Kolumni: TPS Jalkapallon pitää hahmottaa toimintansa ydin uudestaan

TPS:n pelaajien talviharjoittelua 1930-luvun lopulla. TPS:n pelaajien talviharjoittelua 1930-luvun lopulla. Kuva: TS-arkisto

Turun Palloseura täytti 24. lokakuuta 2022 pyöreät sata vuotta. Seuran kaikki neljä nykyistä urheilulajia olivat juhlavuotenakin vahvasti tavallisessa seura-arjessa kiinni, vaikka vuosi koostui myös erilaisista juhlatapahtumista. Seuran lajeista kolmessa taisteltiin valtakunnan kirkkaimmalla huipulla mitaleista. Salibandynaiset juhlivat historiallista mestaruutta ja miesten jääkiekossa punnerrettiin finaaliin toista kertaa peräkkäin. Perinteinen ja alkuperäinen valtalaji jalkapallo seurasi näitä bileitä hieman haikeana vierestä.

Turun Palloseura perustettiin alun perin kahden jalka- ja jääpallon ympärille. Jääpallo putosi kuitenkin kyydistä käsipallon tapaan jo puolessa välissä seuran nykytarinaa, eli 1970-luvun alkuvuosina. TPS Jalkapallo on voittanut sadan vuoden taipaleensa aikana muun muassa yhdeksän Suomen mestaruutta, vinon pinon himmeämpiä mitaleja sekä kasvattanut tyttöjä, poikia, naisia ja miehiä maajoukkueisiin sekä kansainvälisisille kentille. Viimeinen varsinainen voitto on Suomen Cup -kannu vuodelta 2010.

Jalkapallon edustusjoukkueet ovat jääneet hakemaan omaa paikkaansa jonnekin liigan ja toiseksi korkeimman sarjatason välimaastoon. Sekä naisilla että miehillä on omat kunniakkaat tarinansa ja historiansa, mutta se ei takaa kuitenkaan pysyvää asemaa lajin valtakunnallisella huipulla. TPS:n naisten edustusjoukkueen menestys on laskenut tasaisesti hopeavuoden 2016 jälkeen, mutta juhlavuotena suunta vihdoinkin kääntyi. Naiset voittivat tyylikkäästi Ykkösen ja palasivat ryminällä takaisin korkeimmalle sarjatasolle. Nyt pitäisi löytää ne konstit, millä myös pysyä siellä.

TPS:n miesten edustusjoukkue on pudonnut viimeisen kymmenen kauden aikana kolme kertaa Veikkausliigasta sekä noussut sinne kaksi kertaa takaisin. Lisäksi tähän hissiperiodiin mahtuu yksi keskinkertainen liigakausi sekä neljä sesonkia Ykkösen kärkikahinoissa. Juhlavuoden päätavoite, paluu Veikkausliigaan, epäonnistui.

Pakkomielteisestä nousutavoitteesta pitäisi nyt ainakin hetkeksi hellittää ja hoitaa seuran rakenteet kuntoon kaikkia perustuksia myöten. Sitä paitsi liialliset paineet johtavat urheilussa usein myös pettymykseen. Eikä sarjanoususta ole mitään hyötyä, ellei liigatasolla pysty pelaamaan yhtä kautta pidempään. Jatkuva tempoilu kahden sarjaportaan välillä on imenyt valtavasti voimavaroja koko seuralta.

Seuran sisältä kantautuu edelleen ääniä, että TPS kuuluu perinteiden kautta valtakunnalliselle huipulle. Paikkoja valtakunnan eliitissä ei kuitenkaan jaeta maratontaulukon tai hienojen muistojen perusteella, vaan jokapäiväisen tekemisen ja siitä mahdollisesti seuraavan menestyksen kautta. TPS Jalkapallo kuuluu huipulle tasan sinä päivänä, kun seura sen omalla toiminnallaan taas osoittaa.

Huipulle ei ole jaossa historiallisia vapaalippuja, vaan se vaatii saumatonta ja suunnitelmallista yhteistyötä sekä taloudellisia uhrauksia.

TPS:n kaltaisen perinteisen menestysseuran ympärille on kuitenkin keskimääräistä helpompi rakentaa valtakunnallista huipputuotetta, kaikkine historiallisine rasitteineenkin. Se vaatii kuitenkin toimivaa työnjakoa seuran sisällä. TPS Jalkapallon on pakko kasvaa nykyistä kollektiivisemmaksi seurayhteisöksi, jonka toiminnasta vastaavat ja toimintaa ohjaavat yhteistyökykyiset ja -haluiset ihmiset.

Kun puhutaan seurauskollisuudesta, puhutaan usein myös uskollisuudesta logolle. Seuraa eivät esimerkillään johda kuitenkaan logot, strategiat tai perinteet, vaan ihan oikeat elävät ihmiset. Jokaisen avainpaikalle valitun henkilön pitäisi pystyä ohjaamaan seuraa myös omalla esimerkillään, päämääränä taas hieman yhtenäisempi seurayhteisö. Oikea seurahenki syntyy, kun välitetään ja pidetään aidosti huolta kaikista oman seurayhteisön ihmisistä.

Nyt kun juhlavuosi on juhlittu alta pois, on aika pureutua taas seuratoiminnan ytimeen. TPS teki vuosi sitten tärkeimmän päätöksensä vuosiin, yhdistämällä edustusjoukkueiden ja junioreiden toimintoja yhteiseksi TPS Jalkapalloksi.

Päätös on jo johtanut tekoihin, mutta muutosprosessi pitää saattaa maaliin asti ihan joka sektorilla.

Siinä vaiheessa, kun seurassa toimivat ihmiset oppivat paiskimaan pyyteettömästi hommia joka tasolla ja vieläpä yhteisen päämäärän eteen, voidaan taas unelmoida jostain suuremmasta.

Heikki Möttönen

Kirjoittaja on yksi TPS:n 100-vuotishistoriikin tekijöistä.

Enemmistö alueen yrityksistä uskoo tunnin junan vaikuttavan liiketoimintaan myönteisesti

Joulukuussa toteutettuun kyselyyn vastanneista toimitusjohtajista 60,1 prosenttia arvioi, että tunnin juna tulee vaikuttamaan positiivisesti yrityksen liiketoimintaan.

Enemmistö Turun kauppakamarin jäsenistä näkee tunnin junalla olevan toteutuessaan myönteisiä vaikutuksia liiketoimintaan. Joulukuussa toteutettuun kyselyyn vastanneista toimitusjohtajista 60,1 prosenttia arvioi, että tunnin juna tulee vaikuttamaan positiivisesti yrityksen liiketoimintaan. Kielteistä vaikutusta yritykselleen povaa kyselyn mukaan vain 4,6 prosenttia vastaajista. Kyselyyn vastasi lähes 200 varsinaissuomalaista toimitusjohtajaa.

Kestilänkulmaa korotetaan, sisäpihalle kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo

Kestilänkulma suojellaan ja korotetaan.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina asemakaavanmuutosta, jossa ehdotetaan osoitteessa Kristiinankatu 10a olevan tontin sisäpihalla olevan toimistorakennuksen korvaamista kahdeksankerroksisella asuinkerrostalolla.

Ville Niinistö: Hiilensidonnan markkinoilla monia mahdollisuuksia, mutta selkeitä sääntöjä tarvitaan

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö ryhtyy neuvottelemaan Vihreän ryhmän edustajana hiilenpoistojen sertifioinnista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tavoitteena on kehittää sääntelyä hiilensidonnan todentamiseksi ja raportoinniksi ja samalla kannustaa viljelijöitä, metsänomistajia, yrityksiä ja teollisuutta uusien ratkaisujen käyttöönottoon hiilidioksidin sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Pihabongauksessa ennätysvähän metsätiaisia

Sinitiaisia nähtiin useimmilla pihoilla.

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 18. kerran. Tulokset kertovat karua kieltään metsätiaisten alamäestä. Sekä kuusitiaisia että erittäin uhanalaisia hömötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Töyhtötiaisia on vain kerran ollut vielä vähemmän kuin nyt.

Valkonen jatkaa kokoomuksen puoluehallituksessa

Kansanedustaja, Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Valkonen on valittu jatkokaudelle kokoomuksen puoluehallitukseen. Valkonen on ollut puoluehallituksen jäsen vuodesta 2020.

Ylioppilaskylän rantareitin ulkovalaistus saneerataan

Ylioppilaskylän rantareitti.

Aurajokivarressa sijaitsevan Ylioppiskylän rantareitin valaisinpylväiden ja valaistuksen kunto on heikko. Rantareitin valaistus on heikkokuntoisissa puupylväissä. Ilmajohdot hankautuvat osittain puiden oksistoon. Ulkovalaistuksen saneeraus on tarkoitus toteuttaa kesän aikana siten, että uusi valaistus on toiminnassa 30. kesäkuuta.

Puutarhaliitto ja Martat innostavat jakamaan puutarhataitoja

Marttaliitto ja Puutarhaliiton PUUHA-hanke haastavat kotipuutarhureita jakamaan taitojaan muille.

Tekeminen, taitaminen ja tietäminen ovat keskeisiä asioita puutarhanhoidossa. Marttaliitto ja Puutarhaliiton PUUHA-hanke haastavat kotipuutarhureita jakamaan taitojaan muille. Kampanjaan voi osallistua 25.1.–30.9.

Joka neljäs valvontamaksu johtuu virheestä, joka toistuu vuodesta toiseen

Suomen yleisin pysäköintivirhe oli viime vuonna pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen. Siihen syyllistyi lähes joka neljäs (24,3 %) valvontamaksun saaneista autoilijoista. Vain ani harva käyttää kiekkoa virheellisesti silloin, kun muistaa laittaa sen esille, paljastavat Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tuoreet tilastot vuodelta 2022.

Yritysten liikevaihdon kasvu jatkui viime kesänä Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen yritysten liikevaihto elpyi vahvasti koronakriisistä kevättalvella 2022. Liikevaihdon kasvu on jatkunut myös kesän ja alkusyksyn aikana Venäjän sotatoimista ja kasvaneesta inflaatiosta huolimatta, sillä vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä yritysten liikevaihto oli 12,6 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Hyötytietoa perintö- ja lahjaverosta sekä vähennyksistä

Veronmaksajain Keskusliiton Varsinais-Suomen paikallisyhdistys järjestää neuvontatilaisuuden perintö- ja lahjaverosuunnittelusta maanantaina 30. tammikuuta.

Nostotyö sulkee illalla ja yöllä ajokaistan Helsinginkadulla

Helsinginkatu 22:n kohdalla tehdään nostotyötä maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 18.30–6.

Maakuntahallitus edelleen Tunnin junan takana

Maakuntahallitus käsitteli maanantaina Turun tunnin junan tilannetta ja antoi yksimielisen myönteisen lausunnon. Maakuntahallituksella on jo aiemmin sovitut, yksimieliset hallitusohjelmatavoitteet Tunnin junan suhteen. Varsinais-Suomen liitto toistaa aiemmissa lausunnoissaan esille nostetut näkemykset.

TPS:n Valtteri Pulli ja Pauliina Salonen debytoivat jääkiekkomaajoukkueissa

Pauliina Salonen.

Jääkiekon A-maajoukkueen ottelut jatkuvat Sveitsissä ja Ruotsissa pelattavassa Ruotsin EHT-turnauksessa. Huhtikuussa MM-mitaleista pelaavilla Naisleijonilla ja alle 18-vuotiailla Pikkuleijonilla on edessään viimeiset turnaukset ennen MM-kisoja: Naisleijonat matkaa Saksaan ja Pikkuleijonat isännöi neljän maan turnausta Raumalla ja Eurajoella.

Turun kauppakorkeakoululle aluetalouden lahjoitusprofessuuri

Varsinais-Suomen kunnat lahjoittavat Turun yliopiston kauppakorkeakoululle taloustieteen professuurin erityisalanaan aluetalous. Lahjoituksen arvo on 600 000 euroa.

Suomessa viime vuonna 469 euroseteliväärennöstä

Suomessa löydettiin viime vuoden aikana 469 euroseteliväärennöstä. Määrä jatkoi laskuaan edellisvuodesta, jolloin kierrosta löytyi 523 euroseteliväärennöstä.

Korona vähensi suomalaisten liikkumista 2 500 kilometrillä vuodessa asukasta kohden

Koronapandemian vaikutukset suomalaisten liikkumiseen näkyivät matkojen määrissä ja pituuksissa selvästi. Suomalainen valitsee edelleen mieluiten henkilöauton liikkumiseen, seuraavaksi eniten kuljetaan jalan. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisemasta säännöllisesti toteutettavasta valtakunnallisesta henkilöliikennetutkimuksesta, joka kartoitti viimeisimpänä suomalaisten liikkumistottumuksia vuonna 2021. Lisääntyneen etätyön vaikutus liikkumisen kokonaismäärään oli kuitenkin pieni.

Ikääntyneiden lähiliikuntamahdollisuudet paranevat Turussa

Turussa käynnistetään hanke, jonka tavoitteena on löytää liikuntapalveluiden ulkopuolelle jääneet ikäihmiset ja tukea aktiivisesti heidän liikkumismahdollisuuksiaan lähellä kotia. Alueelliset Lähiliikkujat-ryhmät lisäävät osallistujiensa hyvinvointia ja alueiden yhteisöllisyyttä. Samalla ne tasaavat liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia kaupungin eri alueiden välillä.

Hesburger-ravintolat kasvattivat myyntiään 19 prosenttia

Kari Salmela.

Hesburger-ravintoloiden myynti kasvoi seitsemässä toimintamaassa 19 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Viime vuonna koko ketjun verollinen myynti oli 409 miljoonaa euroa, josta Suomen ravintoloiden osuus oli 264 miljoonaa euroa. Suomessa myynti kasvoi 13 prosenttia.

Urheilu

TPS:n Valtteri Pulli ja Pauliina Salonen debytoivat jääkiekkomaajoukkueissa

Pauliina Salonen.

Jääkiekon A-maajoukkueen ottelut jatkuvat Sveitsissä ja Ruotsissa pelattavassa Ruotsin EHT-turnauksessa. Huhtikuussa MM-mitaleista pelaavilla Naisleijonilla ja alle 18-vuotiailla Pikkuleijonilla on edessään viimeiset turnaukset ennen MM-kisoja: Naisleijonat matkaa Saksaan ja Pikkuleijonat isännöi neljän maan turnausta Raumalla ja Eurajoella.

Sauli Heilimön, 41, kuolema jättää suuren aukon suomalaiseen kamppailu-urheiluun

 Aktiiviuransa jälkeen Sauli Heilimö valmensi nuorempaa kamppailijasukupolvea.

Suomalainen kamppailu-urheilukansa joutui vastaanottamaan tammikuun lopulla suru-uutisen, kun tieto 41-vuotiaan Sauli Heilimön kuolemasta levisi sosiaalisessa mediassa.

TPS varmisti naisten runkosarjan voiton

TPS löi lauantaina FBC Loiston 10 -3.

Hallitseva mestari TPS varmisti jo nyt naisten A-lohkon runkosarjan voiton, kun se haki Helsingistä 18. perättäisen kolmen pisteen voittonsa kaatamalla EräViikingit 5–4.

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Puukkokatsomo: Interillä mahdollisuus markkinointiin

Anton Aaltonen.

FC Inter sai haaviinsa tammikuussa äärimmäisen kiinnostavan pelaajan, kun Anton Aaltosen siirtyminen HJK:n organisaatiosta Turkuun varmistui.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.