. Vadelma on jo useamman viikon kukkinut tunneleissa ja on jo osittain muodostanut raakileita. Mansikkaa ja myös vadelmaa saadaankin myös tänä vuonna tarjolle lakkiaisviikonlopuksi. Ensimmäiset omenan lehdet ovat puhkeamassa Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomessa, ja kukinnan odotellaan alkavan lähipäivinä.

Vihannesten istutukset ja kylvöt pääsivät alkuun melkein tavanomaisessa aikataulussa, mutta kevään viileä sää on jarruttanut kasvua. Ahvenanmaalla sipulin kylvö ja istutus aloitettiin huhtikuun lopulla. Tällä hetkellä suurin osa sipulista on kylvetty, mutta viileä sää hidasti kasvuun lähtöä. Länsi- ja Etelä-Suomessa istutettujen kaalin ja jäävuorisalaatin taimien kehitys on ollut hidasta kylmän sään takia. Myös Keski-Suomessa on jo istutettu vihannesten taimia. Herneen, kesä- ja varastoporkkanan, lantun, punajuuren ja palsternakan kylvöt ovat myös meneillään ja kohta loppusuoralla etelässä. Raparperin ja nippusipulin sadonkorjuu on alkanut, ja parsan sadonkorjuu on alkamassa etelässä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun rivakka kasvu jatkuu

Aluekehittämisen konsultointitoimisto MDI on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia siitä, miten väkimäärä muuttuu Suomessa vuoteen 2040 mennessä. Vaihtoehdot on nimetty perusuraksi, kaupungistumiseksi, hajautumiseksi ja kansainvälistyväksi Suomeksi.

Kårenilla soi barbershop, pop ja kevyen musiikin klassikot mieskuoron sekä neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit.

Turun NMKY:n Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14. lokakuuta kello 19.30 Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ Forsberg soittaa musiikkia levyiltä.

Selvitys: Inflaatio ajanut jo kaksi viidestä suomalaisyrityksestä säästötoimenpiteisiin

Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti inflaatioon käynnistämällä säästötoimenpiteitä, selviää OP:n yrityskyselystä. Investointeja aikoo kuitenkin lykätä vain viidesosa. Yritykset kertovat inflaation aikaansaaneen palkannostopainetta myös Suomessa.

Vinokino esittää sateenkaarevia elokuvia viidellä paikkakunnalla

Private Desert kuuluu Vinokinon ohjelmistoon.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, jonka elokuva esitetään Turussa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa loka-marraskuussa.

Suomalaisyrityksille kilpailukykyä vastuullisesta tekoälystä

Valmisteilla oleva eurooppalainen lainsäädäntö ohjaa tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa. Suomalaisyritykset haluavat varmistua tekoälyjärjestelmiensä eettisyydestä, luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Turun yliopiston koordinoima AIGA-hanke kehitti tekoälyn hallintamallin, jonka avulla yritykset voivat viedä vastuullista tekoälyä käytäntöön.

Muista varotoimenpiteet, jos lämmität asunnon polttopuilla

Tulisijat ja hormit ovat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspalon tai rakennuspalovaaran syttymissyynä.

Moninkertaistuneet energian hinnat ovat nyt jatkuvana puheenaiheena. Moni on sähkölaskua pienentääkseen siirtynyt lämmittämään asuntoaan polttopuilla. Takat aiheuttavat vuosittain keskimäärin 600 rakennuspaloa – puiden poltossa kannattaa muistaa maltti, varovaisuus ja palohälyttimet, varsinkin jos takka on viime vuosina ollut vähemmällä käytöllä.

Nuoria pyydetään kertomaan köyhyydestä

Miten köyhyys vaikuttaa ja ilmenee nuorten elämässä? Turun yliopiston tutkijat etsivät vastausta kysymällä asiaa suoraan nuorilta. 15–21-vuotiaille suunnattu keruu on avoinna 9. joulukuuta saakka. Aineistonkeruu on osa Lasten ja nuorten arjen kokemukset köyhyydestä -tutkimushanketta.

Keskiaikaisia kattoristikoita tutkaillaan Turun tuomiokirkkomuseossa

Keskiaikaiset ristikot.

Turun tuomiokirkkomuseossa ratkotaan lokakuusta alkaen keskiaikaisen kirkkojen kattoristikoita. Näyttely Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä esittelee keskiaikaisten kivikirkkojen kattorakenteita, kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä.

American Voices -seminaarissa pohditaan Yhdysvaltojen kulttuurin kaleidoskooppia

Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen koordinoima North American Studies (NAMS) -ohjelma järjestää perinteisen American Voices -seminaarin Turun yliopistossa 7.–8. lokakuuta Tauno Nurmela -salissa päärakennuksessa. Perjantaina seminaariaika on kello 14.00–17.20, lauantaina kello 10.15–13. Seminaari järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran.

Kauppahalli peruskorjataan, uusi kehityskonsepti hyväksyttiin

Kaupahallin kortteliin on parkkipaikan tilalle tulossa uudisrakennus.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kauppahallikorttelin kehittämisen pohjaksi laadittu kehityskonseptin. Yhteistyön jatkuu korttelin kehittämisessä innovaatiokumppanina mukana olevan JKMM Arkkitehtien kanssa.

Fintrafficin meriliikenteenohjaus estänyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo 15 aluksen mahdollisen karilleajon

Meriväylillämme liikkuu vuosittain lähes sata miljoonaa tonnia ulkomaan merikuljetuksia sekä miljoonia matkustajia. Fintrafficin meriliikennekeskukset valvovat alusten turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella vuoden jokaisena päivänä.

Rakentamisen aloitusten määrä laskee 15 prosenttia

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta.

RPT Byggfaktan vuoden viimeistä neljännestä koskeva rakentamisaloitusten raportti on julkaistu. Raporttiin kerättyjen tietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Suomessa aloitetaan rakennushankkeita 3,6 miljardin euron arvosta, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä.

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä

15 600 korkeakouluopiskelijaa saanut selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Kela on lähettänyt selvityspyynnön korkeakouluopiskelijoille, joiden opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Selvityspyyntöön täytyy vastata viimeistään 25. lokakuuta. Selvityspyyntöön voi vastata OmaKelassa.

Laari Lähiruokapiste tuo jatkossa lähiruokatuotteita Kupittaalle

Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla. Kauppias Hannu Aaltonen ja markkinointijohtaja Johanna Saario pullonpalautuskoneella.

Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystorihankkeen pilotoima lähiruoan myynti- ja jakelukanava Laari Lähiruokapiste palvelee turkulaisia lokakuusta lähtien K-Citymarket Kupittaan edustalla.

Poliisi määräsi jälleen sanktioita jalkakäytävillä ajamisesta

Poliisi määräsi lukuisia liikennevirhemaksuja ja huomautuksia suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymisen valvontapäivänä 3. lokakuuta. Sanktioita annettiin muun muassa jalkakäytävällä ajeleville polkupyöräilijöille sekä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajille.

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

Lounais-Suomen poliisi valvoo hirvenmetsästyksen aloitusta tulevana viikonloppuna

Hirvenmetsästyskausi alkaa tulevana viikonloppuna Lounais-Suomen alueella. Poliisi valvoo valtakunnallisen valvontateeman mukaisesti metsästystä yhteistyönä Länsi-Suomen merivartioston ja paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa.

K-Market Ilpoinen saa uudet kauppiaat

Jyri, Serafia, Elina Saarinen.

K-Market Ilpoisissa aloittavat marraskuun alusta kauppiaina Jyri ja Elina Saarinen . Saariset ovat jo tutustuneet tulevaan kauppaansa. Ensin ryhdytään kehittämään hedelmä-, vihannes- ja leipäosastoja.

Urheilu

Interille 1 300 euron sakko cupin finaalista, Palloliitto sakotti myös itseään

Palloliitto langetti Interille sakon cupin finaalin takia. Kuva on Kupittaalta toukokuulta.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 17. syyskuuta pelatun miesten Suomen Cupin finaalin KuPS–FC Inter tapahtumia. Palloliitolle määrätään 1 000 euroa sakkoa, KuPS:lle 1 500 euroa sakkoa ja FC Interille 1 300 euroa sakkoa.

TPK ei pelaa Kupittaan palloiluhallissa, vaikka haluaisi

TPK pelaa kotiottelunsa Samppalinnassa, vaikka haluaisi pelata Kupittaalla.

Miesten Futsal-Liigaa pelaava Turun Pallokerho avasi kautensa Samppalinnan palloiluhallissa. TPK haluaisi pelata kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, jossa se myös harjoittelee.

Onni Helén Serie A -seura Empolin testissä

Onni Helén.

TPS:n 16-vuotias jalkapalloilija, hyökkääjälupaus Onni Helén on tällä viikolla testissä Italian Serie A:ssa pelaavan FC Empolin akatemiassa. Helén on TPS:n GANT-akatemian sopimuspelaaja ja poikien maajoukkuepelaaja.

Puukkokatsomo: Turkulaisittain herkullinen salibandysyksy

Salibandyn F-liigat on saatiin syyskuun loppupuolella käyntiin sekä miesten että naisten puolella. Jos haluaa juuri nyt nauttia menestyvästä palloilusta Turussa, kannattaa hypätä salibandykelkkaan.

Otteluanalyysi: Rajamäen debyytti päättyi tasapelipettymykseen

Albijon Muzaci osui kahdesti ja pelasi muutoinkin vahvan pelin.

Ei auttanut valmentajanvaihdos TPS:aa ainakaan heti jalkapalloilun Ykkösessä. Marko Rajamäen debyytti TPS:n peräsimessä (siis toinen sellainen) tuotti vain 2-2-pelin Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Tämä tarkoittaa että KTP varmistaa nousunsa Veikkausliigan, jos se saa pisteenkin EIF-ottelusta sunnuntaina. Tappiokaan ei paranna TPS:n asemaa erityisesti, sillä kotkalaisten maaliero on niin paljon parempi, että TPS:n olisi voitettava viimeisessä ottelussa Kotkassa todella runsasmaalisesti, jotta unelmasta tulisi totta.

Rantaralli ajetaan Mynämäen ympäristössä lauantaina

Reijo Mattila kaasutteli Rantarallin  ykköseksi vuonna 2017.

Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry järjestää lauantaina 1. lokakuuta Kasitien Katsastus XLV Rantarallin Mynämäen ympäristössä. Kilpailu on Historic Rally Trophy -sarjan viimeinen eli seitsemäs osakilpailu tänä vuonna. Rallissa on historic-sarjan lisäksi myös kilpa-autoja tasanopeusluokassa, Kuplapaja- sekä BMW-rallisarjoissa. Lisäluokkia kilpailussa on useita, joten myös paikallisia kilpailijoita on paljon mukana. Kilpailukeskuksena toimii Mynämäen lukio, jossa on myös kilpailun lähtö ja maali.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.