Korkojen nousu ja inflaatio huolestuttaa – Miten säästää pienistä tuloista?

WebCube Oy

Nyt uutisoidaan paljon siitä miten inflaatio syö ostovoimaa, samalla kun korot nousevat reippaasti. Varsinkin asuntovelallisten kannattaa laskea omia lainan korkomenojaan niin, että oma talous kestää vähintään 2 – 3 % koronnousun. Myös uutta lainaa suunnittelevien tulee muistaa se, että lähitulevaisuudessa yhä suurempi osa lyhennyksestä menee lainan korkoihin. Jos suunnittelee asunnon tai mökin ostoa ja pelkää korkojen nousua, voi hyvät yöunet varmistaa sillä, että ottaa lainaan korkokaton, jolloin lainan korko ei nouse yli sovitun. Muutenkin kotitalouksien kannattaisi viimeistään nyt havahtua siihen tosiasiaan, että korkojen noustessa jää vähemmän rahaa käyttöön.

Säästä kuluissa kilpailuttamalla kuukausittaiset kulut

Kun korkojen noustessa rahaa jää entistä vähemmän käyttöön, täytyy tuloja lisätä tai menoja vähentää. Monelle tuo jälkimmäinen on ainut mahdollisuus, sillä tulojen lisääminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Menojen karsiminen kannattaakin aloittaa kilpailuttamalla kaikki mahdolliset palvelut uudelleen.

Tämä tarkoittaa puhelinliittymien, sähköliittymien, vakuutusten ja olemassa olevien kuluttajaluottojen ja muiden mahdollisten lainojen kilpailuttamista. Kun esimerkiksi vaihdat vakuudettomat pikavipit vakuudelliseen pankkilainaan, voi säästö lainan kuluissa ja koroissa olla huomattavan suuri. Puhelinliittymissä voi saada suurtakin säästöä, kun käyttää perinteisten puheluiden ja tekstiviestien sijaan enemmän maksuttomia WhatsApp viestejä ja puheluita. Sähkön kuluissa voi säästää jo pelkkiä käyttäytymistottumuksia muuttamalla, mutta sähköliittymävertailuakin voi tehdä maksuttomasti verkossa Energiaviraston palvelussa.

Osta vain se, mitä todella tarvitset

Yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista säästää rahaa on se, että miettii aina ennen tuotteen tai palvelun ostamista sitä, että onko minun pakko tehdä tämä hankinta? Kannattaa kysyä itseltään myös sitä, pärjäänkö ilman tätä hankintaa? Kyseenalaistamalla voi itsekin huomata, että mielessä ollut hankinta ei olekaan pakollinen.

Tee ensin ruokalista ja vasta sitten kauppalista

Lähikauppaan saa nopeasti rahaa kulumaan jos ei yhtään suunnittele tarvittavia ostoksia. Helppo tapa saada säästöä on se, että suunnittelee ensin viikon ruokalistan ja tekee sen pohjalta ostoslistan. Ennen kauppaan menoa kannattaa vielä tarkistaa omat kaapit, ja tarkistaa löytyykö sieltä jotain mitä ostoslistaan on merkitty. Näin voi pitää kauppakulut hyvin maltillisina, eikä tule ostettua mitään turhaa tai ylimääräistä. Myös ruokahävikin määrä pienenee, kun ostokset on oikein suunniteltu. Jos viikon ruokalistan suunnitteleminen on vaikeaa, löydät netistä paljon hyviä neuvoja ruokalistan suunnitteluun.

Laita rahaa säästöön

Säästäminen kannattaa ajatella elämäntapana, eikä vain hetkellisenä säästämisenä. Kun opettelee siihen, että laittaa pienen summan säästöön kerran kuukaudessa, tulee siitä pian kuukausittainen tapa. Säästöön ei kuitenkaan tule laittaa liian suurta summaa, jotta itse säästäminen ei aiheuttaisi ongelmia. Riittää kun laittaa edes pienen summan kerran kuukaudessa, vaikka tulot olisivatkin pienet. Sitten kun tulot ovat suuremmat, voi puolestaan säästää hieman suuremman summan kuukaudessa. Säästörahat kannattaa tallettaa säästötilille tai rahastoon. Jos valitset säästötilin, kannattaa se piilottaa verkkopankista, jotta se ei ole aina esillä kun verkkopankkiin menee. Kun säästötilin summa ei ole aina esillä, ei silloin tule myöskään kiusausta nostaa rahaa sieltä johonkin turhaan hankintaan. Sitten jos ja kun, elämässä tulee eteen jokin yllättävä meno, voi sen paikata säästöön saaduilla rahoilla ja välttyä esimerkiksi lainan hakemiselta.

Ennätysmäärä puutarhoja mukana Avoimet Puutarhat -tapahtumassa

Hyötypuutarhat alkavat tuottaa satoa elokuussa.

Elokuisten puutarhojen täyteläisyyttä ja runsautta pääsee ihastelemaan 800 puutarhassa ympäri Suomea sunnuntaina 7. elokuuta kello 12–17. Tapahtumassa on mukana pari sataa uutta kohdetta viime vuoteen verrattuna ja kokonaisuudessaan tapahtuman osallistujamäärä on ennätyksellisen suuri.

Kesäjuhlat – Ota nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia

Kesä voi parhaassa tapauksessa olla yhtä juhlaa. Monella on tiedossa kesän aikana valmistujaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, häät sekä kenties rapujuhlat. Vieraana oleminen on mukavaa eikä mietittävänä ole muuta kuin sopiva lahja, mutta jos olet järjestämässä juhlia, on muistilista hiukan pidempi.

Vedenpinnat pääosin tyypillisillä kesätasoilla

Vedenpinnat ovat koko maassa pääsääntöisesti lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa ja hitaassa laskussa. Kuluvalla viikolla sää hieman viilenee ja sateet lisääntyvät, mutta tämä ei juuri näy vedenpinnoissa. Maaperä on kuivaa varsinkin maan etelä- ja keskiosissa.

Booktori laajenee viisipäiväiseksi

Booktori pidetään Sairashuoneenpuiston viereisellä parkkialueella jokirannassa.

Booktori-tapahtuma laajenee viisipäiväiseksi ja tarjoaa antikvariaattien aarteita jo keskiviikosta alkaen aina sunnuntaille asti eli 13.–17. heinäkuuta. Paikkana jo kolmannen kerran Sairashuoneenpuiston viereinen parkkialue jokirannassa (Läntinen rantakatu 37). Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kasvatetun kalan tuotantomäärä laski viime vuonna, mutta tuotannon arvo nousi

Kalankasvattajat tuottivat vuonna 2021 yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin. Tuotannon määrä oli pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna, jolloin markkinoille tuotettiin runsaat 15 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Ruokakalan tuotantoa säätelee pitkälti kalankasvatuslaitoksille myönnetyt ympäristöluvat, jolloin eri vuosien tuotanto on yleensä suhteellisen samansuuruinen, jos uusia lupia ei myönnetä.

Sähköpotkulautojakaan ei saa virittää

Vuokrakäyttöiset sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu yhden henkilön ajettaviksi – matkustajia niillä ei saa kuljettaa.

Sähköpotkulauta, jonka rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, luokitellaan kevyeksi sähköajoneuvoksi. Nimensä mukaisesti kyseessä on ajoneuvo, jota ei saa virittää. Liikenneturvan kyselyssä kolme neljästä tiesi tämän. Saman verran vastanneita tiesi myös sen, ettei lastakaan saa sähköpotkulaudalla kuljettaa.

Kevytyrittäjistä yli puolet toivoo yrittäjän eläkevakuutukseen uutta vaihtoehtoa

Yli puolet (59 %) prosenttia kevytyrittäjästä katsoo, että yrittäjän eläkevakuutuksen tulisi perustua toteutuneisiin ansioihin ja YEL-maksu tulisi pidättää suoraan palkanmaksun yhteydessä. Suurinta kannatus on yli 58-vuotiaiden keskuudessa, joista 64 prosenttia kannattaa ajatusta. Nykyisellään YEL-vakuutus perustuu työtuloon, joka tarkoittaa yrittäjätoiminnalle annetun työpanoksen arvoa.

Naantalin Satama laajenee Luonnonmaalla

Jussi Mälkiä ja Pasi Haarala.

Naantalin satama Oy on ostanut Luonnonmaalla sijaitsevan satama-alueen Meriaura Groupiin kuuluvalta VG-Port Oy:ltä. Kauppa käsittää 2,7 hehtaarin kokoisen varastokentän ja kaksi uutta laituria, sekä vesialuetta noin kaksi hehtaaria. Alue sijaitsee Naantalin sataman Luonnonmaan varastoalueiden pohjoispuolella, Naviren teollisuusalueen välittömässä läheisyydessä.

Ruisrock palaa kolmen vuoden tauolta

Ruisrock järjestettiin viimeksi kesällä 2019.

Ruisrock järjestetään Turussa 8.–10. heinäkuuta kolmen vuoden tauon jälkeen. Festivaalin 110 esiintyjästä koostuva ohjelmakattaus on laajempi kuin koskaan. Festivaaliviikon kynnyksellä ohjelmaa kasvatettiin uusilla nimillä. Ohjelmiston lisäksi Ruissalo täyttyy taiteesta, elämyksistä ja yli 100 000 ihmisestä.

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Maskussa

Omakotitalo tuhoutui tulipalossa täysin maanantain ja tiistain välisenä yönä Maskussa Kammikujalla. Jälkisammutustyö jatkuu vielä ainakin parin tunnin ajan. Tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Kaskis sai Michelin-tähden ensimmäisenä ravintolana Helsingin ulkopuolella

Kaskenmäen päällä kerrostalon alakerrassa sijaitseva Ravintola Kaskis palkittiin yhdellä Michelin-tähdellä.

Turkulainen Kaskis on saanut Michelin-tähden ensimmäisenä ravintola Suomessa Helsingin ulkopuolella. Kokit Erik Mansikka ja Simo Raisio ovat perustelujen mukaan luoneet maistelumenun, jossa on rohkeita makuja sekä värejä ja hienoja, herkullisia yhdistelmiä.

Ravintoloiden valvonnassa löytynyt viidessä vuodessa 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja

Ensi vuoden alussa tehostuvassa valvonnassa tarkastetaan satoja ruokaravintoloita. Asiakkaan kannattaa ravintolassa välttää käteisellä maksamista ja varmistaa, että kuitissa on tiedot ostetuista tuotteista.

Jyrsintä- ja päällystystyö Puutarhakadulla ja Ratavahdinrinteessä sulkee ajokaistan

Jyrsintä- ja päällystystyötä tehdään 5.–8. heinäkuuta Puutarhakadulla ja Ratavahdinrinteessä. Yksi ajokaista on pois käytöstä työmaan kohdalla.

Velkajärjestelyssä olevien velallisten käytettävissä olevaan rahamäärään tasokorotus

Velkajärjestelyssä olevan velallisen maksukyvyn arvioinnissa huomioitavien välttämättömien elinkustannusten määrä nousee. Velallisen käytettävissä olevaan rahamäärään tehtiin heinäkuun alussa 12 prosentin kertaluonteinen tasokorotus.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Suomessa todettu kymmenen apinarokkotartuntaa

Suomessa on todettu viime päivinä viisi uutta apinarokkotartuntaa. Varmistettuja tapauksia on todettu 4. heinäkuuta mennessä yhteensä kymmenen. Kaikki tartunnat on todettu miehillä.

Eloranta: Koulutus avain kestävään kehitykseen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) korosti koulutuksen merkitystä kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiselle. Eloranta puhui yleiskokouksen talous-, tiede-, teknologia- ja ympäristökomiteassa Britannian Birminghamissa maanantaina.

Rajavartiolaitos luopuu Pansion tukikohdan käytöstä

Ulkovartiolaivat siirtyvät Hankoon ensi vuoden alusta.

Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaivojen ja merellisten ympäristövahinkojen torjunnan tukikohta siirtyy Lappohjaan Hankoon. Rajavartiolaitos perustaa Lappohjaan Hankoon tukikohdan, johon keskitetään ulkovartiolaivojen tukeutuminen. Rajavartiolaitos on tehnyt vuokrasopimuksen Lappohjan satama-alueen rakenteiden ja tilojen vuokraamisesta. Tähän kuuluvat sekä laituri että tukeutumis- ja varastotilat.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kannu tulee Turkuun

Kun Colorado Avalance varmisti Stanley Cupin voiton, päättyi myös yksi ajanjakso turkulaisessa kiekkoilussa. Ennen Artturi Lehkosta (kuvassa) ja Mikko Rantasta nimittäin yksikään turkulaisen kiekkokoulun kasvatti ei ole pelaajana saanut nimeään Stanley Cupin kylkeen.

Otteluanalyysi: TPS sortui puolustusvirheisiin, KTP vei kärkikamppailun

Kasper Hämäläinen johti TPS:n hyökkäyspeliä mutta ei onnistunut maalinteossa.

TPS:lle tarjottiin mahdollisuutta karkumatkaan jalkapalloilun Ykkösessä, kun vastaan asettui kärkikamppailussa KTP Kotkasta. TPS ei tarttunut mahdollisuuteensa, vaan voitto lähti vieraiden matkaan maalein 1-3.

Dominikaanisen tasavallan maajoukkuepelaaja Loimuun

Wilfrido Hernandez.

Raision Loimu on solminut pelaajasopimuksen Dominikaanisen tasavallan maajoukkueen ykkösyleispelaaja Wilfrido Hernandezin kanssa. San Juan de la Maguanassa syntynyt pelimies tuo 32-vuotiaana pelaajana Loimun nuoreen joukkueeseen tarvittavaa kokemusta. Pituutta Hernandezilla on 201 senttiä.

Inter kohtaa HIFK:n Helsingissä Suomen Cupin välierässä

Inter kohtaa HIFK:n cupin välierissä. Joukkueet kohtasivat Turussa toukokuussa.

Jalkapalloilun miesten Suomen Cupissa on edetty välierävaiheeseen ja välieräparit sekä finaalin kotijoukkue on arvottu. Välierissä kohtaavat Lahdessa FC Lahti ja KuPS sekä Helsingissä HIFK ja FC Inter. Välierien runkopelipäivä on 31. elokuuta.

Henri Ruoste tyytyväinen MM-viimeistelyyn

Aachenin Grand Prix vapaaohjelma musiikilla oli kouluratsastuksen juhlaa. Aachenin viiden lajin tapahtuma houkuttelee vuosittain noin 350 000 kävijää, ja parhaat kouluratsukot pääsivät esiintymään täpötäyden areenan keskellä. Tanskalainen Cathrine Dufour ja 10-vuotias lahjakkuus Vamos Amigos olivat voittamattomia myös vapaaohjelmassa. Tulos oli huikea 88,375 prosenttia maksimipisteistä.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.