WeW! vie nykymusiikkia sinne, missä ihmiset ovat

Matti Heinisen kvinteton harjoitukset Chricton-salissa. Matti Heinisen kvinteton harjoitukset Chricton-salissa. Kuva: Mati Heininen

WeW!-nykymusiikkifestivaali toteutuu 5.–15. marraskuuta livenä konserteissa Manillassa, Sibelius-museolla, Bar Ö:ssä ja palvelutaloissa. Jo kahdeksatta kertaa toteutetun tapahtuman erityispiirteenä on nykymusiikin vieminen sinne, missä ihmiset ovat.

What ever Works! -nykymusiikkifestivaali on järjestetty turkulaisten ammattimuusikoiden voimin jo vuodesta 2013, ja vuodesta 2017 sen järjestäjänä on toiminut rekisteröity yhdistys What ever Works! ry, jonka tavoitteena on tuoda kulttuuri ja taide kaikkien saataville, edistää nykymusiikin elinvoimaisuutta ja tarjota yleisölle kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä sisältöjä.

Yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on myös tavoittaa uusia nykymusiikin ystäviä ja madaltaa kynnystä osallistua konsertteihin viemällä musiikki esimerkiksi palvelutaloihin, baariympäristöön tai kauppakeskukseen.

Teema Speak Out! eli kantaaottavuus näkyy ja kuuluu vuoden 2021 festivaalilla. Ohjelmaan on valittu musiikkia, joka haluaaa sanoa jotakin. Toisaalta festivaali esittelee myös teoksia, jotka eivät ole millään tavalla kantaaottavia, ja vain musiikin annetaan puhua puolestaan.

Festivaali alkaa perjantaina 5.marraskuuta konserteilla, jotka on räätälöity palvelutalojen asiakkaille. Yhteistyöpalvelutaloina on Saga Care ja Parkinmäen palvelutalo, joihin viedään aikamme musiikkia huomioiden myös pyhäinpäivän ajankohta. Konserteissa kuullaan muun muassa Kimmo Laaksosen pianotrion kantaesitys.

Avajaiskonsertti Screams and Whispers aloittaa festivaalin näyttävästi monipuolisella ohjelmistolla tiistaina 9. marraskuuta Manillan Vanhalla viinatehtaalla. Ennen konserttia nähtävillä on Ragnheiður Erla Björnsdóttirin videoluuppina toteutettu teos Slit, jonka esittävät säveltäjä itse, sellisti Oliver Müller sekä tanssija Zoé-Afan Strasser. Teos on sävelletty vuonna 2020 ja se saa konsertissa kantaesityksensä.

Avajaiskonsertin live-osuus alkaa kello 18 Juha T. Koskisen tuoreella sävellyksellä Ramento, jonka esittää Patrik Kleemola. Lied-musiikkia esittävät Pekka Alonen, basso ja Samuel Eriksson, piano Aki Knaappilan Raumalainen valitus -teoksen tulkinnallaan.

Performanssitaidetta yleisölle tarjoaa Antti Tolvi teoksellaan Höy (2019). Konsertin päättää massiivinen Stefan Bartlingin Postcards from Rome – Voi siete or qui (2013), jonka esittävät Säde Bartling, sopraano, Anna-Maria Huohvanainen, viulu, Yonatan Quemado, viulu, Ida Kosonen, alttoviulu, Artturi Aalto, cello sekä teoksen säveltäjä, Stefan Bartling, elektroniikkaosuus.

Yksi festivaalin kohokohdista on turkulaissäveltäjä Matti Heinisen sävellyskonsertti Turku Undertakings joka järjestetään keskiviikkona 10. marraskuuta Sibelius-museon kanssa yhteistyönä. YLE Radio 1 nauhoittaa konsertin ja radioi sen 22. marraskuuta kello 22.05.

Harvinaislaatuisessa kultturitapahtumassa esiintyy Turku Ensemble ja ystävät, jotka kantaesittävät useita teoksia. Suomen parhaimpiin alttoviulisteihin lukeutuva Max Savikangas kantaesittää konsertissa

alttoviuluteoksen Study on apparition V: poison per viola sola (2020) ja Turku Ensemblen muusikot herättävät ensi kertaa eloon tilaussävellyksen Spectral Night Music II – Defenestration of Paracelsus (2021).

Harmonikkavirtuoosi Mikko Luoma kantaesittää teoksen Kahvihuone 1743 (2021). Tanskassa vaikuttava fagotisti Antti Salovaara tulee Turkuun ensiesittämään live-elektroniikkaa sisältävän sävellyksen Haunted visions (2020). Matti Heiniseen ja hänen musiikkiinsa voi tutustua jo tiistaina 9. marraskuuta Meet the Composer -tilaisuudessa Sigyn Caféssa, joka myös striimataan festivaalin YouTube-kanavalle maksutta.

Perjantain 12. marraskuuta Nature & Human Nature -konsertti Manillan Tehtaan studiolla saa räväkän alun Aya Yoshidan teoksella Rock’n’Roll (2018), jonka esittää kitaristi Kalle Rinne. Sen jälkeen lyyriseen tunnelmaan johdattelee Lowell Liebermannin huiluteos Soliloquy (1993), jonka esittää virtuoosinen Anna-Sofia Kallio. Kantaaottavuutta on kuultavissa Dennis Matoksen I Have No Mouth and I Must Scream (2019) -teoksessa, jonka esittää taiturimainen Maija Anttila, bassoklarinetti. Uhanalaisten eläinten puolesta puhuu yhtye AINON, jonka improvisatorista musiikkia kuullaan osissa I. Anguilla anguilla – ankerias, ja III. Aythya ferina – punasotka (2020). Konsertin päättää kokeellinen Oliver Müllerin säveltämä ja kantaesittämä teos Miniatyyri I (2020–21) vesikulholle ja ääninauhalle.

Bar Ö:n konsertissa lauantaina 13. marraskuuta yleisön vie aivan erilaiseen tunnelmaan tuore artisti Susanna, jonka musiikissa on kuultavissa vaikutteita folkista, jazzista, iskelmästä, popista, klassisesta musiikista ja maailmanmusiikista. Susannan debyyttialbumi on juuri julkaistu.

Festivaalin päättää 15. marraskuuta videokonsertti ENMT goes Turku, jossa esiintyy nykymusiikkiin erikoistunut Ensemble New Music Tallinn. Konsertissa kuullaan laaja valikoima mielenkiintoisia nykysävellyksiä Anna Hakulalta, Nicholas Deyoelta, Simon Steen-Andersenilta, Pascale Critonilta, Salvatore Sciarrinolta ja Kalle Autiolta.

Konserttipaikkana on Åbo Akademin Auditorio Armfelt Arkenilla ja sinne on vapaa pääsy. Pandemiasyistä konsertti esitetään videokonsertin ensiesityksenä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Liikuntasaumoja kunnostus sulkee ajokaistan Jaaninsillalla

Liikuntasaumojen kunnostustyö Skarppakullantiellä Jaaninsillalla sulkee yhden ajokaistan Laukkavuoren suuntaan ajettaessa 8.–12. elokuuta.

Lainojen yhdistämisen järkevyys askarruttaa? Huomioi nämä asiat

Haluaisitko yhdistää lainat, mutta et ole varma, onko se sittenkään järkevää?

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee Puistomäenkadun liikenteeltä

Puistomäenkatu 26:n kohdalla tehdään 8.–12. elokuuta viemäri- ja vesijohtotyötä. Se katkaisee kadun ajoneuvoliikenteeltä. Katu on poikki perjantaihin asti.

Rasvapalon tukahduttamiseen sammutuspeite ei riitä

Asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.

Putsaamattomat ja huoltamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmenittäin vakavia poloja. LähiTapiolan asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.

Miten kansalaiset suhtautuivat kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan?

Miten kansa suhtautuu kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan? Mitkä olivat kuntavaalien tärkeimmät asiat? Miten uusia hyvinvointialueita sekä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja arvioidaan?

Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa

Jos kasvin lehdissä näkyy syksyn värejä, ollaan syyslannoituksessa auttamatta myöhässä.

Puutarhan monivuotisille kasveille riittävän aikaisin annettu syyslannoitus parantaa ensi kesän kukintaa ja satoa sekä kasvien kestävyyttä tulevan talven kylmyyttä vastaan. Vaikka puutarhan kukkaloisto on parhaimmillaan ja marjapensaissa vasta kypsyy mehukas sato, nyt on viimeinen hetki antaa syyslannoitus. Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska syksyllä typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.

Puolet viikonloppuna puhallutetuista veneilijöistä sai alkometrin värähtämään

Poliisiveneen miehistö raportoi tilastoineensa, että noin puolet viikonloppuna puhallutetuista veneilijöistä sai alkometrin värähtämään. Rangaistavuuden raja ei kuitenkaan ylittynyt viikonlopun aikana kuin yhdellä kipparilla. Valvontaa tehtiin yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Poliisivene selvitteli Airistolla lauantaina tapahtunutta kahden vesijetin välistä törmäystä, jossa loukkaantui yksi henkilö.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Rautatehtaankadulla Pahaniemessä

Rautatehtaankadulla tehdään jyrsintä- ja päällystystyötä Suikkilantien ja Pahaniemenkadun välillä 8.–12. elokuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä työmaan kohdalla.

Asiakas rikkoi Kelan palvelupisteen turvalasin ja tunkeutui henkilökunnan puolelle

Hälytystehtävien määrä on elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ollut Lounais-Suomessa maltillinen. Asiakas rikkoi perjantaina Turun Kelan palvelupisteessä palvelupisteen turvalasin ja tunkeutui henkilökunnan puolelle. Asiakas poistui ennen poliisin saapumista. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa. Asiaa tutkitaan vahingontekona.

Brinkkalan Taiteiden yössä musiikkia ja sirkusta, taidetta ja Turkua

Vanhalla Suurtorilla on tarjolla paljon ohjelmaa Taiteiden yössä.

Vanhan Suurtorin alueen toimijat tarjoavat monipuolista ohjelmaa Turun taiteiden yössä torstaina 18. elokuuta. Vanhalla Suurtorilla ohjelmaa järjestävät Uuden muotoilun yhdistys, Turkuseura, Turun Kamerat ja Viro-keskus. Turun Taidehallilla on esillä Turun Taiteilijaseuran 98. vuosinäyttely.

Seniorijumppaa ei sää pidättele

Airi Saari vetää lämmittelytreenejä Urheilupuistossa.

Urheilupuiston ilmainen liikuntahetki kokoaa seniorit yhteen

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon

Loton kierroksen 31/2022 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten pelin potti kohoaa kahdeksaan miljoonaan euroon.

55 vuotta täyttäneiden työllisyyden edistämiseen ehdotetaan 58,5 miljoonaa euroa

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle ehdotetaan vuodelle 2023 määrärahoja yhteensä 3,78 miljardia euroa, joka on 236 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle kohdentuu EU:n elpymis- ja palautumissuunnitelman toimeenpanoon liittyen yhteensä 346,13 miljoonaa euroa määrärahoja ja 101,5 miljoonaa euroa valtuutta.

Turun gallerioissa ja taidemuseoissa vietetään kuvataiteiden yötä

Hanna Storm.

Turun gallerioissa ja taidemuseoissa vietetään kuvataiteiden yötä. Näyttelyt ovat avoinna iltamyöhään Kuvataiteiden yönä, joka järjestetään Taiteiden yönä torstaina 11. elokuuta. Luvassa on erilaisten kuvataidenäyttelyiden lisäksi muun muassa opastuksia, taiteilijatapaamisia, työpajoja, performansseja ja musiikkiesityksiä.

Perustoimeentulotukeen halutaan lisää rahoitusta

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa hallinnonalan määrärahoiksi vuodeksi 2023 noin 15,8 miljardia euroa. Määräraha on noin 0,2 miljardia euroa vähemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Lasku johtuu pääosin hallitusohjelmahankkeiden päättymisestä ja tarvearvion muutoksista.

Inter pestasi toppari Miguel Nazaritin

Miguel Nazarit.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen toppari Miguel Nazaritin kanssa. 25-vuotiaan kolumbialaistopparin sopimus kattaa kauden loppuun ja sisältää option kaudesta 2023.

Avoimet puutarhat kutsuvat

Nämä persoonalliset pihakalusteet löytyvät Paattisilta Merja Aaltosen villistä ja vallattomasta puutarhasta.

Koristepuutarhoja perennoineen pääsee ihastelemaan

Eurojackpotin potti nousee noin 36 miljoonaan euroon

Eurojackpotin arvonnassa ei löytynyt perjantaina (kierros 31/2022) täysosumia. Pelin potti kohoaa tiistain arvonnassa noin 36 miljoonaan euroon.

Urheilu

Puukkokatsomo: Tuttu varamies

Marko Saloranta.

Helmareiden peräsimeen astuu Anna Signeulin jälkeen Marko Saloranta . Turun seudulla useammassa seurassa pelanneella ja valmentaneella Salorannalla on näytön paikka, vaikka työskenteleekin väliaikaisen päävalmentajan mandaatilla.

Otteluanalyysi: Paanasen puskumaali vei Interin voittoon

Petteri Forsell syötti Interin voittomaalin.

Inter otti tärkeän 1-0-voiton Seinäjoen Jalkapallokerhosta jalkapalloilun Veikkausliigassa ja nousi jälleen viivan yläpuolelle eli isossa jaossa ylemmän loppusarjan puolelle. Inter nousi sarjan viidenneksi mutta viiden pisteen sisällä on kuusi joukkuetta taistelemassa paikoista mitalisarjassa.

Inter pestasi toppari Miguel Nazaritin

Miguel Nazarit.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen toppari Miguel Nazaritin kanssa. 25-vuotiaan kolumbialaistopparin sopimus kattaa kauden loppuun ja sisältää option kaudesta 2023.

Ghanalainen David Accam Interiin loppukaudeksi

David Accam.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen David Accamin kanssa. Ghanalaisen sopimus kattaa turkulaisten kanssa kauden loppuun.

Tuttu kenttä tukena

Seppo Pajulla on elokuussa edessään sekä SM-kisat että kovatasoinen European Pro Tourin kisa uudella kotikentällään Luolavuoressa.

Seppo Pajulla rikkonainen valmistautuminen frisbeegolfin SM-kisoihin

KuPS kohtaa sveitsiläisen BSC Young Boysin Kupittaalla

KuPS kohtaa sveitsiläisen vastustajansa Kupittaalla, koska Kuopiossa ei voi pelata ja sekä Tampereen että Helsingin stadionit olivat muussa käytössä.

Kuopion Palloseura on edennyt kesän europeleissään jo kolmannelle karsintakierrokselle Euroopan Konferenssiliigan karsinnoissa. KuPS saa seuraavaksi vastaansa sveitsiläisen suurseuran BSC Young Boysin torstaina 4. elokuuta kello 19 alkavassa otteluparin ensimmäisessä koitoksessa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.