Kauppojen hyllyt tyhjenevät pääsiäisenä kananmunista
Kananmunien kokonaiskulutus kasvoi Suomessa viime vuonna 5,9 prosenttia, mikä on yksittäisen elintarvikkeen kasvussa iso luku. Pääsiäinen on erityisesti kananmunan sesonkiaikaa ja munahyllyt tulevat arvion mukaan tyhjenemään.
– Arviomme perustuu TNS-Gallupin ilmoittamiin kananmääriin. Maaliskuun luku on ennätyksen alhainen, toteaa Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.
– Munax Oy tekee kaikkensa, jotta kananmunat saadaan välittömästi kauppojen hyllyille. Meillä aloitetaan pakkaaminen kolmessa vuorossa ensi viikosta lähtien, kertoo Torikka.
Laitilainen Munax Oy:lla pakataan joka kolmas Suomessa tuotettu kananmuna, joten näillä tehostetuilla toimenpiteillä on vaikutusta myös kuluttajalle asti.
– Suosittelemme hakemaan kananmunat ajoissa kotiin. Kananmuna säilyy kuitenkin hyvin myös pakkauksessa olevan parasta ennen -päivän jälkeen. Kananmunan ihanteellinen säilytyslämpötila on 14 astetta, mutta koska nykyään meillä ei juuri ole vanhan ajan viileäkaappeja, niin jääkaappi on hyvä säilytyspaikka. Ennen kaikkea kuitenkin tasainen säilytyslämpötila ja leivonnassa tietysti huoneenlämpöinen kananmuna on parempi.
Laitilan Kanatarhan tuoteperhe on laajentunut viime vuosien ajan monella erikoisella kananmunatuotteella.
– Kaikki tuotteemme ovat elintarvikkeita, joissa on pääraaka-aineena kananmuna. Esimerkiksi Laitilan Proegg -sarjan smoothie sisältää 12 pastöroitua munanvalkuaista ja sataprosenttisia marja- ja hedelmäsoseita. Kananmuna on vain nestemäisessä muodossa ja aidosti maistuu hyvälle, kertoo Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.
– Kananmuna on aina luontaisesti maidoton, gluteeniton eikä sisällä sokeria – tämän parempia välipaloja ei kaupasta löydy, vahvistaa Savola.
Munax Oy on vuonna 2003 perustettu täyden palvelun kananmunatalo Laitilassa. Sen liikevaihdon oli viime vuonna 34 miljoonaa euroa.