Koirakin voi sairastua dementiaan

Dementia heikentää koiran muistia, oppimiskykyä ja tilallista hahmottamista. Dementia heikentää koiran muistia, oppimiskykyä ja tilallista hahmottamista. Kuva: Agria Eläinvakuutus

Joskus vanha koira alkaa käyttäytyä ihmisen silmiin kummallisesti. Seniorikoira saattaa odottaa oven avautumista saranan puolella, jäädä toistuvasti tuijottamaan seinään tai vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Tällaiset muutokset voivat kertoa koiran dementiasta. Koirien dementiasta tiedetään melko vähän, mutta sairastuneiden koirien aivoista on löydetty samoja muutoksia kuin Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoista.

Monelle tulee yllätyksenä, että ikääntyvä koira voi sairastua muistisairauteen. Koira elää keskimäärin reilut kymmenen vuotta. Pienet rodut voivat helposti elää jopa viisitoistavuotiaaksi. Jättiläisrodut alkavat puolestaan olla vanhuksia jo kahdeksan vuoden iässä. Ikääntyminen tuo monia muutoksia koiran olemukseen, mutta aivan kaikkea ei kannata laittaa vanhuudenhöperyyden piikkiin.

Ikääntyvillä koirilla esiintyy samankaltaista muistin ja oppimisen heikkenemistä kuin ihmisillä, joilla on Alzheimerin taudin ensioireita. Koiran aivojen neurologiset muutokset ovat verrattavissa Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoihin. Koirien oireilua kutsutaan kognitiiviseksi dysfunktioksi (canine cognitive dysfunction) tai koiran dementiaksi.

Dementia heikentää koiran muistia, oppimiskykyä ja tilallista hahmottamista. Lisäksi se muuttaa usein koiran unirytmiä ja vuorovaikutustapoja. Muistin ja tilallisen hahmottamisen heikkeneminen voivat saada koiravanhuksen käyttäytymään ihmisen silmiin hyvinkin kummallisilla tavoilla.

Koira saattaa olla levoton ja vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Se saattaa kävellä ympyrää tai samaa reittiä edestakaisin. Koira voi myös vaikuttaa eksyneeltä tutussa ympäristössä tai jäädä tuijottamaan tyhjyyteen tai vaikkapa seinään. Dementia voi näkyä myös niin, että koira unohtaa sille tutut rutiinit. Se saattaa jäädä odottamaan oven aukaisemista saranoiden puolelle tai ei tajua väistyä avautuvan oven tieltä.

Joskus oireena voi olla myös pissavahingot sisälle, vaikka koira olisi ollut koko elämänsä sisäsiisti. Dementoitunut koira saattaa pyytää päästä pihalle tarpeilleen, mutta ulospäästyään unohtaa tehdä tarpeensa. Sisälle palatessaan se voi päästää lammikon lattialle. Myös koiran käytös tuttujen ihmisten ja eläimien seurassa voi muuttua. Koira saattaa yhtäkkiä olla aggressiivinen vieraita ihmisiä ja eläimiä kohtaan ilman selkeää syytä.

Jos vanhan koiran käytös poikkeaa tavallisesta, kannattaa se viedä eläinlääkäriin tarkastettavaksi. Lähes kaikki koiran dementiaan viittaavat oireet voivat liittyä myös muihin fyysisiin sairauksiin ja siksi diagnosointi alkaa aina fyysisten sairauksien poissulkemisella. Dementiadiagnoosi tehdään oireiden perusteella vasta siinä vaiheessa, kun koiran muuttuneelle käytökselle ei löydy lääketieteellistä fyysistä aiheuttajaa.

Monet koiranomistajat tulkitsevat koiran dementiaan liittyvät oireet tavallisiksi vanhenemiseen kuuluviksi muutoksiksi. Dementia on kuitenkin koirilla hyvin yleistä. Aivojen ikääntyminen koskettaa jokaista vanhenevaa koiraa, mutta oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat. Muutokset koiran käyttäytymisessä voivat ilmetä pikkuhiljaa, jolloin niitä on vaikea huomata. Moni dementiaa sairastava koira jääkin diagnosoimatta.

Koiran dementian hoidossa tärkeintä on varmistaa, että ympäristö on koiralle turvallinen ja arki on mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Sairautta ei voi parantaa, mutta koira voi siitä huolimatta elää hyvää elämää dementiadiagnoosin saatuaankin. Koirille ei ole Suomessa dementian hoitoon rekisteröityä lääkettä.

Tärkein keino hoitaa ja myös ennaltaehkäistä dementiaa on ylläpitää koiran kognitiivisia taitoja tarjoamalla sille runsaasti virikkeitä. Koiran virikkeellinen elämä koostuu mahdollisuudesta liikkua riittävästi ja käyttää aivoja. Koulutushetki kannattaa ottaa osaksi seniorikoiran päivittäistä rutiinia. Pienikin aktivointi tai temppuhetki on parempi vaihtoehto, kuin pelkkä sohvan nurkassa nukkuminen.

Myös terveellinen ruokavalio auttaa hidastamaan taudin etenemistä. Koiravanhuksen ruokinnassa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin Omega-rasvahappojen saantiin. Ikääntyville koirille on saatavilla useita erilaisia rasvahappo- ja antioksidanttipitoisia ravintolisiä, joita on hyvä ottaa osaksi ruokavaliota.

Rutiinit ovat dementiaa sairastavalle koiralle tärkeitä. Selkeä päivärytmi auttaa vähentämään koiran stressiä. Rutiinien avulla koira tietää, milloin on aika leikkiä, syödä, nukkua tai mennä ulos. Dementia itsessään aiheuttaa koiralle usein stressiä ja ahdistusta, joten rutiinien puute voi pahentaa näitä oireita. Varmista myös, että koira löytää aina vesi- ja ruokakuppinsa sekä oman makuupaikkansa. Dementiaa sairastava koira voi olla hämmentynyt ja eksyä tuttuihinkin paikkoihin.

Kun koiralle tulee lisää ikää, myös monien sairauksien ja vaivojen riski kasvaa. Vanhalle koiralle kannattaa tehdä säännöllisesti pieni terveystarkastus kotona eli tutkia koiran hampaat ja korvat sekä tunnustella koiraa mahdollisten kasvainten varalta. Vanhan koiran kohdalla myös ripuliin ja oksenteluun kannattaa suhtautua vakavasti, sillä niiden yleiskunto voi heikentyä nopeastikin.

Joskus ikääntyminen tuo mukanaan myös erilaisia neurologisia vaivoja. Hermostoa koskevat sairaudet ovat hyvin monimuotoisia. Koiran hermosto-oireet voivat ilmetä apaattisuutena, lievinä liikekoordinaatio-ongelmina, kuten ontumisena, tasapaino-ongelmina tai jopa kouristuskohtauksina. Neurologisten toimintahäiriöiden tutkiminen vaatii erikoisosaamista, ja koira onkin syytä viedä aina eläinlääkäriin, mikäli oireita ilmenee.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Sibelius-museo laajentaa profiiliaan lanseeraamalla konserttisarjan Fredagar på Sibbe

Sibelius-museo lanseeraa uuden konserttisarjan Fredagar på Sibbe. Valmistumisvuodesta 1968 asti museossa on järjestetty kamarimusiikkipainotteinen keskiviikkokonserttisarja, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Sibbe Live! Tätä täydentävä uusi sarja tarjoaa 7. lokakuuta alkaen kuusi konserttia kiehtovilla ja ajankohtaisilla esiintyjillä.

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla, huoltotöistä aiheutuu katkokset tv-lähetyksiin Turussa ja lähipaikkakunnilla

Digita tekee huoltotöitä Turun radio- ja tv-asemalla tiistaina 27. syyskuuta kello 9–15 välisenä aikana. Työturvallisuuden takaamiseksi asemalta välitettäville tv-lähetyksille aiheutuu katkoksia huoltotyön aikana. Huoltotyön aikana lähetetään radio- ja tv-palveluita alennetulla teholla. Tämän vuoksi peittoalueen reunamilla voi aiheutua häiriöitä palveluiden vastaanotossa.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Team Rynkeby keräsi yli 912 000 euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi

Suomen Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue onnistui koronaviruspandemian ja epävarman taloustilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta keräämään huiman 912 463,70 euron lahjoituspotin, joka jaettiin Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle ja Sylva ry:lle.

Joonas Jormalainen ja Mervi Uusitalo-Heikkinen jatkavat Turun Vasemmistoliiton johdossa

Mervi Uusitalo-heikkinen ja Joonas Jormalainen.

Turun Vasemmistoliitto piti syyskokouksensa sunnuntaina 25. syyskuuta. Kokouksessa valittiin puheenjohtajat sekä uusi kunnallistoimikunta vuodelle 2023. Puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle yksimielisesti Joonas Jormalainen ja varapuheenjohtajaksi jatkokaudelle yksimielisesti Mervi Uusitalo-Heikkinen .

Pirtusota koetteli myös Turun rannikkoseutua

Pirtulaiva Madonian miehistö ennen Pohjanlahdelle lähtöä.  Laiva pidätettiin takaa-ajon jälkeen Ahvenanmerellä ja tuotiin Maarianhaminaan. Kirjan kuvitusta.

Uusimpaan tutkimustietoon perustuva historiateos kumoaa vanhoja käsityksiä ja nostaa uusia näkökulmia kieltolain ajasta Suomessa. Kirjan Pirtusota ja salakuljettajat – Pohjanlahden tuntematon historia ennakkoesittely ja sen keskeisiin väittämiin syventyvä kaikille avoin esitelmätilaisuus järjestetään Forum Marinumin auditoriossa torstaina 29. syyskuuta kello 17.30.

Päällystystyöt keskittyvät ensi viikolla Piikkiöön

Päällystystyöt jatkuvat Varsinais-Suomen maanteillä. Ensi viikolla alkaa useita uusia päällystyskohteita.

Runokaksikko julkaisee proosaa

Mika Kivelä ja Tapani Kinnunen.

Tuplajulkkareissa juhlitaan 27. syyskuuta kello 18 Bar Ö:ssä syksyn uutuuskirjoja. Runoudestaan tunnetut Tapani Kinnunen ja Mika Kivelä taitavat myös betoninkovan proosan.

Loton potti nousee 2,4 miljoonaan euroon

Lotossa ei löytynyt kierroksella 38/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 2,4 miljoonaa euroa.

Vesivoimaa yhä käyttämättä

Paimion Askalan vesivoimala.

Suomessa on vesivoimaa käyttämättä vaikka kuinka paljon! Sähköä riittää, kunhan otetaan käyttöön ne monet kymmenet pienvoimalat, jotka on otettu pois tuotannosta 90-luvun puolivälissä.

Työeläkkeet avioero-osituksen unohdettu varallisuuserä

Avioerotilanteessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan. Työeläkeoikeudet muodostavat kuitenkin merkittävän poikkeuksen tähän pääsääntöön – osituksessa niitä ei huomioida, vaikka ne ovatkin taloudellisesti merkittävä varallisuuserä.

Viherluodon sävelet valloittavat Raision Martinsalin

Kilpailun tunnuskuva on säveltäjän oma piirros vanhan nuottikirjan kannesta.

Pentti Viherluodon nimeä kantava laulukilpailu järjestetään kolmatta kertaa. Tapahtumapaikka viikonloppuna 8.–9. lokakuuta on Raision Martinsali, ja musiikki soi kumpanakin päivänä kello 14 alkaen alkuiltaan asti. Osallistujia saapuu eri puolilta Suomea. Kaikkia laulajia säestää Elina Ukkonen Band.

Näin vaikutat kotisi sähkölaskuun

Asuntojen sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat, kuten lämmitysmuoto, kodin koko, asukkaiden määrä ja kodinkoneiden ikä ja kunto. Suurin sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon sähkönkulutusta kasvattava asia on kodin lämmitys kylminä vuodenaikoina. Kerrostalossa sähkövastuksilla toimiva lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä.

Sairaalaklovnit kohtaavat muistisairaita

Klovnit Miuku Marjaana ja Ulla Alviina Emmi-kodissa.

Sairaalaklovnit ovat käynnistäneet säännölliset viikoittaiset vierailut tehostetun palveluasumisen yksiköissä kohdaten muistisairaita ikäihmisiä. Tavoitteena on parantaa usein marginaaliin jäävien potilasryhmien osallisuutta taide- ja kulttuurilähtöisiin hyvinvointipalveluihin ja edistää ammattimaisen taidetoiminnan vakiinnuttamista osaksi vanhustyön hoitoyksiköitä.

Vastuu palovaroittimista esitetään siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle

Asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Hallitus esittää useita muutoksia pelastuslakiin ja Pelastusopistosta annettuun lakiin. Esimerkiksi asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovellisuutta ehdotetaan siirrettäväksi asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Suomalaisten unelma omakotitalosta luonnon lähellä elää edelleen

Korkeasta sähköhinnasta tai kalliista polttoaineesta huolimatta suomalaisten unelmien koti säilyy ennallaan. Suomalaisten mielestä unelmien koti on käytännöllinen ja hyvin toimiva omakotitalo, joka on lähellä luontoa ja jonka ympäristö on rauhallinen. Kulkuyhteydet unelmakodista ovat hyvät kaikkialle, etenkin tarvittaviin palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yhdistymisen

Liedon Säästöpankki yhdistyy Oma Säästöpankin kanssa.

Liedon Säästöpankin isännistö hyväksyi yksimielisesti Liedon Säästöpankin ja Oma Säästöpankin yritysjärjestelyt torstai-iltana 22. syyskuuta pitämässään isännistön kokouksessa Liedossa. Konttorit vaihtavat Oma Säästöpankin nimen alle ensi vuoden alkupuoliskolla.

Urheilu

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen.

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Jose Ikonen uskoo TPK:n sitoutumisen näkyvän Futsal-liigassa

TPK lähtee Futsal-liigaan uudessa tilanteessa. Sekä Jose Ikonen että Marko Laaksonen ovat alkavalla kaudella kentän sijasta penkillä. Ikonen on päävalmentaja, Laaksonen jatkaa TPK:ssa nuoremman polven maalivahtien valmentajana.

Viime kaudeksi Futsal-liigaan noussut TPK säilytti kauden päätteeksi sarjapaikkansa ilman karsintoja, kiitos hyvin sujuneen loppukauden. Alkavalla kaudella joukkue ei tavoittele kuuta taivaalta, mutta halu on saavuttaa muutakin kuin niukin naukin selviäminen.

Jarkko Wiss Interin päävalmentajaksi kauden jälkeen

Jarrko Wiss oli pitkään mukana poikamaajoukkueiden valmennuksessa.

Inter on tehnyt päävalmentajasopimuksen Jarkko Wissin kanssa kausista 2023 ja 2024. Sopimus sisältää myös yhden lisäkauden seuran optiolla.

Puukkokatsomo: Tepsin huikeita huipennuksia

TPS:n juhlakausi on huipentumassa sekä miehissä että naisissa todellisiin jännitysnäytelmiin. Miehissä TPS:llä on ylemmässä jatkosarjassa kolme ottelua ja ero Ykkösen kärjessä olevaan KTP:hen on yksi vaivainen piste. Edessä on vielä kaksi kotiottelua Jaroa ja KPV:tä vastaan, jonka jälkeen 8. lokakuuta jatkosarja päättyy vieraissa juuri KTP:ta vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.