Täyteläinen ragu on italialaisen keittiön kivijalka
Netti on pullollaan ruokareseptejä, hyviä ja huonoja. Tällä kertaa haussa oli ragu, eli täyteläinen ja maukas jauhelihakastike pastan kaveriksi. Eräs mielenkiintoinen resepti pisti silmään muun muassa siksi, että siinä soosia ei sotkettu turhilla mausteilla, vaan annettiin tilaa raaka-aineille. Liemessä-blogin Jenni Häyrinen oli käynyt joskus Italiassa La Mia Bologna -pastakurssilla ja sai saaliikseen sieltä huippureseptin.
Raguissa on toki tietyt perusraaka-aineet, mutta eivätköhän italialaismammat ole tehneet tästäkin herkusta tuhansia versioita. Tässä ragussa tärkeää ovat itse ainekset, joiden määriä voi kukin soveltaa mielensä mukaan.
Tämän ragun ainoa mauste on suola. Viini on valkoista. Varsiselleri saattaa aiheuttaa myös ennakkoluuloja, mutta se on ihan must. Pancetta on italialainen pekonin tyylinen lihajaloste, jota saa suurimmista ruokakaupoista. Blogin ragu lähentelee täydellistä reseptiä, mutta lopputulosta voi vielä jalostaa lorauttamalla siihen tilkan maitoa.
Entä valkosipulia? Ei missään tapauksessa. Tai yrttejä? Niitäkään ei nyt tarvita. Pastalaaduksi voi valita esimerkiksi tagliatellen. Ihan olennaista on, että antaa ragun poreilla vähintään sen pari tuntia ja keittää pastat suolassa al denteksi.
Mikä on sitten ragun ja pasta bolognesen ero? Pastan kanssa tarjottavan jauhelihakastikkeen juuret ovat todellakin Italian Emilia-Romagnan maakunnassa, Bolognan kaupungissa. Kastikkeen alkuperäinen nimi on ragù alla bolognese. Ragun kansainvälisestä muunnoksesta on sitten leivottu spaghetti bolognese. Tämän nimiasian syntipukit taitavat löytyä Yhdysvalloista, jotka pudottivat ragu-sanan pois.
Sanotaan, että Italiassa katsotaan pitkin nenänvartta, jos menee tilaamaan pasta bolognesea. Pasta bolognesea ei heidän mukaansa ole olemassakaan.
Ragu
tarpeeksi oliiviöljyä
2 sipulia
3-4 varsisellerin vartta
3-4 porkkanaa
puolisen kiloa tuoretta naudan jauhelihaa
150 g pancettaa
2 dl kuivaa italialaista valkoviiniä
puolikas tuubi tomaattipyrettä
1 kg paseerattua tomaattikastiketta
tarpeeksi suolaa
tilkka maitoa
tagliatelle-pastaa
päälle Parmigiano-Reggiano -juustoa
Kuullota pilkotut kasviksia padassa oliiviöljyssä. Lisää jauheliha ja paista. Lisää kuutioitu pancetta ja valkoviini mukaan. Lisää viimeiseksi tomaattipyre ja paseerattu tomaattikastike. Anna koko keitoksen poreilla vähintään kaksi tuntia. Lisää lopuksi maitotilkka ja mausta kastike suolalla.
Heikki Möttönen