Silviakakku sopii kevään päättäjäisjuhliin
Kun kuningatar Silvia meni kihloihin, järjestettiin ruotsalaisessa lehdessä häähumun kunniaksi reseptikilpailu. Kuningattarelle etsittiin täydellistä kakkua. Voittajaresepti julkaistiin lehdessä ja nimettiin Silviakakuksi. Voiton vei ruotsalaisen perheenäidin hyvin yksinkertainen, litteä sokerikakku, joka kuorrutettiin voisulalla ja kookoshiutaleilla. Siitä lähtien Silviakakku on ollut Ruotsissa hyvin suosittu juhlapöydän kruunu, ja onpa se tullut monelle tutuksi Suomessakin.
Silviakakku on hyvä esimerkki siitä, kuinka helppo, nopea ja vähistä aineksista koottu kakku voi olla niin hyvää. Se sopii kevään juhlapöytään ja maistuu varmasti kaikille. Kakun tekee alle tunnissa helposti, eikä se ole vaikeaa. Useimmiten kaikki ainekset löytyvät jopa kotikaapeista. Tällä reseptillä valmistat herkullisen ja helpon Silviakakun.
Silviakakku
pohja:
3 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1,5 dl kylmää vettä
päällinen:
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 keltuaista
3 tl vanilliinisokeria
kookoshiutaleita
Valmista pohja. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää varovasti kylmä vesi, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Kaada kulmikkaaseen uunivuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista uunin alatasolla 15-20 minuuttia, tai kunnes kakku on kauniin vaaleanruskea. Jäähdytä.
Valmista päällinen. Sulata voi, sokeri ja vanilliinisokeri kattilassa vispaten. Lisää keltuaiset ja vispaa kovempaa, kunnes seos on tasainen. Älä nosta lämpöä liian korkealle. Kun kakku on viilennyt kaada kuorrute kakun päälle ja koristele lopuksi kookoshiutaleilla. Kuorrute saa olla lämmintäkin, kakusta tulee ainoastaan mehevämpi kun kuorrute imeytyy hieman kakkuun.
Henriikka Fingerborg