Käytä jämäpiparit juustokakkuun
Suomalaiseen jouluperinteeseen kuuluvilla piparkakuilla on pitempi ja värikkäämpi historia kuin uskoisi. Ruokatieto.fi-sivustolla kerrotaan, että meille tutun piparkakun edeltäjä on ollut hunajakakku, josta löytyy viitteitä jo tuhansien vuosien takaa. Egyptistä hunajakakut kulkeutuivat ensin Kreikkaan ja levisivät sieltä vähitellen muuallekin Eurooppaan. Saksalaisesta Nürnbergistä kehittyi keskieurooppalainen hunaja-piparkakkukeskus, sillä seudulla tuotettiin runsaasti hunajaa.
Euroopassa hunajakakkujen valmistusoikeus oli pitkään vain luostareilla, sillä hunajaleivillä oli myös uskonnollisia merkityksiä, eikä pyhän leivän valmistusta haluttu uskoa ulkopuolisille. Pohjoismaissakin hunajakakut tulivat tunnetuiksi osittain luostarien välityksellä. Piparkakkujen saapuessa pohjoiseen syrjäytti sokeri hunajan ja taikinaan alettiin lisätä myös mausteita. Taikinaan lisättiin myös reilusti rasvaa. Aluksi pipareita myytiin toreilla ja markkinoilla kappalekaupalla. Vähitellen niitä opittiin leipomaan kodeissakin.
Reseptit olivat kallista omaisuutta, ja ne yritettiin pitää salaisuutena. Kartanoiden ja pappiloiden keittiöistä valmistustaitoa kulkeutui muualle palvelustyttöjen esiliinan taskuissa. Sivuston mukaan yksi suosikki suomalaisten kahvipöydissä ovat edelleenkin Paraisten piparkakut, joiden reseptin on kehittänyt paraislaisrouva Lyydia Ekroos vuonna 1920. Reseptejä liikkuu kansan keskuudessa kymmenkunta, ja keittokirjoihinkin Paraisten piparkakut ovat ilmestyneet, mutta aito, alkuperäinen ohje pysyy salassa.
Joulun aikaan piparkakkuja kertyy kaappeihin, ja jämäpiparkakuista saa loihdittua esimerkiksi hyvän pohjan juustokakuille. Kinuskituorejuustosta ja kermasta syntyy ihana juustokakku, joka ei vaadi liivatetta.
Kinuski-piparijuustokakut
4 dl murskattuja piparkakkuja
100 g voita
200 g kinuskituorejuustoa
1 dl kermaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Laita piparkakut pienen pussin sisään ja hakkaa murskaksi, tai laita tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi. Sulata voi ja sekoita se piparkakkumurskan kanssa. Painele piparkakkuseos lasien pohjalle ja laita ne jääkaappiin odottamaan. Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen kinuskituorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.
Lusikoi täyte laseihin piparkakkupohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Koristele esimerkiksi piparimurskalla ja tarjoile.
Henriikka Fingerborg