Mökkipuutarhaan kannattaa valita helppohoitoisia kasveja
Mikä olisi ihanampaa, kuin poimia perunat juhannusaaton perunasalaattiin omasta maasta? Vielä ihanampaa on, kun kasvimaa löytyy mökiltä ja perunat voi laittaa salaattiin tuoreina. Mökkipuutarhan perustaminen on helppoa, kun ottaa huomioon mökin olosuhteet ja sen, kuinka paljon aikaa puutarhaan on mahdollista käyttää.
Mökillä ei vietetä niin paljon aikaa kuin kotona, joten mökkipuutarhan täytyy olla helppohoitoinen. Helppohoitoinen puutarha säästää aikaa myös rentoutumiselle. Valitse mökkipuutarhan kasvit tontin olosuhteiden mukaan: tuuliselle ja alavalle pihalle sopivat eri kasvit kuin suojaisalle.
Kaikki kasvit tarvitsevat kuitenkin valoa ja suojaa paahteelta, joten kasvimaan paikka kannattaa miettiä sen mukaan.
Saaristossa sijaitsevat mökkirannat ovat kallioisia eikä niihin ole helppo raivata ravinteikasta kasvimaata. Viljelylaatikoista saa helpon kasvimaan, jossa kasvavat niin perunat kuin mansikatkin. Laatikoiden avulla kasvimaata voi myös laajentaa aina niin halutessaan.
Viljelylaatikossa ei ole pakko olla edes pohjaa, sillä pohjattomassa laatikossa juuret saavat kosteutta suoraan maasta ja lierot ja pieneliöt pääsevät hoitamaan kasvien juuria. Voi kuitenkin olla viisasta laittaa laatikon pohjalle katekangas, etteivät rikkaruohot ja puun juuret eksy viljelysten sekaan. Katekankaaksi käy esimerkiksi vanha lakana.
Viljelylaatikon ympäristöön kannattaa ripotella puuhaketta tai pehmeää soraa, sillä kate suojaa multaa rikkakasveilta ja pitää kasvimaan yleisilmeen siistinä.
Suunnittele mökin puutarha sen mukaan, mitä kasveja mökillä kasvaa jo valmiina. Jos mökiltä löytyy kaunis kukkaniitty hyönteisineen, älä raivaa sitä pois, vaan anna sen kasvaa. Luonnonvarainen niitty on huomattavasti helpompi ylläpitää kuin nurmikko, sillä sitä ei tarvitse leikata. Niityn voi myös perustaa itse: levittää vain maahan rajattuun alueeseen nurmikkomultaa ja istuttaa sinne luonnonkukkien siemeniä. Pian mökin pihalle nousee ihastuttava kukkaparatiisi.
Luonnonvaraiset kasvit menestyvät mökkimaastossa parhaiten ja näyttävät hyvältä laitetussa puutarhassakin. Ne ovat hyvin helppohoitoisia: niittykasvit eivät tarvitse kastelua, sillä ne pitävät mahdollisimman kuivasta kasvualustasta.
Mökille kannattaa istuttaa monivuotisia kasveja yksivuotisten sijaan. Perennat ja marjapensaat pärjäävät lähes omillaan. Vadelman kasvua täytyy kuitenkin rajoittaa, sillä se levittäytyy muuten joka paikkaan.
Varo myös levittämästä vieraslajeja luontoon. Istuta vain sellaisia kasveja, jotka eivät leviä luontoon eivätkä haittaa toisten kasvien elämistä. Kukkaset kannattaa mökillä muutenkin pitää kukkapenkin sijaan ruukuissa tai amppeleissa, jolloin ne ovat helppohoitoisempia eikä luontoa tarvitse muuttaa kukkamaaksi. Myös yrtit ovat loistava ja helppohoitoinen valinta mökille, ja niistä saa lisäksi satoakin.
Elli Kummala