Onnellinen lapsi nukkuu kantoliinoissa
Kahden lapsen äiti Niina Hallikainen innostui kantoliinoista esikoisensa myötä. Vauvan pitäminen lähellä tuntui luontevalta, ja hän huomasi lapsenkin viihtyvän kantoliinassa. Kantoliina helpotti kotitöiden tekemistä ja lapsen kanssa saattoi lähteä vaikkapa metsäretkelle nauttimaan luonnosta.
– Myös kaupoissa on helpompaa liikkua ilman vaunuja. Kantoliinoissa on eroja, ja erilaisia vaihtoehtoja oli hauska kokeilla, Hallikainen kertoo.
Kantoliinoista tuli rakas harrastus, josta syttyi kipinä oman yrityksen perustamiseen. Liinalapsi Oy syntyi vuonna 2008. Pian Hallikainen alkoi haaveilla omasta suomalaisesta kantoreppumallista.
– Wompat-kantorepun prototyyppi syntyi yhteistyössä suomalaisen kantoliina-aktiivin kanssa. Testailin prototyyppiä omalla lapsellani ja löysin ompelijoita, joiden kanssa tuotekehitys jatkui. Samat ompelijat tekevät edelleen Wompat-reppuja.
Seuraava unelma toteutui, kun Liinalapsen oma kudottu Vanamo-kantoliina saatiin markkinoille vuonna 2013. Wompat- ja Vanamo-tuotteet valmistuvat suomalaisin voimin Turussa ja Espoossa.
Hallikaisen mukaan kantorepussa ja kantoliinassa on kummassakin omat hyvät puolensa.
– Kantoliina on mukava ja sopii kaikille. Vauvan saa yleensä hyvään ja ergonomiseen asentoon riippumatta vanhemman tai lapsen koosta. Jotkut vanhemmat kokevat kantoliinan kuitenkin hankalaksi, ja heille kantoreppu voi olla parempi vaihtoehto. Kantoreppu on nopea ja näppärä pukea, ja erilaisista reppumerkeistä löytyy jokaiselle sopiva malli.
Kantoliinan sitomisen oppii Hallikaisen mielestä melko helposti ja nopeasti, vaikka se vaatiikin hieman harjoittelua.
– Aluksi sitomista voi harjoitella nuken kanssa, jotta se saadaan sujumaan rutiinilla. Kantoliinayhdistyksen sivuille on koottu tietoa ja vinkkejä aiheeseen liittyen. Yhdistyksen kantovälinetukihenkilöiltä voi pyytää apua tarvittaessa. Apua löytyy helposti myös esimerkiksi netin keskustelupalstoilta ja YouTube-videoista, Hallikainen vinkkaa.
Merja Kajala