WeW! vie nykymusiikkia sinne, missä ihmiset ovat

Matti Heinisen kvinteton harjoitukset Chricton-salissa. Matti Heinisen kvinteton harjoitukset Chricton-salissa. Kuva: Mati Heininen

WeW!-nykymusiikkifestivaali toteutuu 5.–15. marraskuuta livenä konserteissa Manillassa, Sibelius-museolla, Bar Ö:ssä ja palvelutaloissa. Jo kahdeksatta kertaa toteutetun tapahtuman erityispiirteenä on nykymusiikin vieminen sinne, missä ihmiset ovat.

What ever Works! -nykymusiikkifestivaali on järjestetty turkulaisten ammattimuusikoiden voimin jo vuodesta 2013, ja vuodesta 2017 sen järjestäjänä on toiminut rekisteröity yhdistys What ever Works! ry, jonka tavoitteena on tuoda kulttuuri ja taide kaikkien saataville, edistää nykymusiikin elinvoimaisuutta ja tarjota yleisölle kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä sisältöjä.

Yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on myös tavoittaa uusia nykymusiikin ystäviä ja madaltaa kynnystä osallistua konsertteihin viemällä musiikki esimerkiksi palvelutaloihin, baariympäristöön tai kauppakeskukseen.

Teema Speak Out! eli kantaaottavuus näkyy ja kuuluu vuoden 2021 festivaalilla. Ohjelmaan on valittu musiikkia, joka haluaaa sanoa jotakin. Toisaalta festivaali esittelee myös teoksia, jotka eivät ole millään tavalla kantaaottavia, ja vain musiikin annetaan puhua puolestaan.

Festivaali alkaa perjantaina 5.marraskuuta konserteilla, jotka on räätälöity palvelutalojen asiakkaille. Yhteistyöpalvelutaloina on Saga Care ja Parkinmäen palvelutalo, joihin viedään aikamme musiikkia huomioiden myös pyhäinpäivän ajankohta. Konserteissa kuullaan muun muassa Kimmo Laaksosen pianotrion kantaesitys.

Avajaiskonsertti Screams and Whispers aloittaa festivaalin näyttävästi monipuolisella ohjelmistolla tiistaina 9. marraskuuta Manillan Vanhalla viinatehtaalla. Ennen konserttia nähtävillä on Ragnheiður Erla Björnsdóttirin videoluuppina toteutettu teos Slit, jonka esittävät säveltäjä itse, sellisti Oliver Müller sekä tanssija Zoé-Afan Strasser. Teos on sävelletty vuonna 2020 ja se saa konsertissa kantaesityksensä.

Avajaiskonsertin live-osuus alkaa kello 18 Juha T. Koskisen tuoreella sävellyksellä Ramento, jonka esittää Patrik Kleemola. Lied-musiikkia esittävät Pekka Alonen, basso ja Samuel Eriksson, piano Aki Knaappilan Raumalainen valitus -teoksen tulkinnallaan.

Performanssitaidetta yleisölle tarjoaa Antti Tolvi teoksellaan Höy (2019). Konsertin päättää massiivinen Stefan Bartlingin Postcards from Rome – Voi siete or qui (2013), jonka esittävät Säde Bartling, sopraano, Anna-Maria Huohvanainen, viulu, Yonatan Quemado, viulu, Ida Kosonen, alttoviulu, Artturi Aalto, cello sekä teoksen säveltäjä, Stefan Bartling, elektroniikkaosuus.

Yksi festivaalin kohokohdista on turkulaissäveltäjä Matti Heinisen sävellyskonsertti Turku Undertakings joka järjestetään keskiviikkona 10. marraskuuta Sibelius-museon kanssa yhteistyönä. YLE Radio 1 nauhoittaa konsertin ja radioi sen 22. marraskuuta kello 22.05.

Harvinaislaatuisessa kultturitapahtumassa esiintyy Turku Ensemble ja ystävät, jotka kantaesittävät useita teoksia. Suomen parhaimpiin alttoviulisteihin lukeutuva Max Savikangas kantaesittää konsertissa

alttoviuluteoksen Study on apparition V: poison per viola sola (2020) ja Turku Ensemblen muusikot herättävät ensi kertaa eloon tilaussävellyksen Spectral Night Music II – Defenestration of Paracelsus (2021).

Harmonikkavirtuoosi Mikko Luoma kantaesittää teoksen Kahvihuone 1743 (2021). Tanskassa vaikuttava fagotisti Antti Salovaara tulee Turkuun ensiesittämään live-elektroniikkaa sisältävän sävellyksen Haunted visions (2020). Matti Heiniseen ja hänen musiikkiinsa voi tutustua jo tiistaina 9. marraskuuta Meet the Composer -tilaisuudessa Sigyn Caféssa, joka myös striimataan festivaalin YouTube-kanavalle maksutta.

Perjantain 12. marraskuuta Nature & Human Nature -konsertti Manillan Tehtaan studiolla saa räväkän alun Aya Yoshidan teoksella Rock’n’Roll (2018), jonka esittää kitaristi Kalle Rinne. Sen jälkeen lyyriseen tunnelmaan johdattelee Lowell Liebermannin huiluteos Soliloquy (1993), jonka esittää virtuoosinen Anna-Sofia Kallio. Kantaaottavuutta on kuultavissa Dennis Matoksen I Have No Mouth and I Must Scream (2019) -teoksessa, jonka esittää taiturimainen Maija Anttila, bassoklarinetti. Uhanalaisten eläinten puolesta puhuu yhtye AINON, jonka improvisatorista musiikkia kuullaan osissa I. Anguilla anguilla – ankerias, ja III. Aythya ferina – punasotka (2020). Konsertin päättää kokeellinen Oliver Müllerin säveltämä ja kantaesittämä teos Miniatyyri I (2020–21) vesikulholle ja ääninauhalle.

Bar Ö:n konsertissa lauantaina 13. marraskuuta yleisön vie aivan erilaiseen tunnelmaan tuore artisti Susanna, jonka musiikissa on kuultavissa vaikutteita folkista, jazzista, iskelmästä, popista, klassisesta musiikista ja maailmanmusiikista. Susannan debyyttialbumi on juuri julkaistu.

Festivaalin päättää 15. marraskuuta videokonsertti ENMT goes Turku, jossa esiintyy nykymusiikkiin erikoistunut Ensemble New Music Tallinn. Konsertissa kuullaan laaja valikoima mielenkiintoisia nykysävellyksiä Anna Hakulalta, Nicholas Deyoelta, Simon Steen-Andersenilta, Pascale Critonilta, Salvatore Sciarrinolta ja Kalle Autiolta.

Konserttipaikkana on Åbo Akademin Auditorio Armfelt Arkenilla ja sinne on vapaa pääsy. Pandemiasyistä konsertti esitetään videokonsertin ensiesityksenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sepelin poisto aloitetaan tärkeimmiltä pääpyöräreiteiltä heti kelien salliessa

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on meneillään kokeilu liukkaudentorjuntaan käytetyn sepelin kevätharjausten aikaistamisesta Turun, Porin ja Rauman kaupunkiseuduilla tärkeimmillä pääpyöräilyreiteillä. Kokeilussa harjaukset pyritään tekemään määritellyillä väylillä maaliskuun loppuun mennessä. Toistaiseksi kelit ovat monin paikoin vielä melko talvisia. Urakoitsijat seuraavat sääennusteita ja ryhtyvät sepelin poistoon heti kelien salliessa.

Huumerattien määrä laskussa liikenteessä

Keskusrikospoliisi on julkaissut tilastot vuoden 2022 liikennejuopumustutkimuksista. Tilastot sisältävät tietoja sekä Keskusrikospoliisin Rikostekniseen laboratorioon toimitetuista verinäytteistä tehdyistä alkoholi-, huumausaine- ja lääkeainetutkimuksista että poliisin tarkkuusalkometreillä hengitysilmasta tekemistä mittauksista. Tarkkuusalkometrimittaukset ovat alkoholin aiheuttaman rattijuopumuksen toteamiseen yhtä luotettavia kuin verestä tehdyt mittaukset, mutta huumaus- ja lääkeaineita tutkitaan vain verestä.

Liikenneturva: Renkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä

Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaineet säännöllisesti.

Renkaiden vaihtoa ei kannata kiirehtiä, jos omat ajot ajoittuvat aikaisiin aamuihin tai ajomatkat ovat pitkiä. Yöpakkasia saattaa olla pitkälle kevääseen. Liikenneturva muistuttaa, että renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä varusteista autossa.

Tutkimus: Vanhemmuudella positiivinen yhteys merkityksellisyyden tunteeseen keski-iässä

Vanhemmuus on yhteydessä parempaan mielen hyvinvointiin. Vanhemmuus näkyy myös suurempana merkityksellisyyden tunteena keski-iässä niin miehillä kuin naisilla. Miehillä, joilla on lapsia, myös itsetunto on parempi 52-vuotiaana verrattuna lapsettomiin. Tiedot selviävät THL:n seurantatutkimuksesta, jossa tutkittiin vanhemmuuden ja mielen hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä.

Myös Baltic Princessin tiistain lähtö joudutaan perumaan

Baltic Princess jää satamaan myös tiistaina.

Tallink Siljan Turku–Kapellskär-reitillä liikennöivän Baltic Princessin automaatiojärjestelmän päivityksestä johtuvan vian vuoksi tiistai-illan 21. maaliskuuta lähtö joudutaan myös perumaan. Tämänhetkisen arvion mukaan tarvittavat testit saadaan tehtyä tiistai-iltaan mennessä, joten laivan pitäisi päästä liikennöimään normaalisti keskiviikkona 22. maaliskuuta iltalähdöllä Turusta kello 18.30.

Poliisi pyytää havaintoja 14-vuotiaasta pojasta, joka on kadoksissa Turun seudulla

Lounais-Suomen poliisi pyytää yleisöltä havaintoja Turun seudulla kadonneesta 14-vuotiaasta Markos-nimisestä pojasta. Pojalla ei ole hätää, eikä häntä epäillä rikoksesta.

Katupuita hoidetaan Koulukadulla, ajokaistoja pois käytöstä

Katupuita hoidetaan Koulukadulla 21.–24. maaliskuuta Yliopistonkadun ja Rauhankadun välillä. Yksi ajokaista on pois käytöstä työmaan kohdalla.

Rekisteritutkimus: Varianttiräätälöidyt koronarokotteet vähentäneet yli 65-vuotiaiden vaikeita tautitapauksia

Varianttiräätälöidyt koronarokotteet ovat antaneet Suomessa yli 65-vuotiaille lisäsuojaa vaikeaa koronatautia vastaan. Alustavissa analyyseissa suoja näyttää heikentyvän lievästi muutaman kuukauden jälkeen rokottamisesta, mutta suojatehon laskusta huolimatta rokotetuilla riski vaikeaan koronatautiin pysyy varsin pienenä.

Hirvien aiheuttamien metsävahinkojen määrä puolittui Varsinais-Suomessa

Hirvet syövät puuntaimien oksia, latvuksia ja kuorta sekä katkovat puunrunkoja, mikä heikentää taimikon kasvua.

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan Varsinais-Suomessa tänä vuonna 24 000 eurolla ja Satakunnassa 35 000 eurolla. Satakunnassa korvausten määrä kasvoi hieman, mutta Varsinais-Suomessa korvausten määrä puolittui. Korvaukset maksetaan metsänomistajille maalis–huhtikuussa.

Varhassa sähkökatko yöllä – vaikutuksia ajanvaraukseen ja potilasjärjestelmiin

Sähkökatkoksesta johtuva häiriö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) palvelinkeskuksessa on aiheuttanut ongelmia useissa potilasjärjestelmissä ympäri Varsinais-Suomea. Ongelma on korjattu, mutta se vaikuttaa toimintaan ainakin tänään tiistaina 21. maaliskuuta.

Varsinais-Suomen Yrittäjät: Varhan tartuttava yrittäjiä koskeviin ongelmiin

Hanna Munter.

Useat yritykset ovat kertoneet ongelmistaan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) kanssa. Haasteita on ilmennyt muun muassa laskujen ajallaan maksamisessa sekä puutteellisissa laskutusohjeissa. Tämä käy ilmi Turun Sanomien (21.3.) jutussa, jossa haastateltiin alueen yrittäjiä sekä Varhan talousjohtaja Arja Pesosta , jonka mukaan jopa noin joka viides lasku on maksettu alkuvuoden aikana myöhässä.

Onnistummeko mukautumaan kulttuurisesti tekoäly-yhteiskuntaan?

Edistysaskeleet uusien älykkäiden teknologioiden, kuten tekoälyn, robotiikan ja automaation, alalla ovat herättäneet keskustelua tulevaisuuden työelämästä ja yhteiskunnasta. Kun keskustelussa on keskitytty lähinnä talouteen ja työmarkkinoihin, Åbo Akademin tutkijat ovat tutkineet odotettavissa olevan murroksen kulttuurisia vaikutuksia.

Kirjalansalmen sillan työmaalla alkavat lyöntipaalutustyöt

Kirjalansalmen uuden sillan teräsrakenteen asentamiseen käytettävien aputukien lyöntipaalutustyöt. Lyöntipaalutuksesta aiheutuu voimakkaampaa melua kuin tähän saakka käytetystä telinepaalutuksesta.

Turkuun tehdään sähkölatauksen yleissuunnitelma

Turku vauhdittaa sähköisen liikkumisen yleistymistä laatimalla sähkölatauksen yleissuunnitelman kuluvan vuoden aikana. Asukkaiden, ammattiautoilijoiden, taloyhtiöiden, työnantajien ja muiden sidosryhmien lataustarpeet selvitetään huhtikuun loppuun asti avoinna olevalla verkkokyselyllä. Kyselyssä huomioidaan kaikki ladattavat ajoneuvot eli muun muassa sähköpyörien ja sähköautojen lisäksi myös raskaammat ajoneuvot. Yleissuunnitelma ja kysely tehdään osana EU:n rahoittamaa USER-CHI -hanketta.

Museolaiva S/S Bore telakalle keväällä

Määräaikaistelakoinnissa huolletaan Boren vedenalaiset rungon osat sekä tehdään teknisiä huolto- ja korjaustöitä.

S/S Bore hinataan Naantaliin Turun korjaustelakalle 14. huhtikuuta. Alus palaa Forum Marinumin laituriin perjantaina 5. toukokuuta. Aluksella tehdään ennen ja jälkeen huoltoa siirtoon liittyviä töitä, joten alus on suljettuna yleisöltä 3.4.–16.5. Asiakkaat ovat tervetulleita takaisin 17. toukokuuta alkaen. Kesäkahvila Cafe Navigare avataan 22. toukokuuta. Ilmainen bingo on keskiviikkoisin koko kesän ajan.

Tupakkalain muutokset voimaan toukokuun alussa

Turun ympäristöterveydenhuolto muistuttaa toimijoita tupakkalain tiukennuksista. Toukokuusta lähtien tupakkatuotteista, sähkösavukkeista ja täyttösäiliöistä poistuvat brändi-ilmeet ja logot. Tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta eritysesti nuorten osalta.

Työttömien määrä väheni Varsinais-Suomessa hieman helmikuun aikana

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa. Helmikuun aikana työttömien määrä laskee normaalisti jonkin verran tammikuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä supistui 300:lla edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 900:lla (4 %) eli hieman nopeammin kuin koko maassa yleisesti (3 %). Lomautettujen määrä laski Varsinais-Suomessa 300:lla (13 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Korkeakoulujen strategiseen kehittämiseen 46 miljoonan euron lisäpanostus

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) on päättänyt korkeakoulujen strategiseen kehittämiseen noin 40 miljoonan euron rahoituksesta yliopistoille ja noin kuuden miljoonan euron rahoituksesta ammattikorkeakouluille.

Urheilu

TPS jyrää finaaliin

TPS ei ole hävinnyt peliäkään naisten F-liigassa.

TPS etenee määrätietoisesti kohti finaalia naisten salinbandyn F-liigan pudotuspeleissä murjottuaan toisessa pelissä Helsingissä EräViikingit 6–0. TPS vei EräViikinkien kotikaukalossa avauserän Olivia Pietilän ja Milla Nordlundin osumilla 2–0, ja toisen erän lopussa Noora Rantanen kasvatti eroa. Sama tahti jatkui kolmannessa erässä, jossa mestarit pöllyttivät kotijoukkueen verkkoa vielä kolmesti. Noora Vuorelan nollapeli irtosi tällä kertaa 11 torjunnalla.

Loimu otti avausvoiton puolivälieräsarjassa

Loimu juhli voittoa lauantaina.

Paikallispelien hengessä iskettävä lentopallon Mestaruusliigan puolivälieräsarja Raision Loimun ja Hurrikaani-Loimaan välillä käynnistyi lauantaina Raisiossa kiihkeissä tunnelmissa. Kolme ensimmäistä erää oli perinteistä play off -peliä, eli katsojat olivat liekeissä heti alusta alkaen, joukkueilla vähän poltteli käsissä.

RNK Flyers eteni SM-finaaleihin

Susanna Tapani johdatti RNK Flyerisin SM-ringeten finaaliin.

SM-ringeten playoffit jatkuivat lauantaina välieräsarjojen kolmansilla koitoksilla. RNK Flyers nappasi kolmannen tarvittavan voiton ja eteni finaaleihin. NoU Ringette ja Helsinki ratkoivat kolmannen osaottelun voittajaa pitkän kaavan mukaan, ja voittajaksi jatkoerässä ottelussa nousi NoU.

TPS:n ylivoima jatkuu välierissä

TPS:n voittokulku jatkuu.

EräViikingit onnistui viime keväänä nipistämään tulevalta naisten salibandyn F-liigan mestarilta TPS:ltä yhden välierävoiton, mutta tällä kertaa eivät kauden kaikki ottelunsa voittaneet turkulaiset olleet yllätettävissä. TPS voitti avauskohtaamisen 5–1.

Loimu käynnistää alumnitoiminnan ja kutsuu entisten edustusjoukkueiden jäsenet mukaan

Raision Loimu on voittanut Suomen mestaruuden viimeksi vuonna 2001.

Pisimpään yhtäjaksoisesti lentopallon pääsarjassa pelannut ja maratontaulukon piikkipaikalla oleva Raision Loimu tuo alumnitoiminnan lentopalloon tiettävästi ensimmäisenä lentopalloseurana Suomessa. Loimun edustusjoukkueisiin vuosien saatossa kuuluneita henkilöitä on valtava määrä ja nyt näitä halutaan koota yhteen alumniverkostoon. Alumneiksi hyväksytään missä tahansa edustusjoukkueen roolissa vähintään yhden virallisen ottelun verran olleet henkilöt.

TPS:lle toinen voitto, Miko Kailialalle sadas pudotuspelimaali

Olli Laine ja Miko Kailiala.

TPS otti jo toisen kiinnityksen välieräpaikkaan, kun se kaatoi perjantain ainoassa miesten ottelussa Espoossa Westend Indiansin 5–4. Sarja katkeaa neljällä voitolla, ja joukkueet kohtaavat kolmannen kerran sunnuntaina Turussa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.