WeW! vie nykymusiikkia sinne, missä ihmiset ovat

Matti Heinisen kvinteton harjoitukset Chricton-salissa. Matti Heinisen kvinteton harjoitukset Chricton-salissa. Kuva: Mati Heininen

WeW!-nykymusiikkifestivaali toteutuu 5.–15. marraskuuta livenä konserteissa Manillassa, Sibelius-museolla, Bar Ö:ssä ja palvelutaloissa. Jo kahdeksatta kertaa toteutetun tapahtuman erityispiirteenä on nykymusiikin vieminen sinne, missä ihmiset ovat.

What ever Works! -nykymusiikkifestivaali on järjestetty turkulaisten ammattimuusikoiden voimin jo vuodesta 2013, ja vuodesta 2017 sen järjestäjänä on toiminut rekisteröity yhdistys What ever Works! ry, jonka tavoitteena on tuoda kulttuuri ja taide kaikkien saataville, edistää nykymusiikin elinvoimaisuutta ja tarjota yleisölle kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä sisältöjä.

Yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on myös tavoittaa uusia nykymusiikin ystäviä ja madaltaa kynnystä osallistua konsertteihin viemällä musiikki esimerkiksi palvelutaloihin, baariympäristöön tai kauppakeskukseen.

Teema Speak Out! eli kantaaottavuus näkyy ja kuuluu vuoden 2021 festivaalilla. Ohjelmaan on valittu musiikkia, joka haluaaa sanoa jotakin. Toisaalta festivaali esittelee myös teoksia, jotka eivät ole millään tavalla kantaaottavia, ja vain musiikin annetaan puhua puolestaan.

Festivaali alkaa perjantaina 5.marraskuuta konserteilla, jotka on räätälöity palvelutalojen asiakkaille. Yhteistyöpalvelutaloina on Saga Care ja Parkinmäen palvelutalo, joihin viedään aikamme musiikkia huomioiden myös pyhäinpäivän ajankohta. Konserteissa kuullaan muun muassa Kimmo Laaksosen pianotrion kantaesitys.

Avajaiskonsertti Screams and Whispers aloittaa festivaalin näyttävästi monipuolisella ohjelmistolla tiistaina 9. marraskuuta Manillan Vanhalla viinatehtaalla. Ennen konserttia nähtävillä on Ragnheiður Erla Björnsdóttirin videoluuppina toteutettu teos Slit, jonka esittävät säveltäjä itse, sellisti Oliver Müller sekä tanssija Zoé-Afan Strasser. Teos on sävelletty vuonna 2020 ja se saa konsertissa kantaesityksensä.

Avajaiskonsertin live-osuus alkaa kello 18 Juha T. Koskisen tuoreella sävellyksellä Ramento, jonka esittää Patrik Kleemola. Lied-musiikkia esittävät Pekka Alonen, basso ja Samuel Eriksson, piano Aki Knaappilan Raumalainen valitus -teoksen tulkinnallaan.

Performanssitaidetta yleisölle tarjoaa Antti Tolvi teoksellaan Höy (2019). Konsertin päättää massiivinen Stefan Bartlingin Postcards from Rome – Voi siete or qui (2013), jonka esittävät Säde Bartling, sopraano, Anna-Maria Huohvanainen, viulu, Yonatan Quemado, viulu, Ida Kosonen, alttoviulu, Artturi Aalto, cello sekä teoksen säveltäjä, Stefan Bartling, elektroniikkaosuus.

Yksi festivaalin kohokohdista on turkulaissäveltäjä Matti Heinisen sävellyskonsertti Turku Undertakings joka järjestetään keskiviikkona 10. marraskuuta Sibelius-museon kanssa yhteistyönä. YLE Radio 1 nauhoittaa konsertin ja radioi sen 22. marraskuuta kello 22.05.

Harvinaislaatuisessa kultturitapahtumassa esiintyy Turku Ensemble ja ystävät, jotka kantaesittävät useita teoksia. Suomen parhaimpiin alttoviulisteihin lukeutuva Max Savikangas kantaesittää konsertissa

alttoviuluteoksen Study on apparition V: poison per viola sola (2020) ja Turku Ensemblen muusikot herättävät ensi kertaa eloon tilaussävellyksen Spectral Night Music II – Defenestration of Paracelsus (2021).

Harmonikkavirtuoosi Mikko Luoma kantaesittää teoksen Kahvihuone 1743 (2021). Tanskassa vaikuttava fagotisti Antti Salovaara tulee Turkuun ensiesittämään live-elektroniikkaa sisältävän sävellyksen Haunted visions (2020). Matti Heiniseen ja hänen musiikkiinsa voi tutustua jo tiistaina 9. marraskuuta Meet the Composer -tilaisuudessa Sigyn Caféssa, joka myös striimataan festivaalin YouTube-kanavalle maksutta.

Perjantain 12. marraskuuta Nature & Human Nature -konsertti Manillan Tehtaan studiolla saa räväkän alun Aya Yoshidan teoksella Rock’n’Roll (2018), jonka esittää kitaristi Kalle Rinne. Sen jälkeen lyyriseen tunnelmaan johdattelee Lowell Liebermannin huiluteos Soliloquy (1993), jonka esittää virtuoosinen Anna-Sofia Kallio. Kantaaottavuutta on kuultavissa Dennis Matoksen I Have No Mouth and I Must Scream (2019) -teoksessa, jonka esittää taiturimainen Maija Anttila, bassoklarinetti. Uhanalaisten eläinten puolesta puhuu yhtye AINON, jonka improvisatorista musiikkia kuullaan osissa I. Anguilla anguilla – ankerias, ja III. Aythya ferina – punasotka (2020). Konsertin päättää kokeellinen Oliver Müllerin säveltämä ja kantaesittämä teos Miniatyyri I (2020–21) vesikulholle ja ääninauhalle.

Bar Ö:n konsertissa lauantaina 13. marraskuuta yleisön vie aivan erilaiseen tunnelmaan tuore artisti Susanna, jonka musiikissa on kuultavissa vaikutteita folkista, jazzista, iskelmästä, popista, klassisesta musiikista ja maailmanmusiikista. Susannan debyyttialbumi on juuri julkaistu.

Festivaalin päättää 15. marraskuuta videokonsertti ENMT goes Turku, jossa esiintyy nykymusiikkiin erikoistunut Ensemble New Music Tallinn. Konsertissa kuullaan laaja valikoima mielenkiintoisia nykysävellyksiä Anna Hakulalta, Nicholas Deyoelta, Simon Steen-Andersenilta, Pascale Critonilta, Salvatore Sciarrinolta ja Kalle Autiolta.

Konserttipaikkana on Åbo Akademin Auditorio Armfelt Arkenilla ja sinne on vapaa pääsy. Pandemiasyistä konsertti esitetään videokonsertin ensiesityksenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Liikaa nopeutta ja päin punaisia

Kirjoittajan mukaan autoilijoiden suurin ongelma on ajaminen päin punaisia.

Liikun Turussa kävellen, pyörällä, bussilla ja omalla autolla. Liikennettä tulee siten seurattua monelta kantilta. Suurin ongelma autoilijoilla on ajaminen päin punaisia (ja todella vanhoja keltaisia) ja varsinkin neljänkympin alueilla liika nopeus. Punaisia päin ajaminen on erittäin vaarallista ja kun sitä tekevät jatkuvasti myös bussit ja muut ammattiautoilijat niin ei voi ymmärtää. Eikö mistään opita mitään!

Joululahjaideoita naiselle – mitä lahjaksi naiselle?

Anna suosikkinaisellesi ihana ja ikimuistoinen joululahja. Ajatuksella valitusta laadukkaasta lahjasta on paljon iloa vielä monta vuotta. Tästä artikkelista löydät parhaat lahjavinkit sekä tietysti myös lahjaideat omalle toivelistalle. Listasta löytyy lahjoja sekä pieniin että vähän isompiinkin paketteihin. Kaikki tuotteet saa hankittua kotimaisista verkkokaupoista, joten ei tarvitse lähteä kiertelemään kauppoja.

Lasten teemalauantaissa askarrellaan miniatyyrihuone

Raision Kirjastotalon lasten teemalauantaiden syyskausi päättyy miniatyyri- ja tonttuaiheiseen tapahtumaan lauanatina 10. joulukuuta kello 10–13. Tarjolla on teemaan sopivasti pienien asioiden askartelua ja luettavaa.

Viron eläkkeen perusmäärää korotetaan

Viron eläkkeisiin tehdään ylimääräinen korotus 1.1.2023. Korotus tehdään maksussa oleviin eläkkeisiin, ja se koskee myös Virosta Suomeen maksettavia eläkkeitä. Korotus vaikuttaa Kelan maksamiin eläkkeisiin, joten eläkkeen määrä täytyy tarkistuttaa.

Lainojen ja kulutusluottojen korot

Koko Suomi on varmasti ainakin jossain määrin huomannut, että korkomaailmassa tapahtuu juuri nyt muutoksia ja kulutusluottojen korkoprosentit ovat olleet keskimääräistä pienemmät jo pidemmän aikaa.

Designers tuo jazzin uutta arkkitehtuuria Mestarinkadun konserttisaliin

Designers esiintyy Turussa.

Vapaat äänet -agentuurin syksyn 2022 konserttisaja Mestarinkadun salissa päätyy maanantaina 5. joulukuuta kello 19 monikansallisen Designers -jazztrion esiintymisellä. Basisti Joachim Florentin luotsaama Designers on uusi Ranskassa syntynyt yhtye, jonka minimalistinen ja samaan aikaan täyteläinen sointi rakentuu kolmen tasavahvan, luovasti improvisoivan artistin yhteistyöllä.

Suomalaisten seleeninsaanti suositusten mukaista

Suomessa on lisätty seleeniä lannoitteisiin vuodesta 1984 alkaen. Seleenilannoitus on osoittautunut toimivaksi ja turvalliseksi tavaksi vaikuttaa kansanterveyteen ja tuotantoeläinten hyvinvointiin.

Varsinais-Suomeen luodaan sähköistymisen osaamiskeskittymä

Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä -hankkeen projektipäälliköt Johanna Valio Yrityssalo Oy:sta ja Raimo Vuopionperä Turku Science Park Oy:sta näkevät, että Varsinais-Suomessa on vahva pohja sähköistymisen ekosysteemin rakentamiselle.

Turku Science Park Oy ja Yrityssalo Oy teettivät syksyllä selvityksen, joka tukee Varsinais-Suomen sähköistymisen osaamiskeskittymän muodostamista ja auttaa lisäämään alueen yritysten liiketoimintaa. Maakunnassa on vahvaa osaamista neljällä sähköistymisen osa-alueella sekä erityisesti tutkimuksen ja koulutuksen puolella.

Neljä turkulaista asunto-osakeyhtiötä vaihtoi linjasaneerauksen yhteydessä maalämpöön

Ryhmäkorjaushankekokonaisuuteen kuuluu vuosina 1967–69 valmistuneet yhdeksän yhdeksänkerroksista pistetaloa sekä nelikerroksinen lamellitalo, yhteensä 332 huoneistoa.

Neljä turkulaista asunto-osakeyhtiötä selvitti linjasaneerauksensa yhteydessä vaihtoehtoja kaukolämmölle. Jaanin alueen ryhmäkorjaushanke on valtakunnallisestikin mittava. Ryhmäkorjaushankekokonaisuuteen kuuluu vuosina 1967–69 valmistuneet yhdeksän yhdeksänkerroksista pistetaloa sekä nelikerroksinen lamellitalo, yhteensä 332 huoneistoa.

Turkulainen Timo Kuusela Vakion Suomen mestariksi

Vakion SM-kisan voitti tänä vuonna turkulainen Timo Kuusela. TPS:n ja Liverpoolin kannattaja sai kisan aikana parhaimmillaan 12 oikein -tuloksen ja otti sillä tasaisen kisan voiton. Vakion SM-kisa järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1946.

Turun konservatorion kamarikuoro kutsuu joulunodotukseen

Konservatorion kamarikuoro Latvian kuorokilpailuissa syyskuussa johtajanaan Timo Lehtovaara.

Turun konservatorion kamarikuoro avaa joulukonserttikauden kahdella konsertilla tulevalla viikolla vierailevana johtajanaan helsinkiläinen Teemu Tommola , joka tunnetaan myös sävellyksistään.

Kysely: Jo lähes puolet nuorista sijoittaa osakkeisiin ja arvopapereihin – usko lottoamiseen horjuu

Jo lähes puolet nuorista sijoittaa osakkeisiin, arvopapereihin tai vastaaviin. Nuoret näkevät sijoittamisen tapana säästää eivätkä pidä vanhempien tavoin lottoamista enää todennäköisempänä ja hyväksyttävimpänä tapana vaurastua, selviää Danske Bankin vuosittaisesta Taloudellinen mielenrauha 2022 -kyselytutkimuksesta.

Anna Mäkipäästä Vasemmistoliiton puoluesihteeri

Anna Mäkipää ja Li Andersson.

Vasemmistoliiton puoluesihteeriksi on valittu Anna Mäkipää , 35. Vasemmistoliiton puoluevaltuusto äänesti asiasta syyskokouksessaan lauantaina Helsingissä. Valinnan teki ensimmäistä kertaa puoluevaltuusto.

Perhehoidon ja tukiperhetoiminnan palveluista sekä palkkioiden maksatuksesta halutaan sujuvampia hyvinvointialueella

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle rakennetaan lastensuojelun sijaishuollon kokonaisuus. Perhehoidon yksikkö huolehtii tulevaisuudessa sijais- ja tukiperheiden toiminnoista aina rekrytoinnista kouluttamiseen, tukeen ja sijaishoitoon saakka. Ikääntyneiden palveluiden asiakas- ja palveluohjausyksikkö vastaa 65 vuotta täyttäneiden perhehoidosta. Helpotusta palkkiorumbaan tuo uusi Oima-järjestelmä.

Myllyn joulunavauksessa lasershow valaisee taivaan ja tonttukulkueessa astelevat koirat

Myllyn käytäviä elävöittävät joulun alla lukuisat taitavat musiikin ja tanssin harrastajat. Esiintyjien löytämiseksi järjestettiin suosituksi osoittautunut avoin hakukampanja.

Kauppakeskus Mylly avaa joulun sunnuntaina 4. joulukuuta. Ensimmäistä kertaa Myllyn historiassa avausta juhlistetaan perinteisen ilotulituksen sijaan lasershowlla. Luvassa on uusia elämyksiä: koirat ovat vallanneet tonttukulkueen eikä joulupukin sivukonttorikaan ole ihan perinteisimmästä päästä.

Kela varautuu sähköpulaan

Kela varautuu sähköpulaan ja sähkökatkoihin talvella 2022–23. Varautumisella pyritään minimoimaan sähköpulan vaikutukset ja turvaamaan mahdollisimman sujuva arki Kelan asiakkaille, kumppaneille ja henkilöstölle.

The Count Basie Orchestra esiintyy Konserttitalossa

The Count Basie Orchestra  saapuu myös Turkuun.

Legendaarinen The Count Basie Orchestra saapuu konsertoimaan Suomeen joulukuussa. Maailmankuulu orkesteri esiintyy Helsingin Musiikkitalossa 3. joulukuuta ja Turussa Konserttitalossa 4. joulukuuta.

Eurojackpotissa noin 64 miljoonan euron potti, Suomeen 115 000 euron voitto

Eurojackpot-arvonnasta ei löytynyt perjantaina (kierros 48/2022) täysosumia, joten ensi viikon tiistaina potissa on noin 64 miljoonaa euroa.

Urheilu

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Yhdeksän pelaajaa jättää Interin

David Accam ei jatka Interissä.

Interin edustusjoukkue aloitti kauteen 2023 valmistautumisen maanantaina. Joukkue kokoontui ensimmäistä kertaa omatoimisen harjoittelujakson jälkeen. Viime kauden joukkueesta Interissä eivät jatka HJK:hon siirtyneen Aleksi Paanasen lisäksi Markus Arsalo , Tobias Fagerström , Rober Sierra , David Haro , David Accam , Miguel Nazarit , Joel Rodríguez , Ryan Mahuta .

TPS:lle sakkoja juhlaottelun soihduista

Soihdut paloivat ennen juhlaottelun alkua.

Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan päätöksellä TPS Jalkapallolle on määrätty tuhannen euron sakko. Rangaistus on seurausta 18. kesäkuuta pelatun miesten Ykkösen ottelun TPS–KPV tapahtumista. Ottelu oli TPS:n satavuotisjuhlaottelu.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.