Crémant ja samppanja raikastavat joulupöydän
Ranskassa perheet hakevat ennen joulua tiloilta laatikollisen samppanjaa auton takakonttiin, mutta Suomessa moinen ei kovin monelle ole Alkon lastauslaiturilla mahdollista. Vaikka samppanjoiden hinnannousu on ollut viime vuosina kova, löytyy vakiovalikoimasta yhä edullisempiakin laatusamppanjoita. Jos joululomien matka suuntautuu Ruotsiin, kannattaa hyödyntää halpaa kruunua Systembolagetin kupla-apajilla.
Astutaan nyt pitkäripaiseen, ja suunnataan katse myös edullisempiin crémanteihin, ”köyhän samppanjoihin”. Mikään ei ole parempi juhlakauden yleisjuoma kuin pullossa käynyt laatukupla.
Tämän pruuvin ulkopuolelle jäivät tällä kertaa lohenpunaiset versiot, joita kannattaa myös valita makujen kimaraa siivittämään.
Jos avaat kaikki pruuvikuplat rinnakkain, maista ne käänteisessä järjestyksessä sokerin mukaan, eli kuivimmasta makeimpaan. Sama järjestys sopii ruokapöytään: samppanja aperitiiviksi kaloille, Alsace kinkulle ja laatikoille ja Loire yleiseen fiilistelyyn.
Cuvée Celeste Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut
Joulunkultainen Loiren alueen crémant iskee heti silmään lähi-Alkon kuohuviinihyllyä tiiraillessa. Hyllytystahti on joulukuussa kova ja tunkua hyllyväleissä piisaa, joten pidemmittä puheitta valitaan tämä ja toinenkin crémant etiketti edellä. Näin uskaltaa toimia ainakin, jos tuntee tuottajat ja alueet.
Loire on tunnettu Sancerre-valkoviinistä, Chenin Blanc-rypäleestä ja viehkeän kalkkikivisestä maaperästä, joka ulottuu tämänkin valkoisista rypäleistä tehdyn Blanc de Blancs -kuohuviinin makuprofiiliin. Hento suolaisuus leviää suussa pehmeydeksi ja kypsäksi omenaksi jopa sillä tasolla, että kuplien puraisua jää odottamaan.
Keskihapokas hento briossi tekee tästä kuitenkin pätevän yleiskuplan etenkin joulupöydässä, jossa iäkkäimmät ruokailijat voivat vältellä liian hapokkaita viinejä. Jälkipolvi halajaa kuitenkin ikenien rutinaa. Tämä on kuiva, mutta pehmeä. Hieman laiska laatuesitys sopii joulun tunnelmaan.
Rypäleet: Chardonnay, Chenin Blanc
Sokeri: 11g/l
Hinta: 15,00 € / 0,75 l
Onnea! Crémant d’Alsace Brut
Onnea! -kuohuviini nostaisi etiketillään heti ennakkoluuloisen niskakarvat pystyyn, vaikka pullolla voi kätevästi onnitella. Nykyisin etiketin tekstillä, blingblingillä ja kiroilulla myydään halvinta huttua kalliilla – kansa kuitenkin ostaa. Syynättyäni okulaarillani pullon takapuolen huomasin tuottajan olevan Alsacen kärkikastia.
Gustave Lorenzin vuodesta 1836 kumpuava perinne ei voi olla huono investointi – eikä ollutkaan. Monen rypäleen blendi ilmentää Alsacen ainutlaatuista laaksoon pusertunutta mikroilmastoa ja hedelmällistä maaperää.
Erittäin hedelmäisen ja kukkean päärynäisen viinin ryhdikkyyttä tukevat kuplat, jotka eivät häviä lasiin. Tämä maukas crémant sopii sillin, kinkun ja kaiken kanssa, jopa Manun mainioiden lakujen. Kuin Manulle illallinen, siis? Sopii myös vegaaneille.
Rypäleet: Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay
Sokeri: 8g/l
Hinta: 19,98 € / 0,75 l
André Clouet Chalky Champagne Brut
Andre Clouetin Chalky on vanha tuttu, joka tulee tavattua useammankin kerran. Kuluttaja tunnistaa Clouetin samppanjat värikkäistä pulloistaan. Niitä jokaista kannattaa budjetin salliessa maistaa, mutta ainakin tätä ja Spiritum 96 Grand Cru Roséta. Tämä valkoisen joulun sisustuspullo henkii nimensä mukaisesti kalkkia, jota myös Champagnen maaperässä piisaa.
Jäännössokeria eli dosagea ei ole kuin sattuman verran. Se on aina tuottajalle positiivinen haaste, sillä kaikki maut piirtyvät esiin juuri sellaisina kuin ne ovat. Upean sitruksinen ja lasissa auetessa mausteinenkin samppanja on testattu toimivaksi niin kalapöydän kuin mätidipattujen sipsien seurassa.
Uuden vuoden nakkibuffet taipuu niin ikään kaikille pruuviin valituille juomille. Uskalias ostaa vielä Chalkylle makupariksi liitulakuja.
Rypäle: Chardonnay
Sokeri: 3g/l
Hinta: 49,98 € / 0,75 l
Eveliina Portnoj


















