Eduskuntaan perustettiin eläinavusteinen työryhmä
Eduskuntaan on torstaina perustettu eläinavusteinen työryhmä. Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) sekä varapuheenjohtajiksi kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kok.) ja kansanedustaja Ritva Elomaa (ps.). Ryhmä koostuu kansanedustajista, asiantuntijatahoista sekä eduskunnan henkilöstöstä.
– Olen todella innoissani, että asiantuntijoiden aktiivisuudella ja kollegoiden tuella saimme aloitteestani perustetuksi tämän tärkeän työryhmän eduskuntaan. On hienoa edistää yhdessä eläinavusteista työskentelyä Suomessa. Tein itse aikaisemmin sekä lastensuojelussa että terapiatyössä yhteistyötä nyt jo edesmenneen tanskandoggini kanssa ja oli pysäyttävää kerta toisensa jälkeen huomata, miten iso merkitys eläimellä voi olla asiakkaiden kuntoutukseen. Eläinavusteinen työ on sekä inhimillisesti että taloudellisesti kannattavaa ja toivottavasti jatkossa yhä useammalle saatavilla, kommentoi ryhmän tuore puheenjohtaja Sofia Virta.
Työryhmän tavoitteena on lisätä eläinavusteisen työskentelyn tunnettavuutta ja vakauttaa sen asemaa kouluissa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen joukossa. Lisäksi ryhmä pitää tärkeänä alan koulutuksen ja turvallisuuden lisäämistä, tutkimuksen tukemista sekä eläinavusteiseen työskentelyyn liittyvien väärien ennakkoluulojen purkamista.
– Ryhmän perustaminen ja tietoisuuden lisääminen sen kautta eläinavusteisesta työstä on upea asia, koska olen nähnyt itse mihin eläimet pystyvät. Pelkästään eläimen läsnäolo rauhoittaa, niiden kosketus ja läheisyys tuovat lohtua ja tukea. Eläinavusteiselle työllä on paljon positiivisia vaikutuksia muun muassa ihmisten hyvinvointiin ja elämänlaatuun, ja sen aseman vahvistamisella kouluissa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa voidaan saada aikaan paljon positiivisia vaikutuksia, toteaa ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Pihla Keto-Huovinen.
Eläinavusteinen työskentely on monin eri tavoin ja tutkimuksin todettu erittäin tehokkaaksi työmuodoksi niin sosiaali- ja terveysalalla kuin sivistyspuolella. Ammatillinen eläinavusteinen työskentely esimerkiksi lastensuojelussa, syrjäytyneiden kanssa, mielenterveyskuntoutujien parissa ja koulumaailmassa on kokemusten mukaan tuottanut tuloksia, joita olisi ollut vaikea saavuttaa ilman eläinten mukanaoloa.
Ryhmän on tarkoitus kokoontua muutaman kerran vuodessa ja kuulla asiantuntijatahoja, järjestää seminaareja ja muita tapahtumia, valmistella kannanottoja sekä lisätä päättäjien ymmärrystä eläinavusteisesta työskentelystä, sen hyödyistä sekä alan kehitystarpeista.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)