Kauppahallista saa italialaistenkin kehumaa napolilaista artesaanipizzaa
Napoli muistetaan parhaiten jalkapallosta, Diego Maradonasta sekä Sophia Lorenista – mutta ennen kaikkea tietysti aidoista pizzoistaan. Naantalilainen Angelo Tursi tunnetaan Nuvole-jäätelöiden isänä, mutta hänen viimeisin aluevaltauksensa on napolilaiset artesaanipizzat. Pizzeria 450°C on paistanut aitoja käsintehtyjä pizzoja Kauppahallissa vuodesta 2019 lähtien.
– Turkulaiset ovat ottaneet aidon napolilaisen pizzan hienosti vastaan. Alkuun jännitti se, että meneekö pizzaa päivällä, kun Italiassa pizzaa syödään pääasiassa illalla. Napolilainen pizza on kaikkien pizzojen äiti, se on samalla mehukas, kuohkea, pehmeä ja rapea, Tursi maalailee.
– Napolilainen pizza syntyy käsityönä aidoista sekä tuoreista raaka-aineesta. Pizzamme paistetaan nopeasti kuumassa, noin 450-asteisessa uunissa elävällä tulella. Näin pohja säilyy ilmavana ja pehmeänä, mutta samalla pinnasta tulee sopivan rapea, Tursi opastaa.
Pizzeria 450°C muutti juuri Kauppahallin sisällä toiselle torin puoleiselle käytävälle ja sai samalla hieman lisää lääniä. Samalla sisään kannettiin upouusi Valoriani-pizzauuni, joka saapui pizzan kotimaasta italiasta.
– Tarvitsimme kuusi ihmistä kantamaan, että saimme uuden uunin uusiin tiloihimme. Olemme todella tyytyväisiä, että pääsimme nyt isompiin tiloihin. Meidän on niin paljon helpompi työskennellä täällä. Ja kauppahallihan on ympäristönä todella hieno ja perinteinen. Juuri se ainutlaatuinen tunnelma houkutteli meidät tänne alun perin takaisin, Tursi painottaa.
Paikan pizzojen maine on kiirinyt nopeasti, sillä Pizzeria 450°C rankattiin viime vuonna koko Euroopan 50 parhaan pizzerian joukkoon. Kansainvälisessä 50 Top Pizza -kilpailussa palkitaan Euroopan parhaita pizzerioita Italian ulkopuolelta. Turkulaisten saavutus on siis todella kova, sillä Euroopasta löytyy muutama muukin laatupizzeria.
Periaate on sellainen, että pizzeriat eivät voi itse ilmoittautua mukaan kilpailuun. Italialainen ammattilaisraati kartoittaa omaan tahtiinsa ympäri Eurooppaa sellaiset ehdokkaat, jotka täyttävät tietyt aidon italialaisen pizzan valmistukseen liittyvät kriteerit. Tärkeitä asioita ovat reseptit, raaka-aineet, yleinen oikeaoppisuus sekä esimerkiksi pizzauuni. Pizzerioissa käydään Michelin-tyyliin salaisilla tarkastuskäynneillä.
– Euroopassa on paljon huippupizzerioita, joten valinta oli tietysti iso voitto ja tunnustus meille, mutta samalla myös todella iso yllätys, Tursi myöntää.
Heikki Möttönen