Aurelian-Catalin Dinun minimarketista löytyy lehmän vatsaa, mausteista salamia ja savustettua sianrasvaa
Romanialainen ruokakauppa La Betty Brahenkatu 20:ssä on erityisesti suomalaisten maissinaksuttelijoiden suosiossa, mutta paikka tarjoaa todellisen makumatkan paikallisiin luomumakuihin. Kauppa myy romanialaisia ruokatarvikkeita laidasta laitaan. Hyllyillä näkee muun muassa romanialaisia lihaisia ja erittäin maustettuja makkaroita, luomukanaa, vatsalaukkua, lampaanjuustoa erilaisia maustettuja lihasta tehtyjä eineksiä ja luomuhunajaa.
Kaupan omistaja Aurelian-Catalin Dinu kertoo, että ajatus kaupan perustamisesta syntyi, koska vastaavaa kauppaa ei Suomessa vielä ollut. Dinu omistaa myös Helsingissä kiinteistön, johon perustetaan samanlainen ruokakauppa. Dinu aloitti jo 14-vuotiaana kaupan alalla työskentelyn Karpaattien vuoristossa, Sinaian kaupungissa Romaniassa. Hän haaveili jonain päivänä omistavansa oman kaupan.
Dinu päätyi Suomeen maaliskuussa vuonna 2007, heti kun oli mahdollista matkustaa Suomeen viisumilla. Hän aloitti rakennusalalla, mutta kun hänen terveytensä alkoi horjumaan ja hän sairasteli neljä vuotta, hän päätti viimein toteuttaa nuoruuden haaveensa.
– Terveysongelmien alettua päätin, että perustan kaupan, mikä myy romanialaisia ruokatavaroita, nyt 45-vuotias Dinu kertoo.
Dinun kaupassa eivät shoppaile vain romanialaiset, vaan siellä käy ostoksilla myös ukrainalaisia, liettualaisia, virolaisia ja puolalaisia. Aukioloajat ovat arkisin hieman totutusta poikkeavat, sillä hän aukaisee vasta iltapäivällä. Dinu kokeili alussa kahden kuukauden ajan pitää kauppaa auki aamusta asti, mutta asiakkaita oli liian vähän. Viikonloppuisin asia on tietenkin aivan eri.
– Yleensä kanta-asiakkaani ovat töissä aamulla ja se oli tästä johtuen jotenkin turhaa pitää kauppaa auki.
Asiakkaat ovat mieltyneet kaupan lihatuotteisiin, kuten salamiin ja lihapitkoihin. Lihapitkot, jotka muistuttavat ulkoisesti kebabeita, - sillä romanialaisessa ruoassa on orientaalisia piirteitä - ovat erityisesti hyvää grilliruokaa ja ne menevät hyvin kaupaksi. Sianlihallakin on hänen mukaansa hyvä menekki.
Kantasuomalaisiakin käy ja he ostavat pääasiassa salamia, erilaisia makkaroita, maissinaksuja ja hunajaa. Maissinaksut tuntuvat olevan suosiossa, sillä suomalaiset ostavat niitä useita pusseja kerrallaan.
– Mainostan Facebookin kautta, jossa minulla on kaksi ryhmää ja ne ryhmät ovat enemmän romanialaisille. Minulla on ollut aikaisemmin nettisivut, mutta sen kanssa on ollut jonkin aikaa ongelmia ja nyt nämä sivut ovat uuden työn alla. Yritämme edistää netin kautta tilaamista ja ostamista. Meiltä tilataan tuotteita aina Oulusta ja Rovaniemeltä saakka.
Romanialaisen ruokakaupan erityispiirre on lehmän vatsalaukku, josta romanialaiset valmistavat makoisaa keittoa.
– Siinä kun suomalaiset herkuttelevat lohikeitolla, meillä nautitaan mahakeittoa. Meiltä saa myös savustettua sianrasvaa, mikä tarjoillaan kylmänä ja nautitaan sipulin kera, kertoo Dinu.
Kurt Hedborg




















