Korkojen nousu ja inflaatio huolestuttaa – Miten säästää pienistä tuloista?
Nyt uutisoidaan paljon siitä miten inflaatio syö ostovoimaa, samalla kun korot nousevat reippaasti. Varsinkin asuntovelallisten kannattaa laskea omia lainan korkomenojaan niin, että oma talous kestää vähintään 2 – 3 % koronnousun. Myös uutta lainaa suunnittelevien tulee muistaa se, että lähitulevaisuudessa yhä suurempi osa lyhennyksestä menee lainan korkoihin. Jos suunnittelee asunnon tai mökin ostoa ja pelkää korkojen nousua, voi hyvät yöunet varmistaa sillä, että ottaa lainaan korkokaton, jolloin lainan korko ei nouse yli sovitun. Muutenkin kotitalouksien kannattaisi viimeistään nyt havahtua siihen tosiasiaan, että korkojen noustessa jää vähemmän rahaa käyttöön.
Säästä kuluissa kilpailuttamalla kuukausittaiset kulut
Kun korkojen noustessa rahaa jää entistä vähemmän käyttöön, täytyy tuloja lisätä tai menoja vähentää. Monelle tuo jälkimmäinen on ainut mahdollisuus, sillä tulojen lisääminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Menojen karsiminen kannattaakin aloittaa kilpailuttamalla kaikki mahdolliset palvelut uudelleen.
Tämä tarkoittaa puhelinliittymien, sähköliittymien, vakuutusten ja olemassa olevien kuluttajaluottojen ja muiden mahdollisten lainojen kilpailuttamista. Kun esimerkiksi vaihdat vakuudettomat pikavipit vakuudelliseen pankkilainaan, voi säästö lainan kuluissa ja koroissa olla huomattavan suuri. Puhelinliittymissä voi saada suurtakin säästöä, kun käyttää perinteisten puheluiden ja tekstiviestien sijaan enemmän maksuttomia WhatsApp viestejä ja puheluita. Sähkön kuluissa voi säästää jo pelkkiä käyttäytymistottumuksia muuttamalla, mutta sähköliittymävertailuakin voi tehdä maksuttomasti verkossa Energiaviraston palvelussa.
Osta vain se, mitä todella tarvitset
Yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista säästää rahaa on se, että miettii aina ennen tuotteen tai palvelun ostamista sitä, että onko minun pakko tehdä tämä hankinta? Kannattaa kysyä itseltään myös sitä, pärjäänkö ilman tätä hankintaa? Kyseenalaistamalla voi itsekin huomata, että mielessä ollut hankinta ei olekaan pakollinen.
Tee ensin ruokalista ja vasta sitten kauppalista
Lähikauppaan saa nopeasti rahaa kulumaan jos ei yhtään suunnittele tarvittavia ostoksia. Helppo tapa saada säästöä on se, että suunnittelee ensin viikon ruokalistan ja tekee sen pohjalta ostoslistan. Ennen kauppaan menoa kannattaa vielä tarkistaa omat kaapit, ja tarkistaa löytyykö sieltä jotain mitä ostoslistaan on merkitty. Näin voi pitää kauppakulut hyvin maltillisina, eikä tule ostettua mitään turhaa tai ylimääräistä. Myös ruokahävikin määrä pienenee, kun ostokset on oikein suunniteltu. Jos viikon ruokalistan suunnitteleminen on vaikeaa, löydät netistä paljon hyviä neuvoja ruokalistan suunnitteluun.
Laita rahaa säästöön
Säästäminen kannattaa ajatella elämäntapana, eikä vain hetkellisenä säästämisenä. Kun opettelee siihen, että laittaa pienen summan säästöön kerran kuukaudessa, tulee siitä pian kuukausittainen tapa. Säästöön ei kuitenkaan tule laittaa liian suurta summaa, jotta itse säästäminen ei aiheuttaisi ongelmia. Riittää kun laittaa edes pienen summan kerran kuukaudessa, vaikka tulot olisivatkin pienet. Sitten kun tulot ovat suuremmat, voi puolestaan säästää hieman suuremman summan kuukaudessa. Säästörahat kannattaa tallettaa säästötilille tai rahastoon. Jos valitset säästötilin, kannattaa se piilottaa verkkopankista, jotta se ei ole aina esillä kun verkkopankkiin menee. Kun säästötilin summa ei ole aina esillä, ei silloin tule myöskään kiusausta nostaa rahaa sieltä johonkin turhaan hankintaan. Sitten jos ja kun, elämässä tulee eteen jokin yllättävä meno, voi sen paikata säästöön saaduilla rahoilla ja välttyä esimerkiksi lainan hakemiselta.