Créme fraiche kruunaa lempeästi maustetun jauhelihakeiton
Syksyinen ja maukas jauhelihakeitto on hyvää arkiruokaa viilenevässä syksyssä. Valmistamiseen menee tunnin verran aikaa, ja isosta satsista lämmittää keittoa muutamanakin päivänä. Keittoa on helppo muokkailla jääkaapista löytyvistä aineksista riippuen, sillä keittoon uppoaa mainiosti erilaisia kasviksia. Kasvisvaihtoehdon valmistat reseptistä helposti vaihtamalla jauhelihan vegeversioon ja naudanliha-fondin kasvis-fondiin.
Keittoon tuo makua tuoreet kasvikset, tomaattimurska- ja pyree, salottisipuli ja valkosipuli sekä mausteet. Mausteita voi laittaa oman maun mukaan, mutta paprikajauhe, timjami, oregano ja cayannepippuri toimivat hyvin. Annoksen kruunaa tuore, silputtu persilja ja nokare pehmeää créme fraichea. Muutama pala hyvää leipää kruunaa keiton.
Maukas jauhelihakeitto
500 g jauhelihaa
6 kiinteää perunaa
2 porkkanaa
1 punainen paprika
1 prk tomaattimurskaa
9 dl lämmintä vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1 salottisipuli
3 valkosipulin kynttä
mausteet:
1,5 tl paprikajauhetta
1 timjamia
1 tl oreganoa
0,5 tl cayannepippuria
2 naudanliha-fondia
1 dl tuoretta persiljaa
päälle créme fraichea
Huuhtele, kuori ja kuutioi porkkanat sekä perunat. Silppua salottisipuli ja persilja. Pilko paprika pieneksi. Kuullota sipulia ja pilkottuja porkkanoita kattilassa öljyssä. Silppua tai purista joukkoon valkosipuli. Paista, kunnes liha on saanut väriä. Lisää sitten tomaattipyree ja paista vielä hetki miedolla lämmöllä. Kun liha on paistunut valmiiksi, lisää joukkoon pilkottu paprika, paprikajauhe, timjami, oregano ja pippuri.
Kaada joukkoon tomaattimurska, lihafondit ja 8–9 dl lämmintä vettä. Keitä keskilämmöllä parikymmentä minuuttia ja sekoittele välillä. Lisää sitten kuutioidut perunat ja lisää tarvittaessa vettä. Keitä vielä 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Tarjoile keitto créme fraiche -nokareen, tuoreen silputun persiljan ja hyvän leivän kera.
Henriikka Fingerborg


















