Puolukka 75 -drinkki juontaa juurensa ensimmäisen maailmansodan kenttätykkiin
Puolukka 75 on syksyinen ja raikas alkujuoma joka sai ideansa ranskalaisesta klassikosta. French 75 on drinkki, joka valmistetaan ginistä, samppanjasta, sitruunamehusta ja sokerista. Drinkki koristellaan yleensä sitruunankuorispiraalilla. Klassinen ja elegantti French 75 -drinkki kehittyi ensimmäisen maailmansodan aikaan pariisilaisessa New York Barissa. Ranskaksi se tunnetaan vain nimellä Soixante Quinze, suomennettuna 75, ja nimen sanotaan tulevan siitä, että se potkaisi kuin ranskalainen 75 mm:n kenttätykki.
Samppanjalla tai kuohuviinillä aateloitava drinkki valmistetaan Suomessa usein ginistä, mutta 1950-luvun versio pohjautuu hedelmäiseen konjakkiin.
Puolukka 75, eli suomalainen versio drinkistä pitää sisällään sitruunamehua, giniä, puolukkahilloa ja proseccoa tai samppanjaa. Sitruunamehu, gini ja puolukkahillo viilennetään shakerissa jääpaloilla, kruunataan kuohuvalla ja tarjoillaan jäisten puolukoiden kera. Täydellinen juoma syksyn ja talven juhliin.
Puolukka 75
3 rkl tuoreen sitruunan mehua
6 rkl giniä
2 rkl puolukkahilloa
jääpaloja
2 dl proseccoa tai samppanjaa
jäisiä puolukoita tai sitruunan kuorta
Purista ja siivilöi tuoreen sitruunan mehu. Laita sitruunamehu, gini ja puolukkahillo shakeriin. Lisää runsaasti jääpaloja. Sheikkaa aineksia reippaalla kädellä. Valuta juoma siivilän läpi kahteen samppanjalasiin. Kaada päälle proseccoa. Koristele jäisillä puolukoilla tai sitruunankuorispiraalilla. Voit myös tehdä juoman etukäteen jääkaappiin, ja lisätä tietysti kuohuvan viimeiseksi lasiin.
Henriikka Fingerborg


















