Litistetyt perunat viimeistellään smetanalla ja sipulilla
Päivälliseltä jääneet jämäpotut saavat uuden elämän uunissa. Perunat paistuvat päältä rapsakaksi ja jäävät sisältä kuohkean pehmeiksi. Potut litistetään kuorineen ja voidellaan sulatetulla voilla. Maustamisessa voi käyttää omia lempimakuja, kuten valkosipulia, parmesaanijuustoa, timjamia tai persiljaa.
Perunat paahdetaan uunissa ja päälle lusikoidaan kermaista smetanaa, silputtua punasipulia ja koristellaan lopuksi ruohosipulilla. Litistetyt potut maistuvat mainiosti sellaisenaan, tai esimerkiksi kalan lisukkeena. Päälle voi myös laittaa vaikkapa katkarapuja, jolloin potuista saa ruokaisampia.
Litistetyt perunat
perunoita
20g voita
suolaa
mustapippuria
(parmesaanijuustoa tai valkosipulia)
1 prk smetanaa
1 punasipuli
nippu ruohosipulia tai persiljaa
Litistetyt perunat onnistuvat parhaiten edellisenä päivänä tai hyvissä ajoin kuorineen keitetyistä ja jäähdytetyistä perunoista, jolloin ne pysyvät paremmin kasassa. Lyttää perunat esimerkiksi juomalasin- tai pienen kattilanpohjaa hyödyntäen. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sulata voi ja voitele litistetyt perunat runsaalla voisulalla. Ripottele päälle suolaa ja rouhittua mustapippuria. Päälle kelpaa myös parmesaaniraaste ja pieneksi silputtu valkosipuli.
Paista litistettyjä perunoita leivinpaperin päällä tai uuninkestävässä astiassa noin 25 minuuttia, tai kunnes ne näyttävät kullanruskeilta ja rapeilta. Pottuja voi myös kääntää paiston puolivälissä, jos niistä haluaa oikein rapsakoita ja ruskettuneita. Pilko sillä aikaa punasipuli ja ruohosipuli tai persilja pieneksi silpuksi.
Anna perunoiden jäähtyä hieman ja lusikoi päälle smetanaa ja silputtua punasipulia. Koristele ruohosipulilla tai persiljalla ja tarjoile.
Henriikka Fingerborg