Kelpaisiko luomu naudanpaisti?
Sauvolaisen Salmensuun Hereford Lihapuodissa myydään luonnonlaitumella kasvatettujen nautojen stressitöntä lihaa
Lihaa ostettaessa kuluttajalle välttämättä ei riitä, että liha on tiskissä, emmekä tiedä mitään lihan alkuperästä. Valistunut ostaja vaatii yhä enemmän myös lihantuottajalta. Luomuliha on eräs ratkaisu määrättyyn kysyntään. Sauvolaisen Salmensuun Hereford Lihapuodin luonnonlaidunlihan tuottaja Antti Toivonen kertoo, että heidän tilallaan myytävistä tuotteista on luomua kaikki raakaliha, fileet ja paistit.
– Kun luomulihaa aletaan jalostamaan, niin kaiken tulee olla luomuhyväksyttyä. Toisin sanoen kaikki muutkin raaka-aineet ovat luomua, myös maustamiset ja kaikki muut. Tästä syystä emme myy luomuna kuin omaa lihaamme. Luomun määritelmä menee siinä, että se on hyvin tarkkaan säännelty ja hyvin tarkkaan valvottu tuotantotapa. Meillä on tilallamme joka vuosi luomuvalvonta, jossa asiat tarkastetaan ja, että me noudatamme luomusäädöksiä.
Salmeensuun lihapuoti tekee yhteistyötä muutamien jalostajien kanssa. Heidän lihastaan valmistettuja makkaroita ja nakkeja valmistaa Perniön Liha Oy, meetvurstit Yrjö Wigren Oy Tampereelta ja lihan palvaamisen hoitaa Perniön Saunapalvi Oy.
– Kyse on jalosteista missä käytetään meidän tilamme Hereford-karjan lihaa. Perniön Lihan jalosteisiin lisätään kotimaista suomalaista possun lihaa jonkin verran. Löytyy myös ihan puhdasta Hereford-naudan makkaraakin. Yleensä meidän lihasta valmistetut makkarat tehdään siansuoleen, mutta on sitten sellaisia ihmisiä, jotka halutessaan saavat myös lampaansuolessa valmistettuja makkaroita.
– Vaihtoehdoista löytyy myös possuton lampaansuolessa valmistettu nakkimakkara. Mausteet ja vesi ovat sitten niin sanotuissa tavallisissa makkaroissa muut raaka-aineet. Ainoastaan ryynimakkarassa käyttää Perniön Liha muita täydentäviä ainesosia eli ohraryynejä, Toivonen kertoo.
Hän kertoo heidän harkinneen isommalla volyymilla lihatoimituksia ja toimittaneenkin joissain tapauksissa Wolt-tyylisesti lihan asiakkailleen.
– Mutta, sen kaltainen lähestymistapa ei ole meidän pääjuttumme vaan lihapuoti palvelutiskineen, mikä on auki kesäkauden ja muina vuodenaikoina auki vain perjantaisin. Toimitamme kyllä lihaa sovittaessa.
On tutkitusti todettu, että lihan laatuun kiistämättä vaikuttavat nautojen tyytäväisyys elinoloihinsa ja väljät oltavat. Hyviin elinolosuhteisiin myös Salmensuulla on kiinnitetty huomiota.
– Huonot oltavat voivat aiheuttaa stressihäiriöitä. On ensiarvoisen tärkeätä, että ne viihtyvät ja voivat hyvin. Toinen mikä on tärkeätä on juuri laiduntaminen, että ne syövät oikeanlaista ruohoa eli luonnonheinää. Sekin vaikuttaa eläimen makuun pitkälti mitä se syö. Naudallemme ruohon syöminen viljan sijasta vaikuttaa tätä kautta lihan maukkauteen. Maailmalla on aika iso juttu grass fed eli ruoholla ruokittu. Jos eläin on ruokittu liian köyhin eväin niin lihaan ei tule riittävästi rasvaa, Toivonen painottaa.
Hän haluaa lisätä vielä, että naudan laiduntamisella on selkeästi luonnon biodiversiteettiin positiivinen vaikutus niin sanotusti pitkässä juoksussa.
– Meillä on olemassa Luonnonlaidunlihan tuottajat ry., joka ajaa luonnon monimuotoisuutta ja mekin Salmensuulta olemme siinä mukana, korostaa Toivonen.
Kurt Hedborg
















