Entinen huippuerotuomari Tony Asumaa pyörittää Ahvenanmaalla limonaditehdasta
Kotimaista jalkapalloa seuraavat saattavat muistaa Tony Asumaan erotuomarina parinkymmenen vuoden takaa. Vaasalaislähtöinen Asumaa tuomitsi Veikkausliigassa reilun kymmenen vuoden ajan 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Tuona aikana neljästi Vuoden erotuomariksi valittu Asumaa kohosi myös kansainväliseksi erotuomariksi ja tuomitsi 69 kansainvälistä ottelua, joista kymmenen A-maaottelua.
Pillin Asumaa ripusti naulaan kymmenen vuotta sitten. Ahvenanmaalla asuva Asumaa ei kuitenkaan ole täysin päässyt tuomaroinnista eroon.
– Toimin nykyään UEFA:n erotuomaritarkkailijana. Eli vähän pääsee Eurooppaan katselemaan, miten nykytuomarit siellä pärjäävät, Asumaa sanoo.
Valtaosa Asumaan ajasta kuluu kuitenkin muissa töissä. Sen lisäksi, että hän on Lemlandin kunnan kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja istuu Ahvenanmaan maakuntapäivillä, hän on myös sarjayrittäjä.
Asumaa pyörittää Amalias Limonadfabrik -limonaditehdasta sekä Mercedes Chocolaterie -suklaatehdasta. Molemmat toimivat vanhassa ladossa noin vartin matkan päässä Maarianhaminasta.
– Ostin kaverin kanssa tämän tontin reilu kymmenen vuotta sitten. Pyöritettiin ensiksi yhdessä bed and breakfast -toimintaa, mutta jaettiin sitten tontti. B&b jäi hänelle ja minä sain tällaisen vanhan ladon, johon piti jotain sitten kehittää, Asumaa kertoo pilke silmäkulmassa.
Nykyään Amalias Limonadfabrikin liikevaihto on noin 450 000 euroa ja kansainvälisesti palkitun suklaatehtaan 150 000 euroa.
– Limonaditehtaalla tehdään nykyään 300 000 pulloa vuodessa. Siellä on erilaisia limppareita ja erilaisia alkoholijuomia. Mahdollisimman paljon meidän tuotteissa kummallakin tehtaalla käytetään ahvenanmaalaisia raaka-aineita. Muun muassa päärynöitä, hunajaa ja tyrniä, Asumaa kertoo.
Valtaosa sekä limonadi- että suklaatehtaan tuotannosta menee Ahvenanmaalle, noin 70 prosenttia, 25 prosenttia menee vientiin eli manner-Suomeen ja viisi prosenttia Ahvenanmaan kautta kulkevien laivojen tax free -myyntiin.
Uusiakin avauksia Asumaalla on mielessä. Tänä kesänä hän aloittaa leipomotuotteiden valmistuksen.
–Se ei ole niinkään leipää vaan konditoriatuotteita, Asumaa kuvailee.
Sisäänheittotuote on jo valmiina. Leipomo alkaa tehdä paikallista suosikkituotetta Hidas munkar -munkkeja Hilda Fagerströmin reseptin mukaan.
– Meillä työskentelee Lucas Fagerström, jonka isoäiti Hilda oli. Lucas peri Hildan reseptin, joka on kymmeniä vuosia vanha. Testasimme vappuna markkinat, kun teimme pienen 200 munkin erän. Ne menivät hetkessä, Asumaa toteaa.
– Hilda Fagerström oli paikallinen legenda. Kaikki Ahvenanmaalla tunsivat hänet.
Ilkka Lappi


















