WeW! vie nykymusiikkia sinne, missä ihmiset ovat
WeW!-nykymusiikkifestivaali toteutuu 5.–15. marraskuuta livenä konserteissa Manillassa, Sibelius-museolla, Bar Ö:ssä ja palvelutaloissa. Jo kahdeksatta kertaa toteutetun tapahtuman erityispiirteenä on nykymusiikin vieminen sinne, missä ihmiset ovat.
What ever Works! -nykymusiikkifestivaali on järjestetty turkulaisten ammattimuusikoiden voimin jo vuodesta 2013, ja vuodesta 2017 sen järjestäjänä on toiminut rekisteröity yhdistys What ever Works! ry, jonka tavoitteena on tuoda kulttuuri ja taide kaikkien saataville, edistää nykymusiikin elinvoimaisuutta ja tarjota yleisölle kiinnostavia ja ajatuksia herättäviä sisältöjä.
Yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on myös tavoittaa uusia nykymusiikin ystäviä ja madaltaa kynnystä osallistua konsertteihin viemällä musiikki esimerkiksi palvelutaloihin, baariympäristöön tai kauppakeskukseen.
Teema Speak Out! eli kantaaottavuus näkyy ja kuuluu vuoden 2021 festivaalilla. Ohjelmaan on valittu musiikkia, joka haluaaa sanoa jotakin. Toisaalta festivaali esittelee myös teoksia, jotka eivät ole millään tavalla kantaaottavia, ja vain musiikin annetaan puhua puolestaan.
Festivaali alkaa perjantaina 5.marraskuuta konserteilla, jotka on räätälöity palvelutalojen asiakkaille. Yhteistyöpalvelutaloina on Saga Care ja Parkinmäen palvelutalo, joihin viedään aikamme musiikkia huomioiden myös pyhäinpäivän ajankohta. Konserteissa kuullaan muun muassa Kimmo Laaksosen pianotrion kantaesitys.
Avajaiskonsertti Screams and Whispers aloittaa festivaalin näyttävästi monipuolisella ohjelmistolla tiistaina 9. marraskuuta Manillan Vanhalla viinatehtaalla. Ennen konserttia nähtävillä on Ragnheiður Erla Björnsdóttirin videoluuppina toteutettu teos Slit, jonka esittävät säveltäjä itse, sellisti Oliver Müller sekä tanssija Zoé-Afan Strasser. Teos on sävelletty vuonna 2020 ja se saa konsertissa kantaesityksensä.
Avajaiskonsertin live-osuus alkaa kello 18 Juha T. Koskisen tuoreella sävellyksellä Ramento, jonka esittää Patrik Kleemola. Lied-musiikkia esittävät Pekka Alonen, basso ja Samuel Eriksson, piano Aki Knaappilan Raumalainen valitus -teoksen tulkinnallaan.
Performanssitaidetta yleisölle tarjoaa Antti Tolvi teoksellaan Höy (2019). Konsertin päättää massiivinen Stefan Bartlingin Postcards from Rome – Voi siete or qui (2013), jonka esittävät Säde Bartling, sopraano, Anna-Maria Huohvanainen, viulu, Yonatan Quemado, viulu, Ida Kosonen, alttoviulu, Artturi Aalto, cello sekä teoksen säveltäjä, Stefan Bartling, elektroniikkaosuus.
Yksi festivaalin kohokohdista on turkulaissäveltäjä Matti Heinisen sävellyskonsertti Turku Undertakings joka järjestetään keskiviikkona 10. marraskuuta Sibelius-museon kanssa yhteistyönä. YLE Radio 1 nauhoittaa konsertin ja radioi sen 22. marraskuuta kello 22.05.
Harvinaislaatuisessa kultturitapahtumassa esiintyy Turku Ensemble ja ystävät, jotka kantaesittävät useita teoksia. Suomen parhaimpiin alttoviulisteihin lukeutuva Max Savikangas kantaesittää konsertissa
alttoviuluteoksen Study on apparition V: poison per viola sola (2020) ja Turku Ensemblen muusikot herättävät ensi kertaa eloon tilaussävellyksen Spectral Night Music II – Defenestration of Paracelsus (2021).
Harmonikkavirtuoosi Mikko Luoma kantaesittää teoksen Kahvihuone 1743 (2021). Tanskassa vaikuttava fagotisti Antti Salovaara tulee Turkuun ensiesittämään live-elektroniikkaa sisältävän sävellyksen Haunted visions (2020). Matti Heiniseen ja hänen musiikkiinsa voi tutustua jo tiistaina 9. marraskuuta Meet the Composer -tilaisuudessa Sigyn Caféssa, joka myös striimataan festivaalin YouTube-kanavalle maksutta.
Perjantain 12. marraskuuta Nature & Human Nature -konsertti Manillan Tehtaan studiolla saa räväkän alun Aya Yoshidan teoksella Rock’n’Roll (2018), jonka esittää kitaristi Kalle Rinne. Sen jälkeen lyyriseen tunnelmaan johdattelee Lowell Liebermannin huiluteos Soliloquy (1993), jonka esittää virtuoosinen Anna-Sofia Kallio. Kantaaottavuutta on kuultavissa Dennis Matoksen I Have No Mouth and I Must Scream (2019) -teoksessa, jonka esittää taiturimainen Maija Anttila, bassoklarinetti. Uhanalaisten eläinten puolesta puhuu yhtye AINON, jonka improvisatorista musiikkia kuullaan osissa I. Anguilla anguilla – ankerias, ja III. Aythya ferina – punasotka (2020). Konsertin päättää kokeellinen Oliver Müllerin säveltämä ja kantaesittämä teos Miniatyyri I (2020–21) vesikulholle ja ääninauhalle.
Bar Ö:n konsertissa lauantaina 13. marraskuuta yleisön vie aivan erilaiseen tunnelmaan tuore artisti Susanna, jonka musiikissa on kuultavissa vaikutteita folkista, jazzista, iskelmästä, popista, klassisesta musiikista ja maailmanmusiikista. Susannan debyyttialbumi on juuri julkaistu.
Festivaalin päättää 15. marraskuuta videokonsertti ENMT goes Turku, jossa esiintyy nykymusiikkiin erikoistunut Ensemble New Music Tallinn. Konsertissa kuullaan laaja valikoima mielenkiintoisia nykysävellyksiä Anna Hakulalta, Nicholas Deyoelta, Simon Steen-Andersenilta, Pascale Critonilta, Salvatore Sciarrinolta ja Kalle Autiolta.
Konserttipaikkana on Åbo Akademin Auditorio Armfelt Arkenilla ja sinne on vapaa pääsy. Pandemiasyistä konsertti esitetään videokonsertin ensiesityksenä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)