Juwati Alho tuottaa proteiinipommi tempeä lähiruokana
Aasialaisuus ja suomalaisuus yhdistyvät turkulaisen Juwati Alhon valmistamissa proteiinipitoisissa tempeissä. Tempe on kasvisruokaa ja erittäin proteiinipitoista. Tempe on fermentoitua ja keitettyä soijapapua ja tyypillistä arkiruokaa Alhon kotimaassa Indonesian Jaavan saarella.
– Indonesiassa kaikki eivät syö sianlihaa uskonnon vuoksi ja liha on muutenkin kallista herkkua. Siksi siellä syödään paljon tempeä, sillä se on todella proteiinipitoista ja edullista verrattuna lihaan. Liha on melkein juhlaruokaa Indonesiassa, Alho kertoo.
Alho kuvailee tuoreen tempen aromia pähkinäiseksi, lihaisaksi ja sienimäiseksi. Tempeä voi käyttää kuin lihaa. Hän on nimennyt omat tuotteensa Java Kitchen -tuotteiksi, mutta hänellä on suunnitteilla vaihtaa tuotenimi tulevaisuudessa.
– Tempeä voi käyttää hyvin monipuolisesti ja siitä voidaan valmistaa ruokaa monilla eri resepteillä. Sitä syödään paistettuna, keittona, grillattuna, friteerattuna tai höyrytettynä.
Fermentointiprosessin vuoksi tempessä on paljon proteiinia, kuitua ja ravintoa.
– Sen lisäksi, että tempe on terveellistä, se on myös hyvänmakuinen ja oiva lihankorvike kasvis- tai vegaaniruokavalioon. Fermentoidut pavut myös sulavat helpommin, Alho lisää.
Alho on valmistanut tempeä perinteiseen tapaan GMO-vapaista luomu soijapavuista, mutta nyt häneltä on tullut myyntiin kotimaista tuotantoa hyödyntävä härkäpaputempe. Siinä yhdistyvät kotimaisuus, lähiruoka ja kasvisruokatrendi aasialaiseen tyyliin. Hänelle lähiruoka on tuttu asia jo lapsuudesta.
– Itse olen aina tottunut siihen, että kaikki ruoka tulee läheltä. Vanhempani kasvattivat ruokaa puutarhassaan, ja se mikä jäi yli, niin sen he myivät eteenpäin.
Alho on myynyt tempeä Turun Reko-lähiruokarenkaassa jo vuoden verran. Soijatempet ovat päässeet lisäksi myyntiin jo turkulaisiin isompiin marketteihin, ja niiden suosio on ollut suurta. Nyt myös härkäpaputempen on tarkoitus päästä kauppojen hyllyille Reko-ringin lisäksi.
Reko-ringissä Alho viihtyy hyvin.
– Siellä on loistava ja iloinen ilmapiiri. Kaikki tervehtivät iloisesti. Hienoa Rekossa on myös se, että ruoan hävikki minimoituu huomattavasti, koska ruokaa valmistetaan vain se määrä mitä sitä on tilattu.
Alhon valmistamat tempet ovat maustamattomia eikä niihin ole lisätty suolaa.
– Moni kiittää sitä, koska näin he saavat maustaa tempen haluamallaan tavalla.
Indonesiassa tempe maustetaan usein valkosipulilla, vedellä ja suolalla. Tempe on helpoin paistaa paistinpannulla, mutta valkosipulia sopii käyttää vain tempen marinoinnissa. Alho valmistaa tempen lisäksi tulista chilitahnaa sekä mietoa curry-tahnaa.
– Myös chili kasvatetaan täällä ihan lähellä. Chili-tahna on kyllä aika tulista, ja se sopii lisukkeeksi ruokiin.
Marianne Rovio