Puisia keittiövälineitä on hyvä huoltaa sitruunalla
Puisia keittiövälineitä löytyy melkein jokaisesta keittiöstä, vaikka ei olisi niitä erikseen hamstrannut. Puu on materiaalina luonnonmukainen, kestävä, biohajoava ja helppo kierrättää. Puu on turvallinen materiaali ruoanlaittoon, sillä se ei reagoi kemiallisesti muiden aineiden kanssa ja puu on myös antibakteerinen materiaali.
Puisia keittiövälineitä tulee kuitenkin mielellään huoltaa säännöllisesti saadakseen niiden elinkaareen lisää pituutta ja ennen kaikkea pitääkseen ne siistinä. Muutamia asioita tulee kuitenkin välttää.
– Puisia keittiövälineitä ei suositella pestäväksi astianpesukoneessa, ihan siitä syystä, että pesukoneessa pesuaineet ovat emäksisiä ja puu ei kestä sen kaltaista pitkäaikaista pesutapaa, kertoo Lounais-Suomen marttapiirin kotitalousneuvoja Pia Niemonen.
Niemonen painottaa, että puiset keittiövälineet tulisi aina pestä käsitiskinä, neutraalilla tiskiaineella ja lämpimällä vedellä nopeasti tiskaten, jonka jälkeen huuhtelu ja kuivaus pyyheliinalla. Jos vain on mahdollista, kuivaus kuivauskaapin ritilällä ilmavassa paikassa, jossa se saa loppukuivauksen.
– Tarkoitus ei todellakaan ole liottaa puukauhoja ja puukaulimia missään vesialtaassa tuntitolkulla. Huolto on nopea pesu, huuhtelu ja kuivaus, korostaa Niemonen.
Puisten työvälineiden jättäminen tiskialtaaseen niin sanotusti likoamaan ei ole suositeltavaa, sillä puun syyt aukeavat ja lika imeytyy puun sisälle.
Sitkeitä hajuja ehkäistäkseen olisi Niemosen mukaan hyvä käyttää tuoretta sitruunaa. Puisen keittiövälineen huolellinen pyyhkiminen pesun jälkeen puolikkaalla sitruunalla vie hajuja pois. Tarpeen mukaan voi puiset työvälineet öljytä.
Jos puinen keittiöväline on saanut ruoanlaitossa esimerkiksi sitkeän kastiketahran, voidaan lika irrottaa välineestä ruokasoodalla. Ruokasoodaa levitetään käyttövälineeseen, lisätään sitruunamehua ja hierotaan sienellä, kunnes tahra haalistuu. Lopuksi väline huuhdellaan vedellä ja laitetaan kuivumaan.
Kurt Hedborg



















